24 Ιουνίου 2020

Σ.Φ.Ι.Π.: "Έφυγε" ο Νίκος Αλέφαντος

9 Φεβρουαρίου 1975 Πιερικός - Δόξα Δράμας 1-0. Νίκος Αλέφαντος, Γιάννης Φαρδέλλας και Κώστας Αδαμόπουλος παρακολουθούν με προσοχή το κορυφαίο ντέρμπι της εποχής, ενώ κάτι έχει αποσπάσει την προσοχή του μασέρ Γρηγόρη Καμπίσιου.

Ο θρυλικός προπονητής Νίκος Αλέφαντος και μία από τις εμβληματικότερες φυσιογνωμίες του Ελληνικού Ποδοσφαίρου απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών.

Ο Αλέφαντος θεωρείται από τους πλέον πετυχημένους προπονητές του Πιερικού. Συνέδεσε το όνομά του με τον μεγάλη ομάδα της δεκαετίας του '70, αφού κάθισε στον πάγκο της σε δύο διαφορετικές περιόδους. Την περίοδο 1974/1975 ο Νίκος Αλέφαντος όταν και αποχώρησε οκτώ αγωνιστικές πριν την ανάδειξη του Πιερικού ως πρωταθλητής Β' Εθνικής, ενώ η δεύτερη παρουσία του, απ' τον Γενάρη ως τον Ιούνη του 1979, ήταν ακόμη πιο δραματική αφού, παρά το γεγονός ότι ο Πιερικός την ίδια δεκαετία αναδείχθηκε για δεύτερη φορά πρωταθλητής Β' Εθνικής, εντούτοις ο μοιραίος λόγω της γνωστής δωροδοκίας υποβιβασμός, στέρησε από την ομάδα και τον ίδιο την επίσημη καταγραφή της μεγάλης αυτής επιτυχίας.
10 Ιουνίου 1979 Πιερικός - Μακεδονικός 3-0 (τυπικά 0-2, λόγω τιμωρίας από την γνωστή δωροδοκία με τη Νίκη Βόλου). Η τελευταία φωτογράφιση του Πρωταθλητή Β' Εθνικής Πιερικού, πριν τον υποβιβασμό του στο Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα. Πίσω: Ηλίας Παντελιάδης (Πρόεδρος ΣΦΚ), Νίκος Καλαμπάκας (δεν φαίνεται), Γιάννης Κουκλής (Μέλος ΔΣ), Πασχάλης Κουϊμτζίδης, Κώστας Παπαδόπουλος, Απόστολος Ανέστης, Λευτέρης Βασιλειάδης, Χρήστος Τσιρίκας, Νίκος Αλέφαντος, Γρηγόρης Καμπίσιος, Γιάννης Μίσκος (δεν φαίνεται). Μπροστά: Λάκης Κοκτσίδης, Βασίλης Δαδάκος, Λάκης Παπαϊωάννου, Νίκος Κουρουζίδης, Νίκος Χατζηγώγος  (Πρόεδρος Πιερικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης).

Ο Νίκος Αλέφαντος χαρακτηρίζεται θεμελιωτής του Πιερικού, αφού επί των ημερών του ο Πιερικός, αν και αγωνιζόμενος στην Β' Εθνική, έπαιξε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο επικρατώντας με χαρακτηριστική άνεση των αντιπάλων του, χαρίζοντας και θέαμα προς τέρψιν των πολυπληθών φίλων του συλλόγου. Επί των ημερών του ο Πιερικός απέκτησε το προσωνύμιο «η Νέα Ολλανδία» του ελληνικού ποδοσφαίρου. Δυστυχώς όμως, πότε ο ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του και πότε οι δυσμενείς συγκυρίες δεν του επέτρεψαν ν' αφήσει φαρδιά πλατιά την σφραγίδα του πάνω στην Ιστορία του Μεγάλου μας Πιερικού. Ως δυσμενή συγκυρία σαφώς και εννοούμε τον υποβιβασμό της ομάδας για δωροδοκία το 1979, αλλά αποδίδοντας τα του Καίσαρος τω Καίσαρι θα πρέπει να αναφερθεί ότι είχε κι ο Αλέφαντος τις ευθύνες του...

Στον Πίνακα 1 που ακολουθεί υπάρχουν τα επίσημα στατιστικά του Αλέφαντου στον Πιερικό:


Ωστόσο, χωρίς την τιμωρία, τους μηδενισμούς που ίσχυσαν εκ των υστέρων και τον υποβιβασμό του Πιερικού, ο Αλέφαντος θα είχε πολύ καλύτερα στατιστικά, όπως φαίνεται στον Πίνακα 2:


Τα «Παιδιά από την Πάτρα» υμνούν τον Νίκο Αλέφανο σε στίχους και μουσική του Βαγγέλη Δεληκούρα:

«Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλληκάρι
γεια σου ρε Αλέφαντε, κράτα όσο μπορείς
Γεια σου ρε Αλέφαντε, είσαι παλληκάρι
μην υποχωρείς»

Καλό σου ταξίδι Αθάνατε Αλέφαντε!!!

Το Δ.Σ του ΣΦΙΠ

Στη συνέχεια παραθέτουμε αυτούσια την συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο αείμνηστος προπονητής στον δημοσιογράφο του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης Βάνια Κορωνίδη, με τη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών του Πιερικού Λάκη Παπαϊωάννου, Νίκου Καλαμπάκα και Στάθη Παρουσιάδη:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΝΙΚΟΥ ΑΛΕΦΑΝΤΟΥ ΣΤΟΝ ΒΑΝΙΑ ΚΟΡΩΝΙΔΗ:

Νίκος Αλέφαντος, ο προπονητής που είχε στον Πιερικό μόνο επιτυχίες
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008: Για να θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νέοι

Μια ξεχωριστή και άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε ο προπονητής ποδοσφαίρου κ. Νίκος Αλέφαντος που ήρθε στον Πιερικό δύο διαφορετικές ποδοσφαιρικές περιόδους, 1974-1975 και 1978-1979, περιόδους που ο Πιερικός ήταν στη Β’ Εθνική και τον ανέβασε και τις δύο φορές στην Α’ Εθνική.

Πριν όμως περάσουμε στη συζήτησή μας με τον κ. Νίκο Αλέφαντο να θυμηθούμε λίγο την προ του ερχομού του στον Πιερικό κατάσταση.

Είναι Ιούλιος του 1974 και ο Πιερικός παίζει σε αγώνες μπαράζ με τους άλλους δύο δεύτερους των ομίλων της Β’ Εθνικής για την άνοδο της μιας από τις τρεις ομάδες στην Α’ Εθνική Κατηγορία.
Οι τρεις ομάδες είναι Πιερικός, Ατρόμητος Αθηνών και Κόρινθος. Ο πρώτος αγώνας του Πιερικού γίνεται στη Λαμία με αντίπαλο τον Ατρόμητο και στο παιχνίδι αυτό ο Πιερικός χάνει από τον Ατρόμητο με 2-1. Στο δεύτερο που έγινε στη Χαλκίδα κερδίζει την Κόρινθο αλλά στο μεταξύ ο Ατρόμητος που κέρδισε και την Κόρινθο κερδίζει την άνοδο στην Α’ Εθνική Κατηγορία.

Η περίοδος 1974-75 είναι η πρώτη φορά που ο Νίκος Αλέφαντος έρχεται στον Πιερικό, ένας προπονητής απόλυτα επιτυχημένος από το έργο του στις ομάδες που εργάστηκε και το γεγονός αυτό χαιρετίστηκε ιδιαίτερα από τους φιλάθλους του Πιερικού.

Με τη λήξη του πρωταθλήματος 1974-75 ο Πιερικός επιστρέφει και πάλι στην Α’ Εθνική μετά από τρία χρόνια παραμονής στην Β’ Εθνική.

Η άνοδος του Πιερικού στην Α’ Εθνική συνοδεύτηκε με απόλυτη αγωνιστική επιτυχία αφού όπως έγραψαν οι τότε στατιστικολόγοι έσπασε όλα τα ρεκόρ για ομάδα που ανεβαίνει στην Α’ Εθνική.
Συγκεκριμένα πέτυχε 25 νίκες, 9 ισοπαλίες και 4 ήττες. Πέτυχε 84 τέρματα και δέχτηκε 27.

Το περίεργο είναι ότι στη λήξη του πρωταθλήματος ο Νίκος Αλέφαντος δεν είναι παρών για να ζήσει και να πανηγυρίσει τη μεγάλη επιτυχία. Το γιατί θα το ακούσουμε από τον ίδιο στην απάντηση που έδωσε στον παρουσιαστή και συντονιστή της εκπομπής «Φλας στα Αθλητικά Γεγονότα» του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης κ. Βάνια Κορωνίδη.

Για δεύτερη φορά έρχεται ο Νίκος Αλέφαντος στην Κατερίνη, την περίοδο 1978-1979, με τον Πιερικό και πάλι στην Β’ Εθνική. Και την περίοδο αυτή ο Πιερικός με τον Νίκο Αλέφαντο έχει πολύ μεγάλο σερί επιτυχημένων αγώνων και στους 38 αγώνες που έγιναν έχει 25 νίκες, 10 ισοπαλίες και 3 ήττες και πέτυχε 93 τέρματα και δέχτηκε 24 και ενώ ανέβηκε αγωνιστικά στην Α’ Εθνική την επόμενη περίοδο 1979-1980 λόγω της υπόθεσης δωροδοκίας για την οποία κατηγορήθηκε τότε ο Πιερικός δεν παίζει στην Α’ Εθνική αλλά στο πρωτάθλημα της Εθνικής Ερασιτεχνικής Κατηγορίας (σημερινής Δ’ Εθνικής) και ουσιαστικά αντί της ανόδου στην Α’ Εθνική έπαιξε δύο κατηγορίες πιο κάτω.

Η υπόθεση αυτή είναι γνωστή στους παλιούς. Είναι από τις λίγες φορές, αν όχι η μοναδική, που μια ομάδα τιμωρείται και υποβιβάζεται όχι μία αλλά δύο κατηγορίες.

Για μια υπόθεση δωροδοκίας που δεν ήταν ούτε η πρώτη, αλλά στη συνέχεια έγιναν και άλλες τέτοιες απόπειρες και από μικρές και από μεγάλες ομάδες αλλά δεν τιμωρήθηκαν τόσο σκληρά και παραδειγματικά καμία από όσες κατηγορήθηκαν. Ήρθε όμως η ώρα ν’ αρχίσουμε τη συνέντευξη με τον κ. Νίκο Αλέφαντο όπως αυτή έγινε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης και καταγράφηκε.

Β.Κ: «Σε καλωσορίζουμε Νίκο στη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης για να θυμηθούμε τις μεγάλες επιτυχίες του Πιερικού κάτω από τις δικές σου οδηγίες»

Νίκος Αλέφαντος: «Καλό μεσημέρι σε σένα και τους ακροατές του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης. Η χρονιά 1974-75 ήταν πραγματικά συγκλονιστική, τους είχαμε διαλύσει και πρέπει, αν θυμάμαι καλά, να είμασταν 10 βαθμούς διαφορά από το δεύτερο. Παίξαμε φοβερή μπάλα και όλα τα παιδιά είχαν καταπληκτικά απόδοση».

Β.Κ: «Όπως όμως θυμάμαι Νίκο δεν ήσουν παρών στο τελευταίο παιχνίδι του Πιερικού να πανηγυρίσεις την άνοδο γιατί είχες αποχωρήσει λίγες μέρες πριν από τον Πιερικό. Τι συνέβη και έφυγες;»

Νίκος Αλέφαντος: «Ο λόγος της αποχώρησής μου οφείλεται σε μια παρεξήγηση που έγινε το Σεπτέμβριο του 1974 με τον παράγοντα του Πιερικού το μακαρίτη Νίκο Γκοτζαμανίδη. Και όταν είχε εξασφαλιστεί η άνοδος του Πιερικού, και πριν το τελευταίο παιχνίδι με τον Μακεδονικό, αν θυμάμαι, είχανε ψήσει τον πρόεδρο κ. Μελετλίδη, που ήταν ένας πολύ καλός πρόεδρος και μου ανακοίνωσαν την απόλυση. Ήταν συγκλονιστικό, μεσολάβησαν φίλαθλοι, ο Παρασκευάς Πορτοκαλίδης χωρίς φυσικά ν’ αλλάξει τίποτε. Ήταν όμως μια άσχημη απόφαση, όχι βέβαια για μένα αλλά για τον Πιερικό, γιατί εγώ έκανα τη δουλειά μου. Ο Πιερικός έπαιξε φοβερό ποδόσφαιρο και ανέβηκε δίκαια και πανάξια. Τότε ακούστηκαν τα ονόματα των νέων παικτών, Παπαϊωάννου, Γιώργου Κωστίκου, Βαβουλίδη, Κοκτσίδη, παικτών που εγώ προώθησα, αλλά και άλλους, στην πρώτη ομάδα. Νομίζω ότι ήταν λάθος η απόφαση αυτή από την πλευρά τους, οδυνηρό για μένα γιατί μ’ άφησαν όλη τη χρονιά με την ομάδα να παίζει φανταστικό, ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και στην τελευταία αγωνιστική να μη με αφήνουν να πανηγυρίσω με τους παίκτες και τον κόσμο την άνοδο».

Β.Κ: «Το πριμ ανόδου Νίκο το πήρες;»

Νίκος Αλέφαντος: «Πήρα το μισό πριμ ανόδου. Ήταν εκατόν πενήντα χιλιάδες δραχμές και πήρα εκατό χιλιάδες. Για να το πάρω έγινε μάχη με τον Πορτοκαλίδη, που ήταν ψυχάρα και τον εκτιμούσα και σαν παράγοντα και σαν παίκτη και όπως φυσικά και τους άλλους παλιούς παίκτες του Πιερικού.
Με τον Πορτοκαλίδη όμως παίξαμε μαζί ποδόσφαιρο όπως και με τους Φουλίδη, Κιζίρογλου. Ο Πορτοκαλίδης έβαλε τα στήθη του για να πάρω το πριμ ανόδου, εκατό χιλιάδες σε γραμμάτια.
Θα πρέπει να σου πω ότι ο Πορτοκαλίδης δεν ήταν τότε στη Διοίκηση γιατί αν ήταν στην Διοίκηση δεν θα γινόταν απολύτως τίποτε».

Β.Κ: «Νίκο, στη συζήτησή μας θα μπει και ένας ποδοσφαιριστής, που σ’ έχει σαν θεό του, ο Λάκης Παπαϊωάννου».

Νίκος Αλέφαντος: «Ο παίκτης ήταν ο θεός του ποδοσφαίρου, όπως συνηθίζεται να λέγεται, ήταν καταπληκτικός».

Λάκης Παπαϊωάννου: «Καλημέρα σ’ όλους και στο Νίκο τον Αλέφαντο. Σας ακούω εδώ και αρκετή ώρα. Τι κάνεις Νίκο;».

Νίκος Αλέφαντος: «Ο Λάκης ο παιχταράς μου, που τρέλαινε τον κόσμο. Αν έπαιζε τώρα θα έπαιρνε δισεκατομμύρια. Όταν έμπαινε στο γήπεδο και τι δεν έκανε. Θέαμα, γκολ, καλό ποδόσφαιρο. Θυμάμαι τότε στον Πιερικό έπαιζε ο Κωνσταντινίδης, καλός παίκτης, αλλά εγώ προώθησα τον Παπαϊωάννου. Έπαιξε μεγάλη μπάλα στον Πιερικό και στη συνέχεια πήγε στον Ηρακλή, έπαιξε στην Εθνική ομάδα. Ήταν εκπληκτικός παίκτης. Στον Ηρακλή έκανε θαυμάσιο ντουέτο με τον Χατζηπαναγή και χάλασαν τον κόσμο και με τον Καλαμπάκα που ήταν ένας πολύ καλός και γρήγορος εξτρέμ».

Β.Κ: «Η μεταγραφή Παπαϊωάννου – Καλαμπάκα ήταν η ακριβότερη της εποχής εκείνης και στοίχισε 21 εκατομμύρια. Αυτό δεν σου λέει τίποτε;»

Νίκος Αλέφαντος: «Ήταν παιχταράδες και το άξιζαν. Όπως παιχταράδες ήταν ο μακαρίτης ο Τραγανός, ο Γιαννούλης, ο Μυτιληναίος, ο Χρυσοστόμου, ο Αδαμόπουλος, μια χαφάρα. Όλη η ομάδα ήταν πολύ μεγάλοι παίκτες. Όπως ο Λιάπης, ο Γιώργος Κωστίκος, ο Βαβουλίδης, ο Κοκτσίδης, ο Αλέκος Κωστίκος και να με συγχωρούν αν ξέχασα κάποιους.

Τότε παίζαμε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Κερδίσαμε πέντε ομάδες με σκορ 5-0 σε εκτός έδρας αγώνες. Τότε ήταν η μεγάλη Ολλανδία που την είχα παρακολουθήσει σε προπονήσεις και δίδαξα το δικό τους τρόπο παιχνιδιού. Και οι παίκτες του Πιερικού το έμαθαν και το έπαιζαν και στο παιχνίδι με τον Μακεδονικό, αν θυμάμαι καλά, που το σκορ ήταν 5-0 φώναζαν για τον Πιερικό: Ζήτω η νέα Ολλανδία. Τόσο συγκινήθηκα στον πάγκο που δεν στο κρύβω, δάκρυσα.

Τι να σου πω τώρα. Κάναμε φοβερά πράγματα. Μου θύμιζαν τον Άγιαξ της εποχής εκείνης με τους παιχταράδες Σουρμπίρ, Κρολ, Νέσκενς, Ρεπ, Ρέζενμπρικ, Χένσεν, Ριζμπέργκερ, Χαν, Κρόιφ.
Ο Πιερικός εκείνος έπαιζε σαν τον Άγιαξ. Κανένας πάικτης δεν είχε μια συγκεκριμένη θέση αλλά στη διάρκεια του παιχνιδιού και σε πολλές άλλες θέσεις.

Έβλεπες μπακ τον Αδαμόπουλο και χαφ τον Παπαϊωάννου, έκαναν φοβερά πράγματα οι παίκτες εκείνης της ομάδας του Πιερικού.

Και αυτή την πανδαισία δεν με άφησαν να τη χαρώ στο τελευταίο παιχνίδι. Ο λαός και οι παίκτες ήταν συγκλονιστικοί. Η μοίρα τους ήταν τότε να τρώγονται.

Είχαμε τότε καλό και δυναμικό πρόεδρο, τον κ. Λεωνίδα Μελετλίδη, που ήταν δικηγόρος και φοβερός αλλά απορώ πως την πάτησε. Τελευταία αγωνιστική να μην είναι στο παιχνίδι, του λέγανε τότε, ο άνθρωπος μας έκανε ομάδα, μας άφησε παιχταράδες, Καλαμπάκα, Παπαϊωάννου κ.λπ. Μου φέρανε τον Καλαμπάκα και κάποιος είπε αυτός είναι κοντός και του είπα: Αυτός θα χαλάσει κόσμο με τις εμφανίσεις του. Καθιερώνω τον Παπαϊωάννου, τον Βαβουλίδη, τον Γιώργο Κωστίκο, τον Κοκτσίδη. Και θα πρέπει να μάθετε ότι ο Παπαϊωάννου, ο Καλαμπάκας και ο Γιώργος Κωστίκος μοσχοπουλήθηκαν. Είχα λυσσάξει να πάρω τον Παπαϊωάννου στον Ολυμπιακό, πέσανε τότε όλοι και φοβήθηκαν, και φυσικά και ο Νταϊφάς, μην τυχόν έρθει κάτω στον Πειραιά και δημιουργήσουμε κόμμα, Παπαϊωάννου, Μητρόπουλος, Αναστόπουλος, Αλέφαντος, άκου λοιπόν τρέλα».

Β.Κ: «Ο καθένας Νίκος μου με την τρέλα του».

Νίκος Αλέφαντος: «Ξαναήρθα στον Πιερικό μετά το 1978-79».

Β.Κ: «Πριν από το 1978-79 που ξέρω ότι ήρθες στον Πιερικό, θέλω να μου πεις Νίκο αν ήρθες και κάποια άλλη περίοδο γιατί είχαμε μια συζήτηση με τον Στάθη τον Παρουσιάδη που τον έχω δίπλα μου και μου είπε ότι ενδιάμεσα ήρθες και κάποια άλλη φορά»

Νίκος Αλέφαντος: «Μπράβο τον ξέχασα τον Παρουσιάδη. Τον έκανα αγριόγατο κι αυτόνα. Όταν ήταν κάτω από τα δοκάρια χάλαγε τον κόσμο».

Στάθης Παρουσιάδης:
«Μη λες τέτοια κυρ-Νίκο, θα συγκινηθώ και θα κλάψω».

Νίκος Αλέφαντος: «Ε, βέβαια, ξέχασα, μου διέφυγε και με συγχωρείς κιόλας».

Στάθης Παρουσιάδης: «Δεν πειράζει κ. Νίκο».

Νίκος Αλέφαντος: «Δικό μου λάθος που σε ξέχασα, έγκλημα. Αγριόγατος ήταν ο Παρουσιάδης μονιμοποιήθηκε και θυμάμαι που του έλεγα: Έλα ρε θηρίο θα σε βλέπει ο αντίπαλος και θα τρέχει. Δεν πιάνεσαι. Ήταν μεγάλος τερματοφύλακας, λάστιχο και θα μπορούσε να κάνει μεγάλη καριέρα. Δεν ξέρω βέβαια στη συνέχεια τι έκανε».

Β.Κ: «Νίκο ο Λάκης Παπαϊωάννου που μας ακούει κάτι θέλει να πει».

Νίκος Αλέφαντος:
«Σ’ ακούω Λάκη, πες μου».

Λάκης Παπαϊωάννου: «Θα σε δω στην Αθήνα Παρασκευή-Σάββατο που θα κατέβω και θα τα πούμε από κοντά. Θα ήθελα να μου πεις κάτι. Όσοι μας ακούνε στην Κατερίνη αυτό που θέλω να πω αφορά τους ποδοσφαιριστές. Είχα την τύχη να παίξω με ποδοσφαιριστές που ήταν παιχταράδες και με βοήθησαν πάρα πολύ. Παιχταράδες με όλη τη σημασία της λέξης και θα μπορούσαν να παίξουν σε οποιαδήποτε ομάδα της Α’ Εθνικής κατηγορίας.

Τι να θυμηθώ. Τραγανός-Γιαννούλης, Λιάπης, Μυτηληναίος, Αδαμόπουλος, Χρυσοστόμου, Καλαμπάκας, Παρουσιάδης. Ήταν όλοι τους ένας κι ένας κι είχα εγώ τη μεγάλη τύχη γιατί μπορεί να μην έπαιζα αν δεν ήταν ο Αλέφαντος που λειτουργούσε αξιοκρατικά, αυτό το λέω πρώτη φορά. Είναι ένας προπονητής που ξέρει τα πάντα και μη σας κάνει εντύπωση που αν και πέρασαν τόσα χρόνια θυμάται τα πάντα. Η τακτική που κάναμε τότε ήταν πρωτόγνωρη για ομάδα. Ο καθένας ήξερε ανά πάσα στιγμή τι θα κάνει για να αναπληρώσει τον καθένα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Κάναμε ένα συγκλονιστικό πρωτάθλημα και όπου πηγαίναμε μας χειροκροτούσαν. Κάτω από τέσσερα γκολ δε βάζαμε. Στην Ξάνθη, την Επανομή, τι να σου πω παντού.

Εσύ Βάνια πρέπει να το θυμάσαι γιατί το έχεις ζήσει. Εκείνη η ομάδα έπαιζε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, ήταν πρωτόγνωρο για την εποχή εκείνη και γι’ αυτό μου έμειναν βαθιά χαραγμένα στη μνήμη μου.

Εκείνο που έχω να πω για το Νίκο Αλέφαντο που τον υπεραγαπώ, ο καθένας έχει τα προτερήματα και τα ελαττώματα, αλλά ο Νίκος Αλέφαντος δεν πίνει, δεν καπνίζει και όλη του η ζωή είναι το ποδόσφαιρο. Είναι χειμαρρώδης και συγκλονιστικός στην αφήγησή του γιατί όλα έγιναν βίωμά του και γι’ αυτό θυμάται πρόσωπα και γεγονότα. Με λίγα λόγια αυτός ήταν και είναι ο Νίκος Αλέφαντος».

Νίκος Αλέφαντος: «Αυτά που είπε ο Λάκης είναι συγκλονιστικά αλλά πρέπει να σου πω ότι μετά το Λάκη τον είχα και σαν παιδί μου γιατί ήταν καλός χαρακτήρας εκτός από καλός παίκτης, ωραίος οικογενειάρχης, έντιμος και γι’ αυτό το αναγνώρισε. Όταν ήρθα στον Πιερικό και είδα τους παίκτες που είχα είπα. Εδώ θα εφαρμόσω το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και αυτό έκανα. Ο Πιερικός είχε παιχταράδες και πιο παλιά. Φουλίδη- Πορτοκαλίδη - Κιζίρογλου, Σιδηρόπουλο, Δρανδάκη και ένα μέσα αριστερά, ένα γρήγορο και όταν ήρθα εγώ έφτιαχνε ρούχα και ήταν αντιπολιτευόμενος, πως τον λέγανε μωρέ Λάκη».

Β.Κ: «Το Γιάννη το Φελεκίδη εννοείς».

Νίκος Αλέφαντος: «Ναι αυτόν, πολύ καλός παίκτης. Έρχομαι εγώ και τρεισήμισι χρόνια αυτοί οι παιχταράδες του Πιερικού δε μπορούσαν ν’ ανέβουν στην Α’ Εθνική. Πρέπει να σου πω ότι εγώ δεν ήμουν μόνο υπέρ της δουλειάς, να πάει δηλαδή η ομάδα καλά, αλλά και υπέρ των εργαζομένων, δηλαδή των ποδοσφαιριστών. Ο κ. Μυστακίδης ήταν ο μοναδικός Γενικός Αρχηγός που τον έκανα κάθε Πέμπτη να έρχεται με το βαλιτσάκι και πλήρωνε τα πριμ. Χαμός γινόταν.
Μου λέγανε δεν αντέχουμε. Όταν με παίρνεις προπονητή μπορεί να κάνω και τριάντα νίκες. Αν όμως έχω πέντε ήττες θα φύγω και δεν θέλω και αποζημίωση».

Β.Κ:
«Νίκο πριν από λίγο ο Στάθης Παρουσιάδης μου είπε ότι σ’ ένα παιχνίδι είχες ενδοιασμούς αν έπρεπε να παίξει ή όχι λόγω τραυματισμού. Επειδή σίγουρα δεν θα θυμάσαι την περίπτωση του παρακαλώ να μας πει τι ακριβώς έγινε».

Νίκος Αλέφαντος: «Βεβαίως να μας το πει γιατί πραγματικά δεν το θυμάμαι».

Στάθης Παρουσιάδης: «Ήταν κ. Νίκο σε μια περίοδο μετά το 1974-75 που ανέβασες τον Πιερικό και παίζει πλέον στην Α’ Εθνική. Είμαι σίγουρος γι’ αυτό που λέω και νομίζω ότι δεν κάνω λάθος».

Νίκος Αλέφαντος: «Κάνεις λάθος και δεν θυμάσαι καλά, γιατί εγώ δεν έχω έρθει στον Πιερικό όσο έπαιζε στην Α’ Εθνική Κατηγορία».

Στάθης Παρουσιάδης: «Είσαι σίγουρος κ. Νίκο;»

Νίκος Αλέφαντος: «Απόλυτα σίγουρος γιατί μετά τον Πιερικό είχα πάει στον ΟΦΗ, όσο ο Πιερικός ήταν στην Α’ Εθνική δεν ήρθα στον Πιερικό. Εάν ερχόμουν θα θυμόμουν τα παιχνίδια. δεν θυμάμαι Α’ Εθνικής με τον Πιερικό. Αυτό που λες Στάθη μπορεί να έγινε αλλά σε αγώνα Β’ Εθνικής και όχι Α’ Εθνικής».

Στάθης Παρουσιάδης: «Θυμάσαι κ. Νίκο όταν ήρθες στην Καστοριά με πρόεδρο τον Χαλκίδη στον οποίος είπα πάρε τον Αλέφαντο να σε κάνει ομάδα;»

Νίκος Αλέφαντος:
«Μπράβο, και βέβαια το θυμάμαι. Κάποια μέρα ήρθε ο Γενικός Αρχηγός της Καστοριάς, ο Βλάχος και μου λέει: Ξέρεις την Κυριακή δεν θα παίξει ο Παπαδημητρίου, πρώην παίκτης του Ολυμπιακού που ήρθε από την Ουγγαρία. Και του λέω και ποιος θα παίξει; Η απάντηση του ήταν ο Μοσχοφίδης. Δηλαδή του λέω θα μπει το γηροκομείο των 37 ετών και θ’ αφήσω έξω τον 24χρονο; Μα μου λέει είναι δικό μας παιδί, πρέπει να παίζει του ανοίξαμε και προποτζίδικο. Άμα του ανοίξατε ΠΡΟ-ΠΟ του είπα και ενώ είχε προηγηθεί 1-1 με τον Άρη του λέω, θα πάω στην Αθήνα για κάποιες δουλειές και έφυγα και ψάχνανε μετά να με βρούνε».

Β.Κ: «Επειδή το θέμα μας Νίκο είναι ο Πιερικός και ο Νίκος Αλέφαντος ερχόμαστε στην περίοδο 1978-1979 που ο Πιερικός είναι και πάλι στη Β’ Κατηγορία μετά από τρία χρόνια παραμονής στην Α’ Εθνική».

Νίκος Αλέφαντος: «Ναι το θυμάμαι. Με πήρε ο Παπαϊωάννου και μου είπε κ. Νίκο έλα στον Πιερικό. Έχουμε καλή ομάδα. Το πρωτάθλημα βρισκόταν στα μέσα περίπου του πρώτου γύρου και διαδέχτηκα τον Αρχοντίδη. Η ομάδα δεν ήταν στις πρώτες θέσεις και ήρθα. Αρχίσαμε μια θαυμάσια πορεία και πολύ γρήγορα ανεβήκαμε στην πρώτη θέση, θυμάσαι Λάκη την κλίκα που μου έκανε σε μια γνωστή καφετέρια, πως τη λέγανε δεν μπορώ να θυμηθώ. Ο Πιερικός έκανε συνέχεια νίκες και τους καθαρίσαμε όλους».

Λάκης Παπαϊωάννου: «Πέστα κ. Νίκο, πέστα. Πάλι πρώτοι βγήκαμε».

Νίκος Αλέφαντος: «Πριν από τον αγώνα με τη Νίκη Βόλου με παίρνει τηλέφωνο ο Πορτοκαλίδης και μου λέει, μου τηλεφώνησε ο Καλιοτζής (Βολιώτης παλιός παίκτης) και μου είπε ότι έχουν στήσει την υπόθεση. Διοίκηση στον Πιερικό ήταν αυτή που είχε προσλάβει τον Αρχοντίδη. Τους λέω τότε εγώ. Μη πάτε κάτω γιατί θα σας στήσουνε. Και αν και ειδοποιηθήκανε πήγανε και μάλιστα στην Πορταριά που έχει μόνο άνοδο. Και να θέλανε να φύγουμε δεν μπορούσανε γιατί δεν είχε κάθοδο και ειδοποιήθηκε και το εκατό και τους πιάσανε. Μετά από αυτό φεύγω εγώ στην Αθήνα και μου είπανε ότι θα πάνε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και έτσι επιστρέφω στην Κατερίνη. Πάω μέσα στο Βόλο και τους ρίχνω τρία γκολ. Τελειώνει το παιχνίδι και όλος ο Βόλος έλεγε Πιερικός. Δεν είχαμε ανάγκη εμείς από δωροδοκίες. Βγήκαμε πρώτοι και πάλι και θα ‘παιρνα και το πριμ που βέβαια δεν πήρα και δεν θέλω να σου πω τι πήρα».

Β.Κ: «Αφήνουμε το θέμα αυτό και θέλω να μου πεις ποιος μήνας είναι για το Νίκο Αλέφαντο μαύρος»

Νίκος Αλέφαντος: «Δεν υπάρχει για μένα μαύρος μήνας. Τι να σου πω»

Β.Κ:
«Να επιστρέψουμε Νίκο στον Πιερικό γιατί στη συντροφιά μας προστέθηκε και ένας άλλος Νίκος, ο Νίκος Καλαμπάκας».

Νίκος Αλέφαντος: «Ο Πιερικός είναι φοβερός, ήταν φυσιογνωμία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Νίκος Καλαμπάκας ήταν ένας εξτρέμ, σίφουνας, δεν πιανόταν, ήταν εξτρεμάρα».

Νίκος Καλαμπάκας: «Είσαι καλά Νίκο;»

Νίκος Αλέφαντος: «Νάσαι καλά δόξα τω Θεώ. Εγώ μαθαίνω για σένα και για τον πιτσιρικά. Που μένεις Νίκο;»

Νίκος Καλαμπάκας:
«Στην Κατερίνη»

Νίκος Αλέφαντος: «Ο ένδοξος Καλαμπάκας, μεγάλη φυσιογνωμία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν έπαιζες τώρα Νίκο θα έπαιρνες πολλά λεπτά».

Νίκος Καλαμπάκας: «Τι να κάνουμε Νίκο. Μας έδωσες και συ πολλά και σ’ ευχαριστούμε».

Νίκος Αλέφαντος:
« Ήσουνα τρομερός ποδοσφαιριστής, καλός χαρακτήρας και καλό παιδί».

Β.Κ.: «Ψάχνουμε Νίκο έναν κοντό για να μας σώσει αλλά δεν βρίσκουμε».

Νίκος Αλέφαντος: «Καλά πάει ο Πιερικός. Τον είδα και μ’ άρεσε. Καλός προπονητής ο Παπαδόπουλος βοηθάει την ομάδα».

Β.Κ.: «Κάνει καλή δουλειά Νίκο. Για πες μου όμως τον βλέπεις τον Πιερικό;»

Νίκος Αλέφνατος: «Όποτε τον έχει η ΕΤ3 τον βλέπω. Μ’ αρέσει γιατί παίζει καλό ποδόσφαιρο και οργανωμένο».

Νίκος Καλαμπάκας: «Νίκο χάρηκα πολύ που σ’ άκουσα και σ’ ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στον Πιερικό και το Πιερικό ποδόσφαιρο και θα τα ξαναπούμε από κοντά πολύ σύντομα».

B.K.: «Θα τον καλέσουμε στην Κατερίνη και να τα πούμε πλέον σ’ ένα τετ – α – τετ».

Νίκος Καλαμπάκας: «Οι παλαίμαχοι στον ετήσιο χορό τους θα καλέσουν το Νίκο Αλέφαντο».

Β.Κ: «Είναι μεγάλη μας τιμή που θα έρθει ο Νίκος Αλέφαντος γιατί είναι από τους ανθρώπους που έχουν προσφέρει στον Πιερικό και κατ’ επέκταση στο Πιερικό ποδόσφαιρο και πρέπει να θυμόμαστε τέτοιες εποχές».

Νίκος Αλέφαντος:
«Ήταν χρυσή εποχή για τον Πιερικό. Την πρώτη ομάδα με Πορτοκαλίδη, Φουλίδη, Κιζίρογλου, Σιδηρόπουλο κ.λπ και μετά έχουμε την φουρνιά των παικτών που έζησα εγώ».

Β.Κ.: «Οι δεκαετίες 1960-1970 και 1970-1980 είναι οι χρυσές δεκαετίες του Πιερικού και πρέπει να τις θυμόμαστε».

Νίκος Αλέφαντος: «Τα χρόνια εκείνα ο Πιερικός έπαιζε φοβερό ποδόσφαιρο. Εμένα ειδικά με εκτόξευσαν στα ουράνια γιατί φάνηκε ο δουλειά μου».

Β.Κ.: Η παρουσία σου Νίκο στον Πιερικό είναι από εκείνες που δεν ξεχνιούνται. Και από τους ποδοσφαιριστές και από τους φιλάθλους».

Στάθης Παρουσιάδης: «Και για να λέμε την αλήθεια από τον Αλέφαντο την εποχή που ήταν στον Πιερικό δίδασκε ποδόσφαιρο που το είδαμε μετά από τριάντα χρόνια».

Β.Κ: «Έκανες ποτέ προσφυγή κατά του Ολυμπιακού γιο να πάρεις κάποια χρήματα που σου οφείλονταν;»

Νίκος Αλέφαντος: «Ποτέ δεν έκανα προσφυγή γιατί ποτέ δεν μου χρώσταγαν. Ούτε επί Νταϊφά ούτε επί Κόκκαλη την τελευταία δεκαετία. Στον Ολυμπιακό πήγα τρεις φορές με τελευταία το 2003 που μου έφαγε ο Δούρος το πρωτάθλημα. Μου έφαγε το σίγουρο πρωτάθλημα και μαζί με το πρωτάθλημα μου έκοψε και την καριέρα. Ποτέ δεν έκανα προσφυγή. Μακάρι να σου τα δίνουνε απευθείας. Ο Κόκκαλης είναι ασύλληπτος, φοβερός. Μόνο στον ΟΦΗ έγινε γιατί μου είπανε να χάσω κι εγώ κέρδισα 3-1 και με διώξανε και γι’ αυτό ζήτησα τα χρήματα που μου χρώσταγαν».

Β.Κ.: «Νίκο τα τελευταία χρόνια δεν δουλεύεις γιατί δεν θέλεις να δουλέψεις;»

Νίκος Αλέφαντος: «Όχι δεν θέλω. Δεν πάω σε ομάδα που δεν έχει υψηλούς στόχους. Όταν περνάω από τον Ολυμπιακό και χάνω το πρωτάθλημα όπως το έχασα ν’ αρχίσω πάλι από την αρχή; Και επειδή θέλω να τελειώσω με τον Πιερικό θα πρέπει να ξέρεις ότι το ποδόσφαιρο που έπαιξε επί των ημερών μου ο Πιερικός, ειδικά αυτή που έκανα εγώ την προετοιμασία έπαιξε ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Τότε ο Πιερικός είχε Αδαμόπουλο, Χρυσοστόμου, Λιάπη, Παπαϊωάννου, Καλαμπάκα, Βαβουλίδη, Γιαννούλη, Τραγανό, Κοκτσίδη, Μυτιληναίο, ήταν μια φοβερή ομάδα. Έπαιξε φοβερό ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο και νομίζω πιο καλό και από την ομάδα της δεκαετίας 1960-1970».

Β.Κ.: «Ποιοι είναι οι καλύτεροι προπονητές για το Νίκο Αλέφαντο;»

Νίκος Αλέφαντος:
«Μεγάλοι προπονητές στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο είναι ο Μίχελς, ο Χάπελ, ο Ματ Μπάσμπι και ο Φέργκιουσον. Αυτοί βγήκαν οι καλύτεροι στον κόσμο. Στην Ελλάδα οι καλύτεροι ξένοι ήταν ο Μπόμπεκ και ο Φάντροκ».

Στάθης Παρουσιάδης: «Έχω κάνει με πολλούς Έλληνες και ξένους προπονητές αλλά σαν τον Αλέφαντο δεν υπάρχει άλλος. Καλός ήταν και ο Γιάννης ο Κόλιας».

Νίκος Αλέφαντος: «Ποιος Γιάννης Κόλιας;»

B.K.: «Νίκο μέχρι το βράδυ να συζητάμε ο Νίκος Αλέφαντος θα είναι ατέλειωτος. Θέλω να κλείσουμε τη συζήτησή μας, με τον σημερινό Πιερικό στα παιχνίδια που τον είδες».

Νίκος Αλέφαντος: «Πίστεψέ με, ειλικρινά το λέω, δεν τον έχω δει ενενήντα λεπτά. Είναι καλός αλλά δεν έχει καμία σχέση μ’ εκείνον τον Πιερικό. Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι όλους υγεία. Καλό σας μεσημέρι».

Β.Κ.: «Καλό μεσημέρι Νίκο και σου εύχομαι το καλύτερο».

(Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: