26 Αυγούστου 2020

Λιμενικό: Πώς έγινε η μεγάλη επιχείρηση στη Χάλκη- Καμία βοήθεια από τους Τούρκους, μας ζητούσαν να φύγουμε

Περισσότερες από είκοσι πέντε αντίστοιχες περιπτώσεις με αυτή της Χάλκης έχουν λάβει χώρα τους τελευταίους 3 μήνες, αναφέρει το Λιμενικό Σώμα, τονίζοντας πως όλες οι περιπτώσεις με ναυάγια που εμπλέκονται πρόσφυγες και μετανάστες έχουν επιτυχώς διαχειριστεί τόσο οι Ελληνικές, όσο και οι Ιταλικές αρχές.

Όπως τονίστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου. για το συγκεκριμένο φαινόμενο έχουν επανειλημμένα ενημερωθεί οι Τουρκικές αρχές, χωρίς καμία ανταπόκριση.

Σε ότι αφορά το χθεσινοβραδινό επεισόδιο στη Χάλκη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΛΣ, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης προς εντοπισμό τυχόν αγνοούμενων και ενώ είχε ήδη διασωθεί με απόλυτη επιτυχία και σε ελάχιστο χρόνο, μεγάλος αριθμός ατόμων, κατέφθασαν στην περιοχή δύο τουρκικές ακταιωροί.

Σύμφωνα με το ΛΣ, τα ανωτέρω τουρκικά σκάφη δεν είχαν καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό κινδυνευόντων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης την παρουσία τους. Επίσης, καλούσαν συνεχώς τα παραπλέοντα πλοία που βρίσκονταν στην περιοχή να αποχωρήσουν.



Μάλιστα, σε αντίθεση με τη Διεθνή Σύμβαση περί Παροχής Υπηρεσιών Έρευνας και Διάσωσης στην Θάλασσα και του ασφαλούς συντονισμού και διεξαγωγής τέτοιων επιχειρήσεων, προσέγγισαν και παρέλαβαν από παραπλέον στην περιοχή πλοίο, σημαίας Μάλτας, τουρκικών συμφερόντων, δεκαεννέα συνολικά διασωθέντες. "Έτσι, δυσχέραιναν ακόμα περισσότερο το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής, τόσο για την ταυτοποίηση των διασωθέντων όσο και για την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης τυχόν αγνοούμενων", τονίζει το Λιμενικό Σώμα.

Ωστόσο, όπως τονίστηκε, σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα συνεχίσει να κάνει ότι χρειάζεται για τη φύλαξη των συνόρων της και της Ευρώπης και την προστασία της ανθρώπινης ζωής.

"Μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο"
"Το συγκεκριμένο περιστατικό συνιστά μια από τις μεγαλύτερες και πιο επιτυχείς επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο", δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΛΣ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, τονίζοντας ότι έχουν περισυλλέγει σώοι 96 αλλοδαποί. Εξ αυτών οι πέντε μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο, οι 72 στη Ρόδο, ενώ 19 παρελήφθησαν από την τουρκική ακτοφυλακή.

Μάλιστα για τον βαθμό δυσκολίας της επιχείρησης, να σημειωθεί πως το συμβάν έγινε νύχτα, ήταν μεγάλος ο αριθμός των διασωθέντων που δεν φορούσαν σωσίβια, ενώ οι ναυαγοί διασώθηκαν σε τον χρόνο – ρεκόρ. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Λιμενικού, "οι διασωθέντες υποβάλλονται σε τεστ για κορονοϊό και έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχείο", ενώ οι τρεις διακινητές συνελήφθησαν. Ο εκπρόσωπος του Λιμενικού έκανε λόγο για "οργανωμένα εγκληματικά δίκτυα που δρουν στην Τουρκία" και έχουν επανειλημμένα προβεί σε επιχειρήσεις μεταφοράς μεταναστών, προσθέτοντας πως "ακολουθούν πάντα διαδρομές σε διεθνή χωρικά ύδατα".

Μητσοτάκης: Τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική
Εκφράζοντας τα συγχαρητήριά του στο Λιμενικό Σώμα και στις Ένοπλες δυνάμεις ξεκίνησε την τοποθέτησή του από βήματος της Ολομέλειας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση σχεδίων νόμου για κύρωση των συμφωνιών "μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για την οριοθέτηση των αντίστοιχων Θαλάσσιων Ζωνών τους" και μεταξύ "της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο Κρατών".

Αναφερόμενος στη μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο και τη διάσωση σχεδόν 100 ανθρώπων, ο πρωθυπουργός τόνισε πως "είναι μία ακόμη τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική". Ταυτόχρονα όπως είπε είναι η καλύτερη απάντηση σε όσους επιμένουν να διαδίδουν fake news για δήθεν αδιαφορία της Ελλάδας για ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν στη θάλασσα.

Η διπλή τουρκική πρόκληση
Την ώρα που η πυραυλάκατος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, με ελικόπτερο του ΠΝ και της ΠΑ, μαζί με 5 παραπλέοντα πλοία και σκάφη του Λιμενικού Σώματος, έδιναν μάχη για να σώσουν 96 ανθρώπινες ψυχές, οι Τούρκοι έστειλαν στην περιοχή σκάφη της ακτοφυλακής τους τα οποία καλούσαν από τον ασύρματο τα εμπορικά πλοία να αποχωρήσουν, γιατί "βρίσκονταν σε τουρκική περιοχή”.

Στην λέμβο, η οποία έπλεε στα νερά της Χάλκης από χθες το απόγευμα 26 Αυγούστου βρίσκονται μετανάστες ενήλικες και ανήλικοι.
Σύμφωνα με τα ηχητικά ντοκουμέντα που έχουν έρθει στο φως από το Militaire gr, του δημοσιογράφου Πάρη Καρβουνόπουλου, αποδεικνύεται η αδιαφορία με την οποία οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν τις ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο, προκειμένου να ασκήσουν την πολιτική τους.
Όπως αναφέρει το militaire.gr, ακόμη χειρότερα τα πληρώματα των τουρκικών σκαφών με λέιζερ προσπαθούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στα πληρώματα των ελικοπτέρων διάσωσης.

Μιχάλης Ιγνατίου: Επιχειρεί νέα Ίμια η Τουρκία;
Στους παλαιότερους θυμίζει το νέο περιστατικό την υπόθεση των Ιμίων, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Hellasjournal.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για παρακώλυση διάσωσης ναυαγών με επίσημη διαμαρτυρία στο eurocontrol. Λόγω της συγκέντρωσης πολλών πολεμικών πλοίων Ελλάδας και Τουρκίας, παρατηρείται ότι για άλλη μια φορά η Άγκυρα επιχειρεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή του ναυαγίου προσπαθούν να διασώσουν ναυαγούς τους οποίους τους δίνουν στη συνέχεια σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Δεν είναι λίγοι οι ναυαγοί που έχει περισυλλέξει ελληνική πυραυλάκατος που βρίσκεται επί τόπου και συνδράμει στις προσπάθειες του Λιμενικού.



thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: