20 Ιουλίου 2020

«ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ»: Έναρξη με την πολυβραβευμένη «Καζαμπλάνκα»

Αύριο Τρίτη & ώρα 21:30 με ελεύθερη είσοδο, 
στο αμφιθέατρο του Δημοτικού Πάρκου

Στο «ΘΕΡΙΝΟ ΣΙΝΕΜΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ» - «Συντροφιά με τα Αστέρια», ένα δεκαπενθήμερο  (21 Ιουλίου έως τις 06 Αυγούστου) κινηματογραφικών προβολών, μας προσκαλούν ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) και η Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης. Η πρεμιέρα,  στο αμφιθέατρο του Δημοτικού πάρκου, αύριο Τρίτη & ώρα 21:30, περιλαμβάνει την προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας «ΚΑΖΑΜΠΛΑΝΚΑ».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στο αμφιθέατρο λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα από το νόμο μέτρα λόγω κορωνοϊού, προκειμένου οι σινεφίλ, να απολαύσουν τις προβολές ασφαλείς.
Η είσοδος σε όλες τις προβολές είναι ελεύθερη για το κοινό.
Αναλυτικά το πρόγραμμα προβολών της πρώτης εβδομάδας (ώρα έναρξης  21:30) διαμορφώνεται ως εξής:

Τρίτη  21  Ιουλίου
‘Καζαμπλάνκα’ (1942)-|κατάλληλο για όλους|
Σκηνοθεσία: Μάικλ Κέρτιζ
Πρωταγωνιστούν: Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν

Ο ικανός τεχνίτης Μάικλ Κέρτιζ έχοντας στη διάθεσή του ένα χαρισματικό ζευγάρι πρωταγωνιστών ανέμιξε σε σωστές δόσεις το δράμα, το μελόδραμα, την κωμωδία και την ίντριγκα, στην πιο γνωστή ιστορία αγάπης του σινεμά. Αρχές της δεκαετίας του ’40, στην Καζαμπλάνκα κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συναντάμε τον Ρικ (Μπόγκαρτ), έναν γοητευτικό Αμερικανό, ιδιοκτήτη δημοφιλούς νυκτερινού κέντρου. Ετοιμόλογος και απότομος, ο Ρικ αποπνέει ιδιαίτερη αυτοπεποίθηση ώσπου εμφανίζεται στο μαγαζί του η Ίλσα Λάντ. Η εντυπωσιακή Ίλσα (Μπέργκμαν) έχει σημαδέψει βαθιά τον Ρικ, καθώς στο παρελθόν μοιράστηκαν έναν μεγάλο έρωτα υπό τη σκιά του πολέμου στο Παρίσι. Η αναπάντεχη συνάντηση πληγώνει διπλά τον Ρικ διότι η Ίλσα τώρα συνοδεύεται από τον σύζυγό της, Βίκτορ Λαζλο. Οι μοίρες των ηρώων μπλέκονται καθώς το ζευγάρι θέλει πάση θυσία να φύγει από το Μαρόκο για την Αμερική και ο Ρικ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να τους βοηθήσει.  Τα διλήμματα που ακολουθούν γράφουν ιστορία στο σελιλόιντ ενώ το σασπένς και το συναίσθημα κλιμακώνονται χαρίζοντας ένα ιδιαίτερο τέλος στην ταινία. Η Καζαμπλάνκα έμελλε να γίνει το διαμαντάκι για κάθε σινεφίλ, κερδίζοντας το κοινό ακόμη και για τη μουσική της επένδυση.
Βραβεία: Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας | Όσκαρ Καλύτερης σκηνοθεσίας | Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου.

Τετάρτη  22  Ιουλίου
‘Υπόθεση Νοτόριους’(1946) - |κατάλληλο για άνω των 12|
Σκηνοθεσία: Άλφρεντ Χίτσκοκ
Πρωταγωνιστούν: Κάρι Γκραντ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Αλέξης Μινωτής

Η ταινία Notorious αποτελεί την πρώτη απόπειρα του Χίτσκοκ να δημιουργήσει μια σοβαρή ερωτική ιστορία. Ωστόσο, το  ρομάντζο δεν εμποδίζει καθόλου το σασπένς και η αγωνία βρίσκεται διάχυτη σε όλη την ταινία. Το ύφος του Χίτσκοκ εμφανές στην επιλογή κάθε κάδρου, να επιμένει να ρίχνει απειλητικές σκιές σε απλά καθημερινά αντικείμενα όπως σε ένα μπουκάλι κρασί ή ένα μικρό κλειδί…Η Αλίσια Χούμπερμαν (Μπέργκμαν) συναντά τον αστυνομικό Ντέβλιν (Γκραντ), ο οποίος την πείθει να συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες των Η.Π.Α. προκειμένου να εξαρθρώσουν μια σπείρα Ναζιστών, οι οποίοι δρουν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο. Η αγάπη της Αλίσια για την Αμερική και ο έρωτάς της για τον Ντέβλιν, την ωθούν να δεχτεί την αποστολή. Στο Ρίο, η Αλίσια γνωρίζει τον αρχηγό της σπείρας Άλεξ, εκείνος την ερωτεύεται και η ίδια δέχεται να τον παντρευτεί με μόνο κίνητρο να ξεσκεπάσει τη σπείρα. Εξάλλου, την  καρδιά της ηρωίδας μονοπωλεί ο γοητευτικός πράκτορας Ντέβλιν όσο και αν το κοινό τους μέλλον φαίνεται αβέβαιο. Έρωτας, κατασκοπεία και σασπένς σε όλο τους το μεγαλείο, σε μια από τις πιο απολαυστικές ταινίες του μετρ του σασπένς, η οποία σφράγισε το ύφος της αμερικάνικης περιόδου του.
               
Πέμπτη 23 Ιουλίου
‘Γάμος αλά Ιταλικά’ (1964) - |κατάλληλο για όλους|
Σκηνοθεσία: Βιτόριο ντε Σίκα
Πρωταγωνιστούν: Σοφία Λόρεν, Μαρτσέλο Μαστρογιάννι

Ο Ντε Σίκα διασκευάζει με πικάντικο χιούμορ το θεατρικό «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο ντε Φιλίππο, την ιστορία της παθιασμένης πολυμήχανης και θαρραλέας Φιλουμένα-μια ιστορία συνδεμένη με την εικόνα του ιταλικού Νότου και με εκείνη του σύγχρονου θεάτρου της Ιταλίας. Στο σινεμά, η Σοφία Λόρεν βρίσκεται για πέμπτη φορά υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Βιτόριο ντε Σίκα και κερδίζει μια ακόμη οσκαρική υποψηφιότητα. Η Φιλουμένα είναι μια όμορφη πόρνη την οποία ο Ναπολιτάνος καρδιοκατακτητής και μικροαπατεώνας Ντομένικο (Μαστρογιάννι) εγκαθιστά σε ένα διαμέρισμά του δίνοντάς της δουλειά σε ένα μαγαζί του. Μετά από 20 χρόνια συμβίωσης η Φιλουμένα δεν είναι πλέον χαμογελαστή και δεν ανέχεται άλλο τις γυναικοδουλειές του Ντομένικο, ούτε τη θέση της ως υπηρέτρια του σπιτιού. Προσποιείται λοιπόν, ότι είναι ετοιμοθάνατη προκειμένου να οδηγήσει τον Ντομένικο σε γάμο. Οι δύο τους παντρεύονται αλλά όταν ο Ντομένικο ανακαλύπτει την απάτη της ακυρώνει το γάμο. Η σχέση των δύο πρωταγωνιστών και τα ήθη της Ιταλικής κοινωνίας εκείνης της εποχής τοποθετούνται σε πρώτο πλάνο και εξετάζονται από το σκηνοθετικό μάτι του Ντε Σίκα. Η ταινία έγινε κλασσική, ενώ θεωρείται από τις καλύτερες στιγμές του ζεύγους Λόρεν- Μαστρογιάννι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: