15 Ιουλίου 2020

Κορωνοϊός: «Plan B» στο τραπέζι μετά την αύξηση κρουσμάτων – Τα μέτρα που εξετάζονται

Τη στιγμή που η Ελλάδα βιώνει αναζωπύρωση του κοροναϊού με πολλούς επιστήμονες να κάνουν ήδη λόγο για δεύτερο κύμα, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, η χώρα μας βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με νέα μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του φονικού ιού. Σε καμία περίπτωση -προς το παρόν- δεν συζητάει κανείς περί νέου ολικού lockdown, καθώς είναι κάτι που δεν θα αντέξει η οικονομία της χώρας, ωστόσο νέα αυστηρά μέτρα είναι ήδη στο τραπέζι, τη στιγμή που κάποια έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται.

Την ίδια στιγμή ο Βασίλης Κικίλιας, μιλά ανοιχτά για «Plan B». Ουσιαστικά ο υπουργός Υγείας μίλησε για τοπικά και όχι γενικό lockdown, ενώ ο ίδιος εστίασε στην σημασία τήρησης των κανόνων δημόσιας υγείας.

Το μεγάλο πρόβλημα, μέχρι στιγμής, εντοπίζεται στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στις 13 πύλες εισόδου, από τις οποίες, εκτός από τουρίστες, εισέρχονται καθημερινά περίπου 11.000 εποχιακά εργαζόμενοι σε αγροτικές εργασίες, από την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 58 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, τα 34 συνολικά είναι «εισαγόμενα». Επιπλέον, τα 28 εντοπίσθηκαν στις πύλες εισόδου κατά τους ελέγχους, ενώ άλλοι έξι είναι τουρίστες που προσήλθαν αυτοβούλως και ελέγχθηκαν, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα. 


Κικίλιας: Δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε δεύτερο lockdown – Έχουμε Plan B

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, υπογράμμισε πως ήταν γνωστό και προφανές ότι με το άνοιγμα των συνόρων της Ελλάδας θα υπήρχε μια μικρή αύξηση κρουσμάτων κοροναϊού.

«Από την άλλη, καταλαβαίνουν όλοι ότι με πρώτα από όλα τη δημόσια υγεία, τα ιατρικά πρωτόκολλα και τον σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή, πρέπει να επιβιώσει και η οικονομία και ο τουρισμός. Αυτό έχει διαφορά από το δεύτερο κύμα. Επαναλαμβάνω ότι εξαρτάται από εμάς, από την ατομική μας συμπεριφορά, από τους κανόνες της δημόσιας υγείας, ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπίσουμε μία κατάσταση. Απαγορεύσαμε τα πανηγύρια. Είναι η φύση του event αυτού τέτοια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια προέτρεψε τους πολίτες να μην κλειστούν μέσα αλλά όλοι «να χαρούμε τη χώρα μας, τις ομορφιές, τις θάλασσές της. Να κάνουμε το μπάνιο μας, αλλά να αποφύγουμε το συγχρωτισμό σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη ότι πρέπει να προσέξουμε όλοι».

Ακόμη, ο υπουργός Υγείας, επανέλαβε την ανάγκη για τήρηση των φυσικών αποστάσεων, της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους όταν πρέπει και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ θα πρέπει να εφαρμόζονται και οι κανόνες υγιεινής με τα αντισηπτικά στα χέρια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο «έχουμε υπερπολλαπλάσιες πιθανότητες να τα πάμε καλά και αυτή τη δεύτερη φορά, εάν και εφόσον έχουμε δεύτερο κύμα».


Την ίδια στιγμή, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε πως δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown, ενώ αποκάλυψε πως υπάρχει ένα δεύτερο πλάνο.

Πιο συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως «έχουμε ένα Plan B, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε».

«Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση την οποία θα ελέγξουμε, από το να έχουμε ένα δεύτερο υψηλό κύμα» κατέληξε.

Μίνα Γκάγκα: Κρούσματα στο εσωτερικό είναι πιο επικίνδυνα από τα εισαγόμενα
Την ίδια στιγμή η Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια της 7ης πνευμονολογικής κλινικής «Σωτηρία» και σύμβουλος του ΠΟΥ, ερωτηθείσα αν πρέπει να μας ανησυχούν τα κρούσματα ή αν βρίσκονται εντός ορίου της επιδημιακής καμπύλης, η κ. Γκάγκα ξεκαθάρισε πως κάθε αύξηση -είτε είναι είτε όχι στο επιτρεπόμενο όριο, «μας ανησυχεί».

Τόνισε δε, ότι «υπάρχουν κρούσματα μέσα στην Ελλάδα τα οποία «δεν τα ξέρουμε» και είναι «πιο επικίνδυνα από τα εισαγόμενα».

«Θα εξακολουθήσουν να γίνονται μικρά κύματα συνέχεια. Για πολλούς μήνες πρέπει να είμαστε προσεκτικοί» υπογράμμισε.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στη χρήση της μάσκας που είναι σημαντική «για εμάς τους ίδιους και τους γύρω μας», τονίζοντας ότι ακόμα και στους ανοιχτούς χώρους σε κοντινή απόσταση θα ήταν καλή η χρήση της.

Αναφορικά με τον τουρισμό, ανέφερε ότι «οι άνθρωποι του τουρισμού είναι πολύ καλά προετοιμασμένοι, με μάσκες, αντισηπτικά. Αν εμείς τηρούμε τα μέτρα ασφάλειας, αν κρατήσουμε τα μέτρα, τις αποστάσεις, τα χέρια θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε».

tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: