12 Αυγούστου 2020

Το ΚΘΒΕ αποχαιρετά τον Ντίνο Χριστιανόπουλο


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του συγκίνηση και θλίψη για την απώλεια του Ντίνου Χριστιανόπουλου, του «Ποιητή της Θεσσαλονίκης», που ποτέ δεν εγκατέλειψε τη γενέθλια πόλη του, που με τον ιδιότυπο, μοναδικό κι αιχμηρό του λόγο επηρέασε σκέψεις και «σκάλισε» συνειδήσεις.

Ο πλέον «συζητημένος» ποιητής των τελευταίων δεκαετιών -που αποποιήθηκε τιμές και επισημότητες- υπήρξε ένας  χαρισματικός άνθρωπος με πολυδιάστατη και πολυσήμαντη προσφορά στα ελληνικά γράμματα.
Το σπουδαίο έργο του έχει μεταφραστεί σε αρκετές γλώσσες.

Με βαθιά ποιητικό, ερωτικό, άκρως τολμηρό και επαναστατικό λόγο συχνά «ενοχλούσε» καθώς «συγκρουόταν» με κάθε μορφής κατεστημένο.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και αποφοίτησε από το Τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στις Κλασικές Σπουδές. Εργάστηκε ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης από το 1958 έως το 1965 και επίσης ως επιμελητής εκδόσεων. Ωστόσο, εκτός από ποιητής και εκδότης, ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, υπήρξε διηγηματογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, δοκιμιογράφος κ.ά. Η Μικρή Πινακοθήκη «Διαγώνιος», δικό του δημιούργημα, έδωσε βήμα σε πολλούς νέους εικαστικούς και λογοτέχνες, οι οποίοι με τη σειρά τους έγραψαν τη δική τους ιστορία. Βαθύς γνώστης και μελετητής της ιστορίας και της λογοτεχνίας της Θεσσαλονίκης άφησε εποχή προσεγγίζοντας με το δικό του τρόπο τα τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη. 

Το 2011 το Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ τιμώντας την προσφορά του στα γράμματα και τις τέχνες αλλά και γενικότερα στην πνευματική ζωή της Θεσσαλονίκης τον αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορα. Το 2016 ο Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο συλλέκτης Ιωάννης Μέγας δώρισαν το αρχείο και τη συλλογή τους, με περισσότερα από 90.000 τεκμήρια, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η δωρεά αυτή στεγάζεται στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

Συνεργασίες με το ΚΘΒΕ:
•             Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συνδιοργάνωσαν ένα  μουσικό-θεατρικό αφιέρωμα με τίτλο «Κάθε φορά που βρέχει μοναξιά» για να τιμήσουν τον ποιητή Ντίνο Χριστιανόπουλο(2018).
•             Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος συμμετείχε στην εκδήλωση του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος με αφορμή τηνΠαγκόσμια Ημέρα Ποίησης με Αφιέρωμα στον Ντίνο Χριστιανόπουλο(2019).
•             Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος γιορτάζοντας τα 58 χρόνια από την ίδρυσή του  παρουσίασε μία θεματική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο Ντίνου Χριστιανόπουλου στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ Βιβλίου (2019).


πηγη: thessnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: