5 Ιουλίου 2020

Οι "Βίκινγκς" έρχονται για να "θωρακίσουν" το Ανατολικό Αιγαίο

Τα αξιόπιστα αλλά γηρασμένα MAGNA των Αμφίβιων Καταδρομέων του Στρατού βγαίνουν στην σύνταξη. Κι οι αντικαταστάτες είναι οι «βίκινγκς» με ελληνικό DNA. Πρόκειται για τα νορβηγικά VIKING Norsafe Munin S1200, τα οποία όμως θα ναυπηγηθούν στην Ελλάδα.
Η εταιρεία κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό των Ενόπλων Δυνάμεων, έχοντας σκληρό ανταγωνισμό και τώρα ετοιμάζεται να ξεκινήσει το κομμάτι της παραγωγής. Η Νορβηγική Norsafe διαθέτει 7 εγκαταστάσεις παραγωγής παγκοσμίως, η μία εκ των οποίων βρίσκεται στην Ελλάδα, με έδρα την Θήβα, έχοντας επιδείξει μεγάλο έργο με αξιοζήλευτα αποτελέσματα.

Το VIKING Norsafe Munin S1200 έρχεται για να αποτελέσει τον διάδοχο του θρυλικού MAGNA, το οποίο τους τελευταίους μήνες έχει ριχτεί και στην μάχη αντιμετώπισης των παράνομων εισροών αλλοδαπών από τα μικρασιατικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά.

Το αποσυρθέν σκάφος είναι 9,6 μέτρα και έπιανε μέγιστη ταχύτητα τους 48 κόμβους. Το νέοσκάφος που θα προμηθευτεί ο Στρατός πιάνει τους 67 κόμβους, κινούμενο από 3 μηχανές απόδοσης 400ων ίππων έκαστη, ενώ μεγαλύτερες είναι και οι διαστάσεις του, αφού φτάνει τα 12 μέτρα.

Μπορεί να φιλοξενήσει 3 άτομα πλήρωμα και 6+8 άτομα, ανάλογα την διαμόρφωση σε ειδικά αντικραδασμικά καθίσματα.

Σε ό,τι αφορά την διαμόρφωσή του, θα βαδίσει στα χνάρια του προκατόχου του με ένα 50άρι μπροστά. Αυτό στην έκδοση μεταφοράς 14 ατόμων συν 3 πλήρωμα. Βεβαίως, όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, μπορεί να γίνει ειδική διαμόρφωση με θωρακισμένη υπερκατασκευή – μεταφοράς 8 ατόμων με τον εξοπλισμό τους ή ακόμη και να προσαρμοστεί τηλεχειριζόμενο πυροβόλο. Ωστόσο, η λύση που έχει προκριθεί είναι η ανοιχτή έκδοση με το συνολικό κόστος να αγγίζει τα 16 εκατ. ευρώ.

enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: