6 Αυγούστου 2020

Κορονοϊός - Πέτσας: Τη Δευτέρα η απόφαση για νέα μέτρα ενόψει Δεκαπενταύγουστου

Στην τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας που θα έχει ο πρωθυπουργός με τους λοιμωξιολόγους αναμένεται να αποφασιστεί αν θα ληφθούν έκτακτα μέτρα ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.
Η επιτροπή του υπουργείου Υγείας δεν έχει κρύψει την ανησυχία της για τον συνωστισμό που θα υπάρξει στις εκκλησίες και τις λιτανείες που θα γίνουν.

"Εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, ακούμε τις εισηγήσεις των ειδικών και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν στην προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού τη Δευτέρα" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

"Αυτή η εβδομάδα είναι μια κρίσιμη εβδομάδα αφύπνισης για τον κορονοϊό. Για σχεδιασμό ενόψει Δεκαπενταύγουστου. Θα πάρουμε όποια μέτρα χρειάζονται βάσει όσων συστήνουν οι ειδικοί. Αν χρειαστεί πρόσθετα μέτρα θα το δούμε μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας", ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Οι τρεις νέες εστίες μετάδοσης του κορονοϊού

Ο κ. Πέτσας είπε ότι τρεις είναι οι εστίες ανησυχίας:

  1. Ο πρώτος αφορά στις συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής. "Κάποιοι εξακολουθούν να πηγαινοέρχονται σαν να μην συμβαίνει τίποτα. Και αγνοούν την έξαρση της πανδημίας στις χώρες αυτές, όπως αποδεικνύεται από τα καθημερινά επιδημιολογικά δεδομένα" είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
  2. Ο δεύτερος λόγος της έξαρσης της πανδημίας της χώρας μας αφορά τις
    αφορά τις συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις. "Κάποιοι συμπολίτες μας αγνοούν τις συστάσεις των ειδικών και τις προειδοποιήσεις μας. Δεν εννοούν να καταλάβουν ότι φέτος είναι αλλιώς και στις κοινωνικές μας εκδηλώσεις και στη διασκέδαση. Και θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους, τους ανθρώπους που αγαπούν, την κοινωνία στην οποία ζούμε" τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.
  3. Η τρίτη πηγή ανησυχίας, εντοπίζεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Από την προηγούμενη Τρίτη είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους των πλοίων. Επιπλέον, έχουν ανακληθεί άδειες εργαζομένων στις αστικές μεταφορές, προκειμένου να πυκνώσουν τα δρομολόγια και να περιοριστεί ο συνωστισμός. Αύριο, στη μία το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όπου θα έχει συνάντηση με την ηγεσία του, προκειμένου να αποφασιστούν μέτρα για την αύξηση της πυκνότητας των δρομολογίων, που θα συμβάλλει στη μείωση του χρόνου αναμονής, αλλά και που θα περιορίσει τον συνωστισμό, στην προσπάθεια μείωσης της πιθανότητας διασποράς του κορονοϊού.  Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή που η κυβέρνηση δρομολόγησε τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων είχαν γίνει δύο βασικές επισημάνσεις στη μάχη μας κατά του κορονοϊού:
1. Ότι ο ιός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τον εφησυχασμό. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι δεν πρέπει παρά την κόπωση της κοινωνίας μετά από τόσους μήνες μάχης να αφήσουμε τον εαυτό μας να χαλαρώσει γιατί αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε.

2. Ότι το σχέδιο που δρομολογήσαμε για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα μετριέται θα αξιολογείται και θα αναπροσαρμόζεται διαρκώς με βάση τα πραγματικά δεδομένα. Εδώ και μερικές εβδομάδες ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση χτυπάμε διαρκώς την καμπάνα του κινδύνου. Όχι μόνο με δηλώσεις αλλά και με διαδοχικές αποφάσεις που αφορούν στην ένταση των ελέγχων και την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Ιδίως μάλιστα τη χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους με εξαίρεση τα καταστήματα εστίασης αλλά και τον περιορισμό των ανθρώπων που μπορεί να μετέχουν σε κοινωνικές εκδηλώσεις".

  1. Ατομική ευθύνη έχουν και οι πολιτικοί αρχηγοί
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ που άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό που αναφέρθηκε στο φιλότιμο των πολιτών. "Δυστυχώς, 55 χρόνια μετά την εμβληματική ταινία "Υπάρχει και Φιλότιμο" του Αλέκου Σακελλαρίου, το φιλότιμο είναι άγνωστη λέξη για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του. Οι δηλώσεις τους - ακόμα και για ένα τόσο ευαίσθητο ζήτημα δημόσιας υγείας - χαρακτηρίζονται από υποκρισία, σκόπιμη διαστρέβλωση, άγνοια και θράσος. Επειδή δεν βρίσκουν τι να πουν, φτάνουν στο σημείο να καταγγέλλουν άλλους, για όσα διακρίνουν τους ίδιους. Καταγγέλλουν τα πάντα και τα αντίθετά τους. Φάσκουν και αντιφάσκουν".

Παράλληλα ο Στέλιος Πέτσας πρόσθεσε "Ας καταλάβει επιτέλους ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ατομική ευθύνη αφορά και τους επικεφαλής των κομμάτων.

Τριψήφιος ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τα τελευταία 24ωρα

Σημειώνεται ότι για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα και τρίτη τα τελευταία πέντε 24ωρα ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ ήταν τριψήφιος.

Την Τετάρτη 5 Αυγούστου ανακοινώθηκαν 124 κρούσματα, κάτι που σημαίνει ότι η διασπορά του ιού στη χώρα είναι μεγάλη, οι εστίες είναι πολλές και ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση τεράστιος...

Στόχος των νέων μέτρων που ανακοίνωσε την Τρίτη ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς, αλλά και του μηνύματος που έστειλε στους πολίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες είναι να γίνει η μάσκα μέρος της καθημερινότητας και να αποφευχθεί η περαιτέρω έξαρση των κρουσμάτων.


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: