20 Αυγούστου 2020

Μάσκες σε όλους τους μαθητές από το νηπιαγωγείο

Η εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων προβλέπει την υποχρεωτική 
χρήση της μάσκας από το νηπιαγωγείο - Δέχεται την πρόταση το υπ. Παιδείας, 
στις 24 Αυγούστου οι ανακοινώσεις

Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων εισηγείται την υποχρεωτική χρήση της μάσκας  από το νηπιαγωγείο και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
«Την αποδεχόμαστε» δήλωσε κατηγορηματικά η  υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στο δελτίο του ALPHA και παρέπεμψε σε συνέντευξη τύπου για το άνοιγμα των σχολείων την προσεχή Δευτέρα (24 Αυγούστου).
Για τις τάξεις του νηπιαγωγείου, καθώς και για τις τρεις πρώτες τάξεις του δημοτικού, θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην εκμάθηση κανόνων υγιεινής που συνδέονται με την ορθή και αποτελεσματική χρήση της μάσκας.
Η υπουργός επανέλαβε πως τα σχολεία θα ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου, βάσει της εισήγησης των ειδικών. Οι τάξεις θα λειτουργήσουν με πλήρη τμήματα, αλλά με αυστηρά πρωτόκολλα ασφαλείας. 
Εκτός από την καθολική χρήση της μάσκας, προβλέπονται τα διαφορετικά διαλείμματα για τους μαθητές, ώστε να περιορίζεται η αλληλεπίδραση μεταξύ μαθητών από διαφορετικές τάξεις και τμήματα.
Επιπλέον, στις σχολικές μονάδες θα αποσταλούν αντισηπτικά, ενώ οι αίθουσες θα καθαρίζονται και θα απολυμαίνονται τακτικά. Ειδικές οδηγίες για γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές θα συνταχθούν από τον ΕΟΔΥ, ενώ εξειδικευμένες οδηγίες θα δοθούν για τη χρήση της μάσκας.
«Δεν έχει ληφθεί ακόμη κάποια απόφαση» αρκέστηκε να δηλώσει για το ενδεχόμενο διενέργειας τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές κατά την έναρξη των μαθημάτων.
Απουσίες, ευάλωτες ομάδες και τηλεκπαίδευση
Δυνατότητα για δικαιολογημένες παρουσίες, αποκάλυψε η υπουργός, θα δίνεται σε τρεις περιπτώσεις:
- Για μαθητές που νοσούν από τον κορονοϊό
- Σε περιπτώσεις που γονέας ή άτομο που συγκατοικεί με τον μαθητή νοσεί από τον κορονοϊό
- Όταν ο μαθητής ανήκει σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες, όπως αυτές θα οριστούν από την επιτροπή των ειδικών
Στις συγκεκριμένες, περιορισμένες, περιπτώσεις θα παρέχεται η δυνατότητα για δικαιολογημένες απουσίες, με τους μαθητές να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία μέσω τηλεκπαίδευσης.
Ως προς τις μεθόδους τηλεκπαίδευσης, η υπουργός τόνισε ότι θα συμπεριληφθούν μορφές σύγχρονης και ασύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας.
Τι ισχύει για τα ΑΕΙ
Η επαναληπτική εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί όπως στο εαρινό εξάμηνο, με τα ιδρύματα να επιλέγουν εκείνα τον τρόπο εξέτασης (εξ αποστάσεως ή δια ζώσης). 
Παράλληλα, οι φοιτητές θα επιστρέψουν στις έδρες των πανεπιστημίων για το χειμερινό εξάμηνο βάσει συγκεκριμένων οδηγιών:
- Τα εργαστήρια, οι κλινικές καθώς και τα θεωρητικά μαθήματα που συμμετέχουν μέχρι 50 φοιτητές θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης.
- Οι διαλέξεις με τη συμμετοχή άνω των 50 ατόμων θα πραγματοποιούνται εξ αποστάσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: