10 Ιουνίου 2020

Φώντας Μπαραλιάκος: ΕΣΠΑ και Δημόσιες επενδύσεις το οξυγόνο της επιχειρηματικότητας

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ κ. Δημήτρη Σκάλκο πραγματοποίησε ο βουλευτής Πιερίας Φώντας Μπαραλιάκος.   


Αντικείμενο της παραγωγικής συνομιλίας τους υπήρξε η μέχρι τώρα απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ, ο σχεδιασμός και οι δράσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027, αλλά και η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης (Recovery Fund) για την επανεκκίνηση της Ευρωπαϊκής οικονομίας στην μετά τον Covid-19 εποχή.

Ο βουλευτής Πιερίας επεσήμανε στον Γενικό Γραμματέα την σημασία του νέου προγραμματισμού διάθεσης των Ευρωπαϊκών κονδυλίων, με στόχο την αξιοποίηση και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας και της Πιερίας.

Μάλιστα, ως στέλεχος της αγοράς αλλά και με την ιδιότητα του οικονομολόγου με έμφαση στο σχεδιασμό και την εφαρμογή επενδυτικών προτάσεων, μετέφερε την εμπειρία του από την υλοποίηση προηγουμένων προγραμμάτων.

Επιπλέον, ο κ. Μπαραλιάκος ζήτησε απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, ώστε περισσότεροι εν δυνάμει επενδυτές να χρησιμοποιούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Ειδικά στις εξαιρετικά δύσκολες για την επιχειρηματικότητα εποχές, τα προγράμματα ΕΣΠΑ αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία και συμβάλλουν στην κορυφαία στόχευση της Κυβέρνησης που δεν είναι άλλη από την προσέλκυση νέων επενδύσεων.»

Παράλληλα, στη συζήτηση των δύο διερευνήθηκε η δυνατότητα επέκτασης του προσωρινού κοινοτικού πλαισίου ευελιξίας στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα και για τα έτη 2021-22 και η εφαρμογή μίας εθνικής στρατηγικής για την επανεκκίνηση της οικονομίας στην περίοδο της «νέας κανονικότητας», που δεν θα έχει καμία σχέση με αυτά που έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα.

Ο κ. Μπαραλιάκος δεν παρέλειψε να συγχαρεί το Γενικό Γραμματέα για τα άμεσα αντανακλαστικά που επέδειξε η ελληνική Κυβέρνηση, κινητοποιώντας άμεσα τους διαθέσιμους εθνικούς και κοινοτικούς πόρους στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, καθώς και για τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: