26 Ιουνίου 2020

Την πληρωμή των Σχολικών Τροχονόμων, Απρίλιο και Μάιο, στηρίζει ο Δήμος Κατερίνης

ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ 
Την απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών αναμένει ο Δ.Κατερίνης και η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου σχετικά με την πληρωμή των Σχολικών Τροχονόμων του Δήμου για το διάστημα Απριλίου και Μαΐου 2020 όπου, λόγω κορωνοϊού, παρέμειναν κλειστά τα Σχολεία σ’ ολόκληρη τη Χώρα. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ.Κατερίνης - Δημοτικός Σύμβουλος, Γιάννης Νταντάμης, από τη Επιτροπή Σχολικών Τροχονόμων Δ.Κατερίνης στάλθηκε έγγραφο (Α.Π.: 6212/05/2020) προς το Υπουργείο Εσωτερικών και κατατέθηκε ερώτημα για πληρωμή των Σχολικών Τροχονόμων Δ.Κατερίνης. 


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ Ι.ΝΤΑΝΤΑΜΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ. 
Ο κ. Ι.Νταντάμης μιλώντας για το θέμα αυτό στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Κατερίνης, ανέφερε ότι οι Σχολικοί Τροχονόμοι λαμβάνουν μηνιαίως το ποσό των 170 ευρώ, που ουσιαστικά αποτελεί έξοδα κίνησης. Ωστόσο, κατά το δίμηνο Απριλίου - Μαΐου 2020 όπου τα σχολεία, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, παρέμεναν κλειστά, οι Σχολικοί Τροχονόμοι δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση. Τόνισε δε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, είναι υπέρ του να δοθούν αυτά τα χρήματα στους Σχολικούς Τροχονόμους. 
Εξήγησε όμως ότι επειδή οι Σχολικές Επιτροπές είναι Νομικό Πρόσωπο, θα έπρεπε να υπάρχει σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ώστε να δοθούν τα χρήματα αυτά για το διάστημα που οι Σχολικοί Τροχονόμοι δεν εργάστηκαν λόγω του κλεισίματος των σχολείων. 
«Οι Σχολικοί Τροχονόμοι αποτελούν μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα που προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της, καθημερινά, σε αντίξοες συνθήκες, χωρίς εργασιακά δικαιώματα. Οι Σχολικοί Τροχονόμοι δεν έχουν καμία σύμβαση, τα χρήματα που παίρνουν είναι καθαρά έξοδα μετακίνησης», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ι.Νταντάμης μιλώντας στη συνεδρίαση του Δ.Σ. Κατερίνης. 
Πρόσθεσε δε λέγοντας: «Τα χρήματα για την πληρωμή υπάρχουν αλλά για να δοθούν θα πρέπει να γίνει και η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Εσωτερικών”, ανέφερε χαρακτηριστικά. 
Κ.ΚΟΥΚΟΔΗΜΟΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥΣ. ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ 
Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Κατερίνης, Κώστας Κουκοδήμος, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχουμε κάνει ενέργειες προς το Υπουργείο Εσωτερικών για την πληρωμή των Σχολικών Τροχονόμων κατά την περίοδο που ήταν κλειστά τα σχολεία. Είμαστε στο πλευρό τους όχι μόνο επειδή λαμβάνουν αυτό το μικρό ποσό των 170 ευρώ χωρίς εργασιακά και άλλα δικαιώματα αλλά και επειδή άλλοι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα εκείνη την περίοδο, εξασφάλισαν χρήματα από την Ελληνική Πολιτεία. Θα ήταν άδικο, λοιπόν, να μην πάρουν οι Σχολικοί Τροχονόμοι αυτά που δικαιούνται». 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο θέμα έχει τεθεί και συζητηθεί στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και υπάρχει σχετικό αίτημα προς το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να δοθεί λύση ως προς την πληρωμή των Σχολικών Τροχονόμων κατά το διάστημα που ήταν κλειστά τα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: