22 Ιουνίου 2020

Ο «Αντώνης Τρίτσης» περιλαμβάνει τα ενταγμένα στο «Φιλόδημος» αναπτυξιακά έργα στην Πιερία;

Πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση εγκαινίασε για τρίτη φορά το νέο πρόγραμμα του ΥΠΕΣ, σε αντικατάσταση του πολύ πετυχημένου κατά γενική ομολογία του προγράμματος «Φιλόδημος» που τόσο πολύ βοήθησε στην χρηματοδότηση των Δήμων της χώρας ονομάζοντάς το, για να δώσει και μια επίφαση προοδευτικότητας, «Αντώνης Τρίτσης».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα για ένα δεκάμηνο έργα κρίσιμα με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση είτε να παγώσουν είτε να μπουν στο ψυγείο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να αιτιολογήσει την κατάργηση του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ (ως προς το όνομα μόνο), επικαλέστηκε ψευδώς έλλειψη χρηματοδότησης και ισχυρίστηκε την ύπαρξη νέας συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Πριν από λίγες μέρες, σε ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, με πρωτοβουλία του πρώην Υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, την οποία συνόδευε αίτημα κατάθεσης του εγγράφου της νέας σύμβασης με την ΕΤΕΠ, ο κ. Θεοδωρικάκος επέλεξε τη σιωπή απαξιώνοντας τις υποχρεώσεις που προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής.

Επιπλέον, στα θεσμικά όργανα εκπροσώπησης των Δήμων (ΚΕΔΕ) υπάρχουν σοβαρές καταγγελίες για εταιρείες που κυκλοφορούν στους Δήμους προς άγραν πελατείας, μιλώντας για προσκλήσεις που ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί. Πως γνωρίζουν οι εταιρείες συμβούλων το περιεχόμενο προσκλήσεων που δεν έχουν δημοσιευθεί και θα εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός σήμερα;

Γιατί ο κ. Θεοδωρικάκος έσπευσε να συστήσει Επιτροπή Αξιολόγησης των προτεινόμενων έργων με συμμετοχή ιδιωτών, για τους οποίους μάλιστα δεν απαντά αν θα εφαρμόζονται αναλογικά τα κωλύματα, τα ασυμβίβαστα και οι ευθύνες που προβλέπονται για τους υπαλλήλους του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα;

Στο «Φιλόδημος» όμως υπήρχαν εγκεκριμένα έργα και για την Πιερία.Στις 13/4/2020 η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα κατέθεσε ερώτηση ζητώντας από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει για την τύχη των έργων αυτών και συγκεκριμένα:

Του Δήμου Κατερίνης, ο οποίος έχει τρέχουσες χρηματοδοτήσεις έργων ύψους:

• € 2.407.980,00 για υποδομές εκπαίδευσης, κοινωνικές υποδομές και κτίρια,
• € 6.282.258,00 για περιβαλλοντικά έργα και
• € 2.296.977,48 σε διάφορες προμήθειες,

Εκ των οποίων έχουν εγκριθεί έργα € 4.628.858,00 και τελούν υπό έγκριση έργα € 5.257.857,48, δηλαδή τελούν σε αβεβαιότητα «κανονικότητας», έργα υποδομών συνολικού ύψους € 9.886.715,48.
Επίσης, του Δήμου Πύδνας – Κολινδρού, ο οποίος ενέταξε στο πρόγραμμα έργα που υπερβαίνουν τα 4.000.000 ευρώ. Ειδικότερα:

Επιπλέον των παραπάνω εγκρίθηκε η υποβολή πρότασης για μηχανήματα έργου ύψους € 150.000, καθώς και πρόταση για χρηματοδότηση μελετών για την πυροπροστασία και την βελτίωση της πρόσβασης των ΑΜΕΑ για όλα τα σχολεία του δήμου.

Και τέλος, του Δήμου Δίου – Ολύμπου, ο οποίος ενέταξε στο πρόγραμμα την «Ολοκλήρωση - συσσωμάτωση δικτύων αποχέτευσης Δήμου Δίου - Ολύμπου» προϋπολογισμού € 2.170.640,00 και «Σύνταξη / επικαιροποίηση Γενικών Σχεδίων Ύδρευσης (Masterlpan) και Σύνταξη / Επικαιροποίηση Σχεδίων Ασφάλειας Νερού» προϋπολογισμού € 79.381,05.

Η ερώτηση αυτή δεν έχει απαντηθεί ακόμη από τον Υπουργό!

Ποια είναι τελικά η τύχη αυτών των έργων; Η Πιερία και πάλι θα είναι η ριγμένη;

Το κράτος δεν έχει συνέχεια ειδικά σε έργα απαραίτητων υποδομών στήριξης της οικονομίας της;

Το «Φιλόδημος» μπορείτε να το ονομάσετε όπως θέλετε, ζητούμε  όμως όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί κι είχαν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση στην Πιερία να εκτελεστούν άμεσα.

Γραφείο τύπου Ν.Ε Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Δεν υπάρχουν σχόλια: