6 Ιουλίου 2020

Περίεργη υπόθεση λαθρεμπορίας όπλων νότια της Κρήτης - Ο συλληφθείς επικαλέστηκε «εθνική αποστολή» στη Λιβύη!

Ελεύθεροι προσωρινά αφέθηκαν λόγω της διακοπής της δίκης όλοι οι συλληφθέντες που πιάστηκαν σε σκάφος την περασμένη Πέμπτη, από το Λιμενικό, ανοιχτά της Παλαιόχωρας στη νότια Κρήτη, να μεταφέρουν μεταξύ άλλων όπλα και πυρομαχικά.


Σήμερα οι 7 συλληφθέντες -6 Έλληνες και ένας αλλοδαπός- πέρασαν στο αυτόφωρο στο δικαστήριο των Χανίων, αλλά η δίκη διακόπηκε για τις 17 Ιουλίου, αφού, μεταξύ άλλων, ένας εκ των κατηγορουμένων επικαλέστηκε καρδιολογικό πρόβλημα.

Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι το γεγονός ότι ο κυβερνήτης, του υπό σημαία Παναμά σκάφους «Apollon 15», όταν τον συνέλαβαν οι λιμενικοί, το πρώτο που τους ανέφερε ήταν ότι «επιτελεί εθνική υπηρεσία» και ότι τη Δευτέρα, σήμερα δηλαδή, θα ήταν έξω...

Ο συλληφθείς ισχυρίστηκε στους λιμενικούς ότι θα επικαλεστεί στο δικαστήριο ότι με το πλήρωμα του βρισκόταν στη Λιβύη για... εθνική μυστική αποστολή μεταφοράς οπλισμού στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ - τον οποίο η χώρα μας, όπως και άλλες, τον στηρίζουν στο εν εξελίξει εμφύλιο στην αφρικανική χώρα.

Στον πόλεμο της Λιβύης, θυμίζουμε, μάχονται μισθοφόροι της Τουρκίας στο πλευρό του Σάρατζ, αντίπαλου του Χαφτάρ, ενώ η Τουρκία άτυπα αλλά αποδεδειγμένα, παρέχει και οπλισμό, παρά το εμπάργκο που έχει επιβληθεί, στον σύμμαχό της...

Πάντως στον εισαγγελέα, οι 7 που κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, ισχυρίστηκαν ότι βρέθηκαν στη Λιβύη για την αγοραπωλησία σκάφους απ’ όπου και προμηθεύτηκαν τα ψάρια και τις σφαίρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, πάντως οι εν λόγω ισχυρισμοί του κυβερνήτη έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον των ελληνικών, αλλά και όχι μόνο αρχών...

Άλλες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο καπετάνιος επικαλείται τη «μυστική εθνική αποστολή» ώστε να κερδίσει χρόνο ή να έχει άλλη αντιμετώπιση από το δικαστήριο, ενώ στην ουσία πραγματοποιούσε λαθρεμπόριο όπλων.

Αυτό που προκαλεί επίσης εντύπωση είναι ότι ο ίδιος, πάντως, διαθέτει κατάστημα πώλησης όπλων, ενώ έχει συνεργαστεί στο παρελθόν και με τις Αρχές για την προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, στην αστυνομία και στο λιμενικό σώμα.

Το χρονικό

Όλα συνέβησαν το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 1 Ιουλίου όταν στο Λιμενικό Σώμα έφτασαν πληροφορίες για το σκάφος «Apollon 15» που μετέφερε οπλισμό.

Το σκάφος, σημαίας Παναμά που έχει μήκος πάνω από 11 μέτρα και δύο έσωεξωλέμβιες μηχανές, εντόπισε περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Παλαιόχωρας και το οδήγησε στο λιμάνι για περαιτέρω έλεγχο.

Κατά τη σωματική έρευνα του καπετάνιου αλλά και των μελών του πληρώματος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο πυροβόλα όπλα και πυρομαχικά.

Στη συνέχεια με τη συνδρομή του σκύλου «ΜΙΣΑ» έγινε έλεγχος εντός του σκάφους όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα εξής:

318 σφαίρες διαμετρήματος 7,62 mm, 36 κουτιά των είκοσι τεμαχίων έκαστο σφαίρες διαμετρήματος 7,62 Χ 39 (σύνολο 720 φυσίγγια), 50 σφαίρες διαμετρήματος 9Χ19 mm, 7 συλλογές καθαρισμού όπλων, 4 γεμιστήρες για όπλο τύπου ΑΚ-47,10 σφαίρες διαμετρήματος 12 mm λειόκανου όπλου, ένας αορτήρας πολεμικού τυφεκίου, τρεις φωτοβολίδες χειρός, ένα μαχαίρι με λάμα μήκους 9,5 εκ., ένα μαχαίρι με λάμα μήκους 9 εκ., ένα μαχαίρι με λάμα μήκους 7,5 εκ.,μία πλαστική πιστολοθήκη, επτά σφαίρες 32 S& WL, επτά κούτες καπνό ναργιλέ, είκοσι τεσσάρων τεμαχίων έκαστη, συνολικού βάρους 42 κιλών,επτά κούτες καπνό ναργιλέ, δώδεκα τεμαχίων έκαστη, συνολικού βάρους 42 κιλών, τρεις κούτες καπνό ναργιλέ, περιέχουσες δώδεκα συσκευασίες των δέκα (10) τεμαχίων έκαστη, συνολικού βάρους 18 κιλών, εξήντα πέντε τεμάχια συναγρίδες συνολικού βάρους 85,8 κιλών, δεκατρία τεμάχια στείρες συνολικού βάρους 8,6 κιλών, 78 τεμάχια ροφοί, συνολικού βάρους 70,1 κιλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: