6 Αυγούστου 2020

Αναζητούν τα αίτια της καταστροφής - Έκκληση για βοήθεια κάνουν οι αρχές του Λιβάνου

Μόλις τέσσερις ημέρες προθεσμία δίνουν οι λιβανικές αρχές σε μία ειδική «επιτροπή έρευνας» που συστάθηκε προκειμένου να προσδιορίσει τις ευθύνες για τις καταστροφικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, οι οποίες προκάλεσαν το θάνατο σε τουλάχιστον 137 ανθρώπους, δεκάδες αγνοούμενους, 5.000 τραυματίες και 300.000 άστεγους.

Υπενθυμίζεται ότι, οι υλικές ζημιές ξεπερνούν τα 5 δισ. δολάρια σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών της χώρας.
Η πολιτική ηγεσία του Λιβάνου ορκίστηκε πως οι υπεύθυνοι της τραγωδίας θα πληρώσουν για την καταστροφή αυτή, ωστόσο, οι αξιωματούχοι των τελωνείων, υποστηρίζουν ότι είχαν προειδοποιήσει πολλές φορές για τον κίνδυνο, όμως οι αρμόδιοι αδιαφόρησαν.
Αίσθηση προκαλεί η φωτογραφία που κυκλοφορεί στο Twitter και δείχνει το υλικό που προκάλεσε την καταστροφή, να φυλάσσεται χωρίς μέτρα ασφαλείας, σε αποθήκη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.«Από σήμερα το πρωί, έχει ληφθεί απόφαση να συσταθεί μια επιτροπή έρευνας, η οποία έχει τέσσερις ημέρες το πολύ προκειμένου να δώσει μια λεπτομερή έκθεση για τις ευθύνες. Πώς, ποιός, τί, πού; Θα υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις, είναι σοβαρό και το λαμβάνουμε σοβαρά», είπε ο επικεφαλής της διπλωματίας Σαρμπέλ Ουεχμπέ, στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
«Οι ύποπτοι αυτού του φρικτού εγκλήματος αμέλειας θα τιμωρηθούν από μια επιτροπή δικαστών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ήδη από χθες η κυβέρνηση ζήτησε τον κατ΄οίκον περιορισμό των αξιωματούχων που ήταν υπεύθυνοι για την αποθήκευση στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας της μεγάλης ποσότητας νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή εκρηκτικών.Η καταστροφή οφείλεται, σύμφωνα με τις Αρχές, σε πυρκαγιά που ξέσπασε σε αποθήκη όπου φυλασσόταν το νιτρικό αμμώνιο.
«Είναι ένα ατύχημα (...) οι προκαταρκτικές αναφορές δείχνουν πως πρόκειται για κακή διαχείριση εκρηκτικών ουσιών. Είναι μια πολύ σοβαρή αμέλεια που συνεχίστηκε για έξι χρόνια», δήλωσε ο Ουεχμπέ.
Εν τω μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις επόμενες δύο εβδομάδες βρίσκεται η Βηρυτός.Την ίδια ώρα, όλο και πιο δύσκολο γίνεται το έργο των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό αγνοούμενων κάτω από τα συντρίμμια των κτηρίων. Ήδη έχουν περάσει σχεδόν δύο 24ώρα από την ώρα της έκρηξης και ακόμα δεν μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των ατόμων που αγνοούνται. Τα συνεργεία έχουν για σύμμαχό τους μόνο το φως της ημέρας καθώς τη νύχτα δεν γίνονται έρευνες λόγω της διακοπής ρεύματος που υπάρχει πια στην περιοχή.
Στον αγώνα της ανεύρεσης εγκλωβισμένων ατόμων βρίσκονται τόσο οι πολίτες της Βηρυτού που επιχειρούν ακόμα και με τα χέρια να σηκώσουν τα γκρεμισμένα ντουβάρια από τα κτήρια για να βρουν τυχόν αγνοούμενους κάτω από αυτά. Και η ελληνική ομάδα, η 1η ΕΜΑΚ, ξεκίνησε σήμερα τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων παρόλο που έφτασε χθες στη Βηρυτό. Ο λόγος είναι η τήρηση του πρωτοκόλλου για τον κορωνοϊό.
Σήμερα επιχειρεί η ελληνική ομάδα στα συντρίμμια
Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που έστειλε διασώστες στον Λίβανο για να επιχειρήσουν και να συνδράμουν στην ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια της Βηρυτού. Επειδή και ο Λίβανος πλήττεται από τον κορωνοϊό, το 12μελές πλήρωμα της ΕΜΑΚ έπρεπε να περάσει από διαγνωστικά τεστ για να διαπιστωθεί ότι κανένας τους δεν είναι θετικός στον κορωνοϊό.
Έτσι λοιπόν, η ελληνική αποστολή ξεκίνησε σήμερα Πέμπτη, με το πρώτο φως της ημέρας, να αναζητά ίχνη ζωντανών ανθρώπων κάτω από τα συντρίμμια.
Έκκληση για βοήθεια κάνουν οι αρχές του Λιβάνου
Διεθνής βοήθεια έχει αρχίσει να καταφθάνει στον Λίβανο από τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τις χώρες του Κόλπου.
Από το μεσημέρι της Πέμπτης, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν βρίσκεται στη Βηρυτό και είναι ο πρώτος αρχηγός ξένου κράτους που μεταβαίνει στην πρωτεύουσα του Λιβάνου μετά την καταστροφή.
Αναμένεται να συναντηθεί με τον ομόλογό του Μισέλ Αούν και τους κυριότερους πολιτικούς αξιωματούχους καθώς και με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Με την επίσκεψή του ο Μακρόν θέλει να «διαψεύσει πως ο Λίβανος που πλήττεται από πολιτική και οικονομική κρίση, αυτή την ώρα, είναι μόνος», σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία.
Εν τω μεταξύ, έκκληση για διεθνή βοήθεια απηύθυνε ο υπουργός Οικονομίας του Λιβάνου, Ραούλ Νέχμε, σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης, στον απόηχο της ανθρώπινης τραγωδίας που έχει συγκλονίσει την υφήλιο και η οποία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστη οικονομική ζημιά.
Ο Ραούλ Νέχμε είπε χαρακτηριστικά ότι «ο Λίβανος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της έκρηξης χωρίς διεθνή βοήθεια» συμπληρώνοντας ότι «η χρηματοοικονομικές δυνατότητες της χώρας αλλά και των τραπεζών της είναι πολύ περιορισμένες». 


zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: