16 Ιουλίου 2020

Ακυρώσεις κρατήσεων και φόβοι για λουκέτα - "Η πτώση στις κρατήσεις ξεπερνάει το 70% στην Πιερία"

Η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια για το μέλλον, απόρροια της μειωμένης τουριστικής κίνησης και της οικονομικής δυσχέρειας που έχει προκαλέσει o Covid 19, ανησυχούν έντονα τους επαγγελματίες του τουρισμού. 

Οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις που υφίστανται πιο έντονα τις συνέπειες της κρίσης προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις πρωτοφανείς συνθήκες, δίνοντας μάχη για να σταθούν όρθιες και να επιβιώσουν. Η κατάρρευση των τουριστικών εσόδων λόγω της χαμηλής ζήτησης τόσο από ξένους όσο και από εγχώριους τουρίστες, το «στέγνωμα» της αγοράς, οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που συσσωρεύονται αλλά και το αλαλούμ με την διενέργεια των τεστ στους τουρίστες από τα Βαλκάνια που εισέρχονται στην χώρα από τον Προμαχώνα συνθέτουν ένα εκρηκτικό περιβάλλον για τον τουριστικό κλάδο. Οι ξενοδόχοι κρούουν καμπανάκι κινδύνου για πιθανά λουκέτα σε ξενοδοχειακά καταλύματα, θέτοντας ταυτόχρονα ζήτημα επιβίωσης.
Το makthes.gr δίνει το λόγο στον δήμαρχο Σιθωνίας και σε παράγοντες του τουρισμού που επιχειρούν να χαρτογραφήσουν την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται σήμερα.
Αβεβαιότητα και ανασφάλεια για το αύριο
«Η κατάσταση είναι τραγική, η μείωση των εσόδων φτάνει το 80%, οι ξένοι τουρίστες είναι μετρημένοι, το θέμα που έχει δημιουργηθεί στον Προμαχώνα επιδεινώνει την κατάσταση, πολλοί ξένοι επικαλούνται το υψηλό κόστος των τεστ και δεν έρχονται», επισημαίνει ο δήμαρχος Σιθωνίας, Πάρης Ντέμπλας. «Αρχίζει σιγά σιγά και υπάρχει απογοήτευση, αλλιώς τα περιμέναμε στην Σιθωνία που στηρίζεται στον οδικό τουρισμό», αναφέρει. «Οι τιμές των καταλυμάτων είναι ίδιες με πέρσι», προσθέτει απευθύνοντας, την ίδια στιγμή, κάλεσμα στους έλληνες να επισκεφτούν την περιοχή παροτρύνοντας και τους επιχειρηματίες της εστίασης να ρίξουν τις τιμές. Ο δήμαρχος διαβεβαιώνει πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα τηρούνται απόλυτα.
«Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση από τον Προμαχώνα ο προβληματισμός στους ξενοδόχους είναι έντονος, η ανασφάλεια κυριαρχεί, υπάρχουν κρατήσεις για τον Αύγουστο αλλά αν συνεχίσει να υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα δεν μπορούμε να ελπίζουμε, η κατάσταση είναι δύσκολη, πολλά ξενοδοχεία που άνοιξαν ίσως αναγκαστούν να κλείσουν», αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης. «Οι τιμές είναι ελκυστικές, κυμαίνονται στα επίπεδα του 2019, δεν είναι αυτό το πρόβλημα», υποστηρίζει. «Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων είναι σε θετική κατεύθυνση, λύνουν ταμειακά προβλήματα αλλά από τη στιγμή που δεν χτυπάει το τηλέφωνο και δεν υπάρχει αντικείμενο, το πρόβλημα δε λύνεται», επισημαίνει.
«Θέλουμε τουρισμό αλλά με ασφάλεια», τονίζει η Ευαγγελία Ξυπτέρα Λάμπρου, πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Πιερίας. «Η εικόνα για την περιοχή μας είναι ανησυχητική, η πτώση στις κρατήσεις ξεπερνάει το 70%, από τότε που ζητούνται αρνητικά τεστ για την είσοδο στη χώρα από τον Προμαχώνα άρχισαν οι ακυρώσεις, αυτό που θέλουμε είναι να έρχονται οι τουρίστες με κάθε μέσο και ελεγμένοι από τις χώρες που είναι επιβαρυμένες», σημειώνει. Συνεχίζοντας, προσθέτει πως «δουλεύουμε κυρίως με Βαλκάνιους, οι διανυκτερεύσεις από έλληνες είναι ελάχιστες καθώς πολλοί διαθέτουν σπίτια στην περιοχή». Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα εργαλεία ρευστότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν βοήθησαν ιδιαίτερα τις μικρές επιχειρήσεις. «Αβέβαιο το μέλλον, ένα βήμα μπρος και δύο πίσω», καταλήγει.
«Μετά την απόφαση για τεστ 72 ώρες πριν την άφιξη των τουριστών έχουμε σωρεία ακυρώσεων στις κρατήσεις, μπορεί να ξεπεράσουν και το 90%, η αγορά της Ρουμανίας ήταν η τελευταία που μας είχε μείνει, έλληνες τουρίστες δεν υπάρχουν, για τον Αύγουστο δεν βλέπουμε να αλλάζει κάτι προς το καλύτερο», λέει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Θάσου, Πάρης Παρασχούδης. «Υπολογίζαμε πως οι πληρότητες θα έφταναν το 60-70% Ιούλιο και Αύγουστο, τώρα με τα νέα δεδομένα αν πιάσουμε το 10-15% του 2019 θα είμαστε ευχαριστημένοι», αναφέρει. Αναφορικά με τις τιμές επισημαίνει πως γίνονται εκπτώσεις της τάξης του 30%. Για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την τόνωση της ρευστότητας, πιστεύει πως δεν αρκούν. Παράλληλα, θεωρεί ότι η φετινή ζημιά που θα υποστούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις «δεν είναι διαχειρίσιμη» και προβλέπει πως για να επιστρέψει η τουριστική κίνηση στα επίπεδα του 2019 μπορεί να χρειαστούν πέντε και έξι χρόνια.
Πηγή: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: