18 Ιουνίου 2020

Παρουσίαση του έργου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας» στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

Ενημερωτική συνάντηση του έργου «Περιφερειακός Μηχανισμός Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας», που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κεντρική Μακεδονία 2014-2020”, πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020, στην αίθουσα Συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, στο Διοικητήριο Κατερίνης.


Την ενημέρωση, πραγματοποίησε, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνος Γιουτίκας, παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου.

Στη συνάντηση, παραβρέθηκαν, ο Δήμαρχος του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού, κ. Αναστάσιος Μανώλας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου, ο Β΄Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Πιερίας, κ. Ιωάννης Πεϊδης, ο Αντιδήμαρχος Κατερίνης, κ. Γεώργιος Τσιαλός, ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δίου-Ολύμπου, κ. Δημήτριος Πατσιαρίκας, ο υπάλληλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, κ. Γαβριήλ Αμανατίδης και εκπρόσωποι άλλων φορέων.

Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση του έργου καθώς και των στοιχείων που μπορούν να αντληθούν από αυτό καθώς και οι μελλοντικές δράσεις του Μηχανισμού Διάγνωσης Αναγκών Αγοράς Εργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, παρουσιάστηκε η κατάσταση, στον τομέα της απασχόλησης, που διαμορφώθηκε, εξαιτίας της πανδημίας, τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, στην Περιφέρεια, στις επτά Περιφερειακές Ενότητες και στο σύνολο των Δεκατριών Περιφερειών, με βάση πρόσφατα δεδομένα από τον ΟΑΕΔ, την «Εργάνη» και την ΕΛΣΤΑΤ.

Η Περιφέρεια με τα στοιχεία που θα διαθέτει, θα μπορεί, να παρακολουθεί και να αξιολογεί με πραγματικά δεδομένα, τις ανάγκες για ανθρώπινο δυναμικό κάθε τομέα δραστηριότητας και κάθε περιοχής της. Απώτερος στόχος του έργου, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας σε τοπικό επίπεδο, μέσω της τόνωσης της απασχόλησης και της δημιουργίας καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, έκανε λόγο για ένα σημαντικό εργαλείο, που δημιούργησε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επισημαίνοντας τη δυνατότητα που θα έχει πλέον μέσω του μηχανισμού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, της συστηματικής και επιστημονικά αξιόπιστης καταγραφής και παρακολούθησης της υφιστάμενης κατάστασης και των τάσεων της αγοράς εργασίας σε δεξιότητες και επαγγέλματα, σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανέφερε, ότι, «με το μηχανισμό θα έχουμε στο εξής σε πραγματικό χρόνο αξιόπιστα στοιχεία α) για τον τρόπο που εξελίσσεται και μεταβάλλεται η οικονομική δραστηριότητα στο σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και σε κάθε νομό χωριστά β) για τον τρόπο που μεταβάλλονται οι ανάγκες της αγοράς εργασίας ανά πάσα στιγμή, για τα επαγγέλματα που έχουν ζήτηση σε κάθε περίοδο γ) για τον ρυθμό που αναπτύσσονται ή αντίθετα παρουσιάζουν υφεσιακή πορεία συγκεκριμένοι παραγωγικοί κλάδοι και δ) για τις ανάγκες του πληθυσμού για εργασία, τις υπάρχουσες δεξιότητες και ικανότητες, αλλά και τις ανάγκες του επαγγελματικού και του επιχειρηματικού κόσμου σε κάθε περιοχή, είτε πρόκειται για υπάρχουσες είτε για νέες θέσεις εργασίας που τις διαμορφώνουν κάθε φορά οι συνθήκες και οι τοπικές ανάγκες και φυσικά για τη μορφή αυτής της εργασίας.

Όπως, τόνισε, ο κ. Γιουτίκας, με το Μηχανισμό Διάγνωσης των Αναγκών της Αγοράς Εργασίας, αποκτούμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε μια αξιόπιστη βάση δεδομένων που θα ενημερώνεται συνεχώς με στοιχεία σε περιφερειακό επίπεδο, αξιοποιώντας δεδομένα που δεν είναι διαθέσιμα σε εθνικό επίπεδο, προσφέροντάς μας άμεση γνώση της πραγματικής οικονομίας στις περιφερειακές ενότητες με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας στην Κεντρική Μακεδονία.

«Προσβλέπουμε στη συγκρότηση ενός δικτύου πραγματικών στοιχείων και δεδομένων σε συνεργασία με πανελλαδικούς, τοπικούς, και περιφερειακούς φορείς, τους ΟΤΑ, τα ΚΠΑ, τα Γραφεία Διασύνδεσης, τον ΟΑΕΔ, τα ΑΕΙ- ΤΕΙ-ΙΕΚ, Συνδέσμους Επιχειρήσεων και ΜΚΟ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως σημειώθηκε στην ενημερωτική συνάντηση, προϋπόθεση της επιτυχούς λειτουργίας του μηχανισμού, αποτελεί, η παράλληλη δημιουργία ενός Δικτύου Φορέα Υποστήριξης, συγκροτούμενου από υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και από πανελλαδικούς και περιφερειακούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: