16 Ιουνίου 2020

"Οργή" σε Πιερία και Χαλκιδική για το αιφνιδιαστικό "μπλόκο" της κυβέρνησης στους τουρίστες


Μεγάλη αναστάτωση δημιουργήθηκε σε τουριστικούς προορισμούς της βορείου Ελλάδος, κυρίως στην Πιερία και τη Χαλκιδική, από το γεγονός ότι με αλλαγή των κανονισμών της χώρας σε ΦΕΚ που εκδόθηκε το βράδυ της Κυριακής απαγορεύεται μέχρι τις 30 Ιουνίου η είσοδος πολιτών τρίτων χωρών από τα χερσαία σύνορα της χώρας.  

Θύματα αυτής της κατάστασης υπήρξαν αρκετοί Σέρβοι, οι οποίοι έχοντας κρατήσεις σε καταλύματα ξεκίνησαν από το Βελιγράδι, το Νις και άλλες πόλεις οδικώς για την Ελλάδα, αφού έλαβαν διαβεβαιώσεις ότι θα τους επιτραπεί η είσοδος στη χώρα. Κάτι που ίσχυε πριν την χθεσινοβραδινή αιφνιδιαστική αλλαγή, που μετέθεσε το άνοιγμα των συνόρων για τους πολίτες τρίτων χωρών από τις 15 στις 30 Ιουνίου.
Οι διαμαρτυρίες των εκπροσώπων της Βόρειας Ελλάδας έφτασαν στο υπουργείο Εξωτερικών, καθώς -όπως λένε- θα μπορούσε η αλλαγή να γίνει την Παρασκευή, ώστε να ενημερωθούν και να μην ξεκινήσουν.   
Ειδικότερα, σε ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε χθες, αναφέρεται πως παρατείνεται μέχρι και τις 30 Ιουνίου η απαγόρευση της εισόδου στη χώρα μας υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν.
«Παρατείνεται εκ νέου, από τη λήξη της, η ισχύς της με αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.19030/17.3.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών »Επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εισόδου στη χώρα των υπηκόων τρίτων κρατών πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν προς περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού COVID-19» (Β’ 916), όπως είχε παραταθεί με την υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.25134/14.4.2020 (Β’ 1419) όμοια απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών και με την υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.29837/13.5.2020 (Β’ 1839) όμοια απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, έως και τις 30.6.2020», αναφέρεται στο ΦΕΚ που εκδόθηκε χθες.
«Αλλαγή στο 90ο λεπτό»
Μιλώντας στο thestival.gr o πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος, έκανε λόγο για «αλλαγή στο 90ο λεπτό» και τόνισε πως οι ξενοδόχοι ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί για την εξέλιξη αυτή.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπήρξε καμία ενημέρωση νωρίτερα σχετικά με αυτό και σημείωσε πως αρκετοί Σέρβοι τουρίστες έφτασαν μέχρι τα σύνορα της χώρας μας και τελικά υποχρεώθηκαν να γυρίσουν πίσω.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΞ, οι άνθρωποι αυτοί επρόκειτο να μείνουν σε μικρά καταλύματα της Πιερίας, της Χαλκιδικής και της Θάσου, καθώς και σε κάποια μικρά ξενοδοχεία.
«Υπάρχει μια μεγάλη δυσαρέσκεια», τόνισε ο κ. Τάσιος στο thestival.gr ενώ δήλωσε πως υπήρξε ήδη επικοινωνία με το υπουργείο Τουρισμού σχετικά με την εξέλιξη αυτή.
Παράλληλα ο πρόεδρος της ΠΟΞ είπε ότι και οι προξενικές αρχές της Σερβίας στην Ελλάδα έλαβαν ενημέρωση για την αλλαγή αυτή σήμερα το πρωί, όπως επίσης και οι αρχές στα σύνορα της χώρας μας.
«Ακόμη ένα χτύπημα στον ήδη ταλαιπωρημένο ελληνικό τουρισμό»
Στο ίδιο μήκος κύματος, όπως αναφέρει το voris.gr, και η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας, Ευαγγελία Ξυπτερά, η οποία κάνει λόγο για «ακόμη ένα χτύπημα στον ήδη ταλαιπωρημένο ελληνικό τουρισμό. Μεγάλη δυσφήμιση ειδικά για την Βόρεια Ελλάδα. Η χώρα έχει χάσει την αξιοπιστία της όχι μόνο στους Έλληνες επαγγελματίες και εργαζόμενους στον τουρισμό αλλά και σε όλες τις τουριστικές αγορές. Την μία στιγμή ο πρωθυπουργός με κάθε επισημότητα ανακοινώνει ότι τα σύνορα ανοίγουν στις 15/6 και την άλλη ξαφνικά, στις 14/6 , χωρίς καμία άλλη ενημέρωση εκδίδεται ΦΕΚ που απαγορεύει την είσοδο στη χώρα μέχρι τις 30/6».
Η κ. Ξυπτερά που διερωτάται γιατί η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε πιο μπροστά το συγκεκριμένο μπλόκο στους Σέρβους τουρίστες, κάνει λόγο για «οργή και αναστάτωση στους ξενοδόχους που με μηδενικές κρατήσεις και με πολλές οικονομικές δυσκολίες ετοιμάζουν τα ξενοδοχεία τους. – Πρωτόκολλα προμήθειες προσλήψεις-. Πως θα κάνουμε προγραμματισμό όταν όλα αλλάζουν στο παρά πέντε και χωρίς προειδοποίηση ?
Και αφού εμάς στη Βόρεια Ελλάδα δεν μας υπολογίζετε, φαίνεται ότι απαξιώνετε και τα τουριστικά γραφεία των ξένων χωρών που προγραμμάτισαν, αλλά και τους επισκέπτες που πήραν την απόφαση να ταξιδέψουν? Έφτασαν μετά από ώρες ταξιδιού στα σύνορα και δεν τους επιτράπηκε η είσοδος».
«Μεγάλη ταλαιπωρία για τους Σέρβους τουρίστες. Μετά από αυτό μάλλον δεν θα αποφασίσει να ταξιδέψει κανείς στην Ελλάδα ούτε από τις Βαλκανικές χώρες τους επόμενους μήνες» καταλήγει η πρόεδρος των Ξενοδόχων της Πιερίας.
Βήμα πίσω λόγω φόβου
Από την πλευρά του ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης επισήμανε σε δηλώσεις του από το αεροδρόμιο Μακεδονία πως η απαγόρευση εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών ήταν απόφαση που πάρθηκε από τις Βρυξέλλες.
«Αυτό δημιουργεί ένα ζήτημα με τα δυτικά Βαλκάνια, προφανώς. Φαίνεται ότι έγινε ένα βήμα πίσω από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο σχετίζεται με υγειονομικά δεδομένα και κάποιο φόβο που μπορεί να υπάρχει. Εμείς συμμορφωνόμαστε με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. Θα το κάνουμε το επόμενο διάστημα, όσο μπορούμε πιο συστηματικά» είπε ο κ. Θεοχάρης, σύμφωνα με το voria.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια: