26 Ιουλίου 2020

Αναδρομικά: Πως θα πληρωθούν σε 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους

Για αναδρομικά που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ εξετάζεται να δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις. Για ποσά από 1.000 έως 3.000 ευρώ το πιθανότερο σενάριο αφορά 3 ετήσιες δόσεις.
Η απόφαση αφορά όλους τους συνταξιούχους, είτε έχουν υποβάλλει αγωγές είτε όχι, ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση τα αναδρομικά 11 µηνών (Ιούλιος 2015 - Μάιος 2016) που επιδίκασε με πρόσφατη απόφασή του το ΣτΕ.
Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στο να τα επιστρέψει σε 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους σε ετήσιες δόσεις, ενώ εναλλακτικά αν κάποιος επιθυμεί εφάπαξ αποπληρωµή τους, τότε θα υπάρξει "κούρεμα".
Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι θα λάβουν άμεσα τα χρήματα και σε μία δόση θα λάβουν λιγότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται, ενώ όσοι συμφωνήσουν να τα λάβουν σε ετήσιες δόσεις (σε βάθος πεναετίας) θα εισπράξουν όλο το ποσό.
Κρίσιµη θεωρείται η επικείµενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναµένεται να λύσει τον γρίφο για τα αναδροµικά των συνταξιούχων του ∆ηµοσίου.
Πάντως για αναδρομικά που υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ εξετάζεται να δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις. Για ποσά από 1.000 έως 3.000 ευρώ εξετάζεται να δοθούν σε έως 3 ετήσιες δόσεις, ενώ για μικρότερα ποσά η καταβολή θα είναι σε μία ή δύο δόσεις.
Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:
Ολόκληρο το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από την καταβολή των αναδρομικών θα βαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό. Έτσι κι αλλιώς το 2020 θα "κλείσει" με πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 4,5% ή 7% λόγω κορονοϊού. Οπότε θεωρείται προτιμότερη η καταγραφή μιας θεαματικής δημοσιονομικής ανάκαμψης το 2021, με επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, παρά να επιδιωχθεί η συγκράτηση της ζημιάς στον φετινό προϋπολογισμό.

πηγή: thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια: