16 Ιουλίου 2020

«Καλώς ήρθε η… λίρα»: Προσδοκίες για ανάκαμψη του τουρισμού από τη μαζική άφιξη Βρετανών


«Καλώς ήρθε το δολάριο» έλεγαν την δεκαετία του ’60 – ’70 για τους ξένους τουρίστες που έρχονταν στην χώρα μας. Περίπου 60 χρόνια μετά θα λέμε «καλώς ήρθε η… λίρα» καθώς ο ελληνικός τουρισμός περιμένει με ανυπομονησία τους Βρετανούς τουρίστες.
Το άνοιγμα των συνόρων με την Αγγλία θεωρείται το μεγάλο crash test των επόμενων ημερών όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους θεσμούς και ειδικά για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πού αποτιμά το εύρος των πιέσεων.

Ο ελληνικός τουρισμός για την αναθέρμανση της τουριστικής ζήτησης που μέχρι τώρα ασθμαίνει προσβλέπει στις πτήσεις από Βρετανία. Για σήμερα στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένες συνολικά 29 πτήσεις.

Μεγαλύτερη αγορά τουρισμού το Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του ελληνικού τουρισμού μετά τη Γερμανία. Τη χρονιά που πέρασε καταγράφηκαν 3,5 εκατ. αφίξεις και 2,5 δισ. έσοδα.

Παρά την αγωνία για νέα εισαγόμενα κρούσματα, η βρετανική αγορά με το μέγεθος της μπορεί να δώσει μια σχετική ώθηση.

Την ίδια στιγμή, ανησυχία για την επιβολή τοπικών lockdown στην Ελλάδα υπάρχει στη Βρετανία, καθώς οι Βρετανοί έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν τις διακοπές τους στη χώρα μας, έπειτα από την απελευθέρωση των πτήσεων από τη Μ. Βρετανία προς την Ελλάδα.

Για το λόγο αυτό, δεν έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σημαντική αύξηση στις αφίξεις, ενώ όπως σημείωσε ο ανταποκριτής του MEGA στο Λονδίνο, Ευθύμιος Τζάλλας, σημαντικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι 9 εκατ. άνθρωποι βρίσκονται σε σχήμα επιδότησης του μισθού τους από την βρετανική κυβέρνηση.

Μια από τις περιοχές που ποντάρουν στις βρετανικές αφίξεις είναι η Κρήτη, η οποία αποτελεί για αρκετούς την πρώτη επιλογή προορισμού, βλέπει σε αυτή τη φάση με αισιοδοξία το άνοιγμα των συνόρων.

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια του MEGA στην Κρήτη, Ευαγγελία Μαρινάκη, την πρώτη ημέρα των πτήσεων έφτασαν δύο αεροσκάφη στο Ηράκλειο και ένα στα Χανιά, ενώ σήμερα αναμένεται να προσγειωθούν στην Κρήτη συνολικά 29 πτήσεις.

«Οι ξενοδόχοι βλέπουν θετικά αυτό το πρώτο βήμα» υπογράμμισε η Ευαγγελία Μαρινάκη, ενώ ο Ευθύμιος Τζάλλας συμπλήρωσε πως από τα 4.000.000 των βρετανών τουριστών του 2019, αναμένεται να επιστρέψει φέτος το 15%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: