26 Αυγούστου 2020

Προκαλεί η Άγκυρα στη Χάλκη: Τουρκική ακταιωρός παρεμποδίζει ελληνική αποστολή διάσωσης

Νέα πρόκληση εκ μέρους της Τουρκίας σημειώθηκε στη θαλάσσια περιοχή της Χάλκης, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση των ελληνικών Αρχών για τη διάσωση προσφύγων και μεταναστών.


Στην περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης, όπως μεταδίδει το σάιτ του Μιχάλη Ιγνατίου hellasjournal.com, τουρκική ακταιωρός παρενοχλεί συστηματικά τις ελληνικές προσπάθειες ρίχνοντας φωτεινές δεσμίδες λέιζερ στα ελληνικά πληρώματα που επιχειρούν στην περιοχή.
Τα Ε/Π SAR που κάνουν περισυλλογή των ναυαγών παρενοχλούνται από τουρκικές SG με LASER κατά τη διάρκεια της περισυλλογής, θυμίζοντας σε παλαιότερους την υπόθεση των Ιμίων. Η Αθήνα αναμένεται να προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για παρακώλυση διάσωσης ναυαγών με επίσημη διαμαρτυρία στο eurocontrol.
Λόγω της συγκέντρωσης πολλών πολεμικών πλοίων Ελλάδας και Τουρκίας, παρατηρείται ότι για άλλη μια φορά η Άγκυρα επιχειρεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή του ναυαγίου προσπαθούν να διασώσουν ναυαγούς τους οποίους τους δίνουν στη συνέχεια σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Η στιγμή της διάσωσης

"Καρότο και μαστίγιο" από τους Τούρκους στην θαλάσσια περιοχή της Χάλκης, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι μεγάλες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης του Λιμενικού. Από αέρος συνδράμει ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας. Η μοναδική παρενόχληση που έγινε προς το ελικόπτερο ήταν δια ασυρμάτου «Βρίσκεστε σε περιοχή ευθύνης της Τουρκίας. Δεν έχετε δικαίωμα. Αποχωρήσετε άμεσα». 

Κι ενώ αυτά συνέβαιναν δια ασυρμάτου, με λέιζερ οι Τούρκοι επιχείρησαν να καταδείξουν το σημείο που έπρεπε να επιχειρήσει το ελληνικό Super Puma για τη διάσωση ανθρώπων.


zougla.gr, enikos

Δεν υπάρχουν σχόλια: