12 Ιουνίου 2020

Μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας

Παρά τον στόχο των Ηνωμένων Εθνών για εξάλειψη της παιδικής εργασίας έως το 2025, ο περιορισμός του φαινομένου παραμένει πολύ πιο αργός από αυτόν που θα οδηγούσε στην επίτευξη του στόχου. Η παιδική εργασία φαίνεται πως συνιστά πληγή που θα συνεχίσει να ταλανίζει τις φτωχές κοινωνίες.

Σήμερα, την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Ιουνίου, υπολογίζεται παγκοσμίως ότι εκατομμύρια παιδιά κάθε χρόνο πέφτουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης. Στη χώρα μας χιλιάδες παιδιά επίσης εργάζονται.

Και κυρίως μιλούμε για εκείνα που διακινούνται με σκοπό την εκμετάλλευσή τους σε χείριστες μορφές εργασίας: στο δρόμο, σε βαριές χειρωνακτικές εργασίες, στην εξαναγκαστική εργασία.

Είναι ίσως πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ να ενσκήψουν όλοι οι αρμόδιοι φορείς πάνω σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των παιδιών. Είναι η στιγμή που οι κοινωνίες μας ή θα επιβεβαιώσουν το χαρακτηρισμό τους ως ανθρωπιστικές ή οι εξαγγελίες τους θα συνεχίσουν να διατυπώνονται σε θεωρητικό επίπεδο χωρίς εφαρμογή στην πράξη.

Το πρόβλημα οφείλει να μας απασχολεί όλους ανεξαιρέτως. Κάθε διαπιστωμένο φαινόμενο, κάθε υποψία τέτοιας εκμετάλλευσης πρέπει να καταγγέλλεται και οι υπεύθυνοι να λογοδοτούν. Τα παιδιά είναι το μέλλον του κόσμου. Ας σταθούμε πλάι τους και είναι βέβαιο πως θα μπορούμε να αισιοδοξούμε για ένα καλύτερο αύριο.

Δημοτικός συνδυασμός Δ.Κατερίνης

"Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: