9 Αυγούστου 2020

Μεγαλώνει η τραγωδία στην Εύβοια, επτά οι νεκροί και ένας αγνοούμενος

Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών της τραγωδίας εξαιτίας της κακοκαιρίας στην Εύβοια, καθώς σύμφωνα με τις αρχές τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκαν νεκροί μία γυναίκα και ένας άνδρας.


Επίσης, οι αρχές αναζητούν έναν ακόμη άνθρωπο που δεν έχει μέχρι στιγμής δώσει σημεία ζωής. Οι έρευνες συνεχίζονται.

Η τεράστια καταστροφή, όπως δείχνει και η αυτοψία της egsyn.gr στην περιοχή, και ο τραγικός απολογισμός σε θανάτους έχει προκαλέσει σφοδρή πολιτική σύγκρουση, καθώς γεννήθηκαν ερωτήματα για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να αποτρέψει την κατάσταση, ιδιαίτερα εάν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει πως αναμένεται σφοδρή κακοκαιρία με την Εύβοια στο επίκεντρο.
Την ίδια στιγμή ασκείται κριτική για την υπηρεσία 112, η οποία δεν λειτούργησε για να προειδοποιήσει τους κατοίκους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που καταλογίζουν και ολιγωρία.
Τη σύγκρουση πυροδότησαν και οι δηλώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, ο οποίος είπε ότι με τα πλημμυρικά φαινόμενα σε εξέλιξη εάν έστελνε το 112 μήνυμα, τότε θα «είχαμε εκατόμβη νεκρών».
Ένα βρέφος μεταξύ των νεκρών
Η γυναίκα που εντοπίστηκε νεκρή δεν ήταν στον κατάλογο των αγνοουμένων που είχαν οι αρχές. Μεταξύ των επτά νεκρών είναι δύο ηλικιωμένοι από τα Πολιτικά, ένας 86χρονος και μια 85χρονη, που είχαν εγκλωβιστεί στις οικίες τους, αλλά και ένα βρέφος μόλις οκτώ μηνών, το οποίο η Πυροσβεστική εντόπισε νεκρό μέσα σε σπίτι.
Η κατάσταση στην κεντρική Εύβοια είναι εφιαλτική, καθώς οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, χιλιάδες σπίτια έχουν πλημμυρίσει και πολλές περιοχές είναι αποκλεισμένες, με τους δρόμους να είναι κλειστούς από τους χείμαρρους και τη λάσπη. Η περιοχή έχει μείνει χωρίς νερό, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα άρχισε να επανέρχεται μετά τις 6 το απόγευμα. 
Λέκκας-Μητσοτάκης στις πληγείσες περιοχές
Για την εκτίμηση της κατάστασης στην Εύβοια, εσπευσμένα επιστρέφει από τη Βηρυτό για να μεταβεί εντός της ημέρας στην Εύβοια ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας, προκειμένου να συμβάλει στο έργο των Αρχών. Επίσης, στο νησί θα πάει αύριο και ο πρωθυπουργός, μετά το τέλος της έκτακτης σύσκεψης για τον κορονοϊό, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εργασίες αποκατάστασης του ηλεκτρικού ρεύματος
Εκτός από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής, που βοηθούν στον απεγκλωβισμό πολιτών και στην απάντληση υδάτων από κατοικίες, οκτώ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ με περίπου 30 άτομα επιχειρούσαν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής να αποκαταστήσουν τις εκτεταμένες ζημιές και τις προληπτικές διακοπές που υπέδειξε η Πυροσβεστική, στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στα χωριά Θεολόγος, Γέροντας, Πούρνος, Σκούντερι, Μίστρος, Μαυρόπουλο, Πισσώνας και Βατώντας καθώς και τμήματα στις περιοχές Βασιλικό, Αμάρυνθος, Ερέτρια, Βαθύ, Πολιτικά, Νεροτριβιά και Νέα Αρτάκη.
Μέχρι το απόγευμα αποκαταστάθηκαν οι κεντρικές γραμμές του αστικού ιστού, αλλά υπήρχαν αρκετές μεμονωμένες βλάβες στην παραλία Αυλίδας και στην Ερέτρια. Οι μεγαλύτερες σε έκταση βλάβες εντοπίζονται σε περιοχή έξω από το Βασιλικό, όπου λόγω πτώσης στύλων περί τις 30 οικίες δεν έχουν ρεύμα, στην περιοχή Μπούρτζι, όπου αντιστοίχως από πτώση στύλων επηρεάζεται ένας μικρός αριθμός οικιών και στην περιοχή Καμαρίτσα. Οι εργασίες αποκατάστασης θα συνεχιστούν και το πρωί της Δευτέρας.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: