25 Αυγούστου 2020

Η αντικοινωνική πολιτική της ΝΔ αποκλείει δεκάδες χιλιάδες παιδιά από τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ

- Μένουν εκτός χιλιάδες παιδιά με αναπηρία για τα οποία ο θεσμός είναι εξαιρετικά σημαντικός από παιδαγωγικής και ψυχολογικής άποψης
- Κινδυνεύουν να απολυθούν χιλιάδες εργαζόμενοι σε δημοτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ

- Να αυξήσει άμεσα η κυβέρνηση της δαπάνη για τα ΚΔΠΑ και ΚΔΑΠμεΑ έτσι ώστε να καλυφθούν όλα τα παιδιά, με αναπηρία και μη, που έχουν φάκελο πλήρη ως προς τις προϋποθέσεις
- Να σταματήσει ο εμπαιγμός των δημοσίων υπαλλήλων που ακόμη περιμένουν την προκήρυξη των πολυδιαφημισμένων vouchers για να προγραμματίσουν τη ζωή τους στη νέα σχολική χρονιά
Η Θ. Φωτίου δήλωσε τα εξής: Έχουμε καταγγείλει εδώ και δύο μήνες την αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης που κατεδαφίζει την παιδική φροντίδα και προστασία σε όλους τους τομείς και ειδικότερα στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ και ΚΔΠΑμεΑ.
Σήμερα, δυστυχώς, επιβεβαιωνόμαστε. Η κυβέρνηση, όρισε εκ των προτέρων ότι μόνον το 35% του συνολικού φετινού προϋπολογισμού των vouchers μπορεί να διατεθεί για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμΕΑ. Φέτος όμως, λόγω των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, που κάθε χρόνο αύξαινε τις δαπάνες και τα παιδιά που έπαιρναν voucher,, υπήρξε διπλασιασμός, σε σχέση με το 2019, των αιτήσεων για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ  (66.000 αιτήσεις επιπλέον). Έτσι, δεκάδες χιλιάδες παιδιά που επί σειρά ετών παρακολουθούσαν δωρεάν τις δραστηριότητες στις δύο αυτές δομές, έμειναν φέτος εκτός voucher, παρόλο που οι γονείς τους πληρούν όλες τις προϋποθέσεις και μάλιστα συμπληρώνουν υψηλό αριθμό μορίων.
Το 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προνοήσει ώστε όλα τα παιδιά με πλήρεις φακέλους να πάρουν voucher για βρεφονηπιακούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Γι αυτό αύξησε όσο χρειαζόταν  από εθνικούς πόρους τον προϋπολογισμό του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». Μέσα σε μια τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ  παρέλαβε από τη ΝΔ το 2015, 79.000 vouchers, κόστους 170 εκ., τα διπλασίασε, φθάνοντας το 2019 τα 155.000 vouchers, δαπάνης  279 εκ., εκ των οποίων 220 εκ. από τον κρατικό προϋπολογισμό, ικανοποιώντας τις δεσμεύσεις του ότι κανένα παιδί με πλήρη φάκελο δεν θα μείνει εκτός σταθμών και ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ.
Η αντικοινωνική πολιτική της κυβέρνησης όμως δεν θίγει μόνον οικογένειες και παιδιά, αλλά και εργαζόμενους.  Όπως τονίζουν σε ανακοινώσεις τους  δήμαρχοι και εργαζόμενοι, σε πολλούς δήμους αποκλείσθηκαν τα μισά έως και τα 2/3 των παιδιών που ήταν ενταγμένα πέρυσι σε δημοτικά ΚΔΑΠ. Αυτό σημαίνει ότι οι Δήμοι  θα υποστούν σοβαρή μείωση των εσόδων από τα vouchers, με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να μειώσουν το προσωπικό τους, με απολύσεις εργαζομένων που απασχολούνται εκεί διαρκώς 7 έως και 18 χρόνια.
Η πρ. Αναπλ. Υπουργός Κοιν. Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από την  κυβέρνηση να αυξήσει άμεσα τη δαπάνη για vouchers σε ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμΕΑ, κατά τα 97 εκ που απαιτούνται,  ώστε όλα τα παιδιά που έχουν πλήρεις φακέλους να πάρουν voucher.
Απαιτεί επίσης από την κυβέρνηση να δημοσιεύσει άμεσα την προκήρυξη για τα vouchers σε παιδιά δημοσίων υπαλλήλων, σταματώντας τον εμπαιγμό των γονιών και την επικοινωνιακή καπηλεία τους. 

Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα 

Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ νομού Πιερίας 
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων 
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων

Δεν υπάρχουν σχόλια: