1 Αυγούστου 2020

ΦΕΓΓΑΡΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΥΔΝΑ

Συναυλία της Ε.Π.Μ. Κατερίνης-Πανσέληνος

   Η Πανσέληνος του Αυγούστου έχει ένα χαρακτηριστικό, που την κάνει να ξεχωρίζει. Το διαφορετικό, δικό της χρώμα. Ειδικά λίγο μετά την ανατολή της, αλλά και προς τη δύση της.
  Θεωρείται η λαμπρότερη και ομορφότερη βραδιά του χρόνου. Και τι πιο ευχάριστο να την απολαύσεις με ποιοτική μουσική, με μελωδίες που συνταιριάζουν με το φως του φεγγαριού και με τα χρώματα της ξεχωριστής νύχτας με την ολόγιομη Αυγουστιάτικη Σελήνη. 

  
Όλα αυτά τα συνδυάζει και τα προσφέρει απλόχερα η θεσμοθετημένη εδώ και επτά χρόνια συναυλία της χορωδίας και της ορχήστρας της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, στον αρχαιολογικό χώρο της ιστορικής Πύδνας, στη Βόρεια Πιερία, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, στις 9:15 μ μ.

  Η φετινή συναυλία φέρει την επωνυμία «ΦΕΓΓΑΡΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΥΔΝΑ» και είναι ενταγμένη στις πανελλήνιες εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού «Στο Φως του Φεγγαριού», καθώς και στο πρόγραμμα του 49ου Φεστιβάλ Ολύμπου.

 Η εκδήλωση πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2014 και έκτοτε και για κάθε χρόνο, την Αυγουστιάτικη πανσέληνο, το χορωδιακό και ορχηστρικό τμήμα της Εστίας παρουσιάζουν μια μοναδική συναυλία με τα ωραιότερα τραγούδια συνυφασμένα με τη βραδιά, το τοπίο και τη γοητεία που προσδίδει το φεγγάρι του πιο θερμού μήνα του χρόνου. 

 Γενικότερα το Αυγουστιάτικο φεγγάρι, χιλιοτραγουδισμένο, μαγευτικό, ερωτικό, γεμίζει με φως την ωραιότερη νύχτα του χρόνου, την Πανσέληνο του Αυγούστου. Οι αρχαίοι έλληνες πίστευαν, ότι τα φεγγάρια ήταν δώδεκα, ένα για κάθε μήνα. Το ταύτιζαν  με την θεά Άρτεμη. Όταν πρόβαλλε στον ουρανό το χαριτωμένο της πρόσωπο με την ασημένια ανταύγεια, η ομορφιά της έκανε τα άστρα να ωχριούν, ενώ η φαντασία των αρχαίων παρομοίαζε τις ακτίνες της Σελήνης με τα γρήγορα και μυτερά βέλη της Αρτέμιδος. Η αγνή πανέμορφη παρθένα, η κυνηγός θεά, ήταν για τον Όμηρο το πρότυπο της γυναικείας ομορφιάς.
 Επίσης  αποτέλεσε πηγή έμπνευσης στους ποιητές σε όλους τους αιώνες.
  Τη συναυλία «ΦΕΓΓΑΡΑΔΑ ΣΤΗΝ ΠΥΔΝΑ»  οργάνωσε και διευθύνει όπως άλλωστε και τις προηγούμενες χρονιές ο μαέστρος, Ευθύμιος Μαυρίδης. 
  Τραγουδούν: Μαρία Δραγασιά, Ιωάννα Ηλιάδου και Μανώλης Χατζημανώλης.

  
Στην παρουσίαση και στα κείμενα της εκδήλωσης, ο Περικλής Χατζηγιάννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: