8 Ιουλίου 2020

Θα θρηνήσουμε θύματα


του Αντώνη Δ Μάντζιου, οικονομολόγου, 
πρώην δημ. Σύμβουλου Κατερίνης
Αδιάβατος ο ημιτελής πεζόδρομος από Κορινό προς παραλία Κορινού με αποτέλεσμα πεζοί και ποδηλάτες να κυκλοφορούν στο στενό πλέον οδόστρωμα με κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος.

Ο πεζόδρομος προς την παραλία Κορινού είναι μια παλιά ιστορία για τον Κορινό που ξεκινά από τότε που ήταν κοινότητα. Η κατασκευή του ,έμπαινε ανέξοδα σε κάθε τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, νομαρχίας, περιφέρειας και ήταν ένα προεκλογικό ατού για την απόσπαση ψήφων.
Στις τελευταίες εκλογές η δημοτική αρχή του κ. Χιονίδη προχώρησε στο έργο μειώνοντας κατά πολύ τις προσδοκίες αφού σαν λύση δόθηκε η κατάργηση του υποτιθέμενου ποδηλατοδρόμου δεξιά προς παραλία, με μείωση έτσι του οδοστρώματος και η κατασκευή πεζόδρομου με κράσπεδο, φυτεύσεις και κυβόλιθους αριστερά του δρόμου δίπλα στο υπάρχον ρέμα. Το έργο ξεκίνησε με αυτεπιστασία και ευθύνη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Τοποθετήθηκε το κράσπεδο, μειώθηκε το οδόστρωμα που πλέον χωρά ένα αυτοκίνητο ανά κατεύθυνση, φυτεύτηκαν δέντρα, σύριζα στο κράσπεδο με κίνδυνο μεγαλώνοντας να το σπάσουν, τοποθετήθηκε σωλήνας άρδευσης και λίγες δεκάδες μέτρα κυβόλιθοι στο τέρμα του πεζόδρομου ενώ το υπόλοιπο χαλικοστρώθηκε.

Ήρθαν οι εκλογές το έργο σταμάτησε, ο Χιονίδης έχασε και η νέα δημοτική αρχή δεν προχώρησε το έργο. Να σημειώσουμε οι τότε τοπικοί υποστηρικτές του Χιονίδη πανηγύριζαν για το έργο με τις μακέτες και τα τρισδιάστατα βίντεο, ενώ οι τωρινοί, υποστηρικτές της άλλης πλευράς ενόψει των αδυναμιών του έργου ζητούν την αποξήλωση του και η κατάσταση να μείνει ως είχε μέχρις ότου γίνει ένας «σωστός» πεζόδρομος - ποδηλατοδρόμος.

Σήμερα όμως ο πολίτης και ο επισκέπτης ή τουρίστας του Κορινού στερείται τη δυνατότητα να πάει στην παραλία πεζή ή με ποδήλατο, αφού το μεν οδόστρωμα μειώθηκε κατά πολύ ενώ ο πεζόδρομος είναι γεμάτος χόρτα κλαδιά και σωρούς χαλίκι. Και όσοι το επιχειρούν κινούνται πάνω στο οδόστρωμα με κίνδυνο να προξενηθεί ατύχημα και να χαθούν ζωές.

Έτσι ένας ημιτελής προεκλογικός πεζόδρομος της προηγούμενης δημοτικής αρχής έχει στοιχειώσει , η νέα δημοτικά αρχή δεν φροντίζει τουλάχιστον να τον καθαρίσει από τα χόρτα και τα κλαδιά ( μια μεσινέζα και ένα μεροκάματο ) και να πατήσει το χαλίκι ώστε να διευκολύνει τους πεζούς και τους ποδηλάτες να φτάσουν ασφαλείς στην παραλία Κορινού.

Ας καθαρίσουν ως οφείλουν τον ήδη πεζόδρομο, να πατηθούν τα χαλίκια και θα δούμε την χρηστικότητά του. Το ιδανικότερο θα ήταν να στρωθεί και το υπόλοιπο τμήμα με κυβόλιθους για να δούμε στην πράξη την λειτουργικότητα. Πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να κινητοποιηθούν; Ελπίζουμε η τεχνική υπηρεσία του Δήμου που έκανε τη μελέτη του έργου και το τεκμηρίωσε επιστημονικά να μην μεταβάλλει τις επιστημονικές της απόψεις όσον αφορά την αρτιότητα του έργου κάθε φορά που αλλάζει ο δήμαρχος.

Ανεξάρτητα του τι προτίθενται να κάνουν με τον πεζόδρομο ( που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εν ευθέτω χρόνο) τουλάχιστον τώρα οφείλουν να τον καθαρίσουν.

Είναι υπεύθυνοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια: