30 Ιουλίου 2020

Πρόκληση με Barbaros: Πλέει παράνομα εντός Κυπριακής ΑΟΖ - Συνοδεύεται από πολεμικό πλοίο

Ή Άγκυρα κάνει λόγο για αποκλιμάκωση ενώ την ίδια στιγμή ανοιχτά της Κύπρου και εντός Κυπριακής ΑΟΖ πλέει το ερευνητικό πλοίο Barbaros, μετά και τη νέα προκλητική NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία. Μάλιστα το Barbaros, συνοδεύεται σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από πολεμικό πλοίο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.


Το ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayreddin Pasa λίγες ώρες μετά την παράνομη NAVTEX που εξέδωσε η Άγκυρα, απέπλευσε από το λιμάνι Τasucu που βρισκόταν αγκυροβολημένο και κατευθύνθηκε προς τις παράνομα δεσμευμένες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ

Αυτή τη στιγμή όπως θα δείτε και εσείς στους χάρτες το Barbaros πλέει ανοιχτά της Αγίας Νάπας ενώ νωρίτερα το πρωί βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοανατολικά της Αμμοχώστου και δεσμεύονται με αυτήν περιοχές των θαλασσοτεμαχίων "2" και "3", καθώς και μια μικρή περιοχή του τεμαχίου "13" της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην άλλη πλευρά, τη δυτική, του θαλάσσιου μετώπου της Κύπρου και εντός Κυπριακής ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό γεωτρύπανο Yavuz, το οποίο φημολογείται ότι σε περίπτωση που είναι επιτυχής η αποστολή του Barbaros θα μετακινηθεί στις περιοχές πέριξ του θαλασσοτεμαχίου 3.

Η Τουρκία με τις νέες προκλητικές κινήσεις της διοχετεύει την ένταση και πάλι στην κυπριακή ΑΟΖ, μετά την αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από τα ανοιχτά του Καστελόριζου, που σήμαναν την προσωρινή όπως φάνηκε αποκλιμάκωση στην περιοχή.

Αυστηρό μήνυμα της Αθήνας στον "κόσμο" του ο Ερντογάν

Στέλιος Πέτσας και Νίκος Δένδιας έστειλαν σαφές μήνυμας στις νέες προκλητικές κινήσεις της Άγκυρας. Πιο συγκεκριμένα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "είναι απαράδεκτο το ότι η Τουρκία εξέδωσε Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο. Είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική παραβατικότητα".

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: