1 Ιουλίου 2020

Παρέμβαση Πομπέο για την Αγία Σοφία – Να μην γίνει τζαμί

Σε ηχηρή παρέμβαση προς την Τουρκία, παραμονή της δικαστικής απόφασης για το μέλλον της Αγίας Σοφίας, προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος.


Συμπληρώνει μάλιστα ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική Δημοκρατία και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη από όλους» αναφέρει σε δήλωσή του ο Μάικ Πομπέο.

Συνεχίζοντας, ο κ. Πομπέο αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Τουρκίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων. «Επιδιώκουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την κυβέρνηση της Τουρκίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης των θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων» τονίζεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προχωρήσει και πριν από λίγες ημέρες, μέσω του Αμερικανού πρέσβη, αρμόδιου για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, σε παρέμβαση για τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μνημείου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μπράουνμπακ είχε υπογραμμίσει την τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία που έχει η Αγία Σοφία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο και καλούσε την τουρκική κυβέρνηση να τη διατηρήσει ως τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όπως και να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το τρέχον καθεστώς της ως μουσείου.

Την Πέμπτη η απόφαση

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας θα αποφανθεί επί του θέματος την προσεχή Πέμπτη, 2 Ιουλίου, όμως ήδη τα ΜΜΕ της γείτονος καλλιεργούν «κλίμα» με δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι στις 15 Ιουλίου «χιλιάδες πιστών (εν. μουσουλμάνων) θα προσευχηθούν στην Αγία Σοφία». Πάντως, η εισήγηση του τουρκικού δικαστηρίου δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μπορούσε να την παρακάμψει.

Αυτό που μένει να δούμε είναι αν ο τούρκος πρόεδρος θα «υποκύψει» στις πιέσεις των δημοσκοπήσεων, αφού το 90% των ψηφοφόρων του θέλει την Αγία Σοφία τζαμί, ή αν θα περιμένει να εφαρμόσει οποιαδήποτε απόφαση κοντά στις εκλογές και να αποκομίσει τα μέγιστα οφέλη.

Με έκδηλη την αγωνία για την τύχη της Αγίας Σοφίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, προέβη σε ηχηρή παρέμβαση από τον ναό των Αγίων Αποστόλων, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ενδεχόμενη απόφαση μετατροπής της σε τέμενος θα έστρεφε όλο τον Χριστιανισμό εναντίον του Ισλάμ.

Το 2016, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε στείλει επιστολή στον τότε διευθυντή θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας, στην οποία τόνιζε πως οποιαδήποτε αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας θα ήταν άτοπη και ζημιογόνα, διότι θα οδηγούσε σε συγκρούσεις.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε πως ο ναός είναι πλέον κλασικό κτίριο της ιστορίας και δεν ανήκει σε αυτόν που το έχει αλλά σε όλη την ανθρωπότητα.

in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: