4 Αυγούστου 2020

Ανασχηματισμός : Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε αυτές τις περιορισμένες αλλαγές

Στην αναβάθμιση του μέχρι σήμερα υφυπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών εξαντλήθηκε το ενδιαφέρον του ανασχηματισμού της κυβέρνησης ή καλύτερα των διορθωτικών κινήσεων του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των δισ. ευρώ που αναμένονται από την Ευρώπη.


Ο Θ. Σκυλακάκης, που άρχισε την πολιτική του καριέρα ως δεξί χέρι του Στέφανου Μάνου για να μεταπηδήσει στη συνέχεια στην αυλή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, διεκδικώντας την πολιτική συμπάθεια και στήριξη του επικεφαλής της πολιτικής οικογένειας των Χανίων, ακολούθησε την Ντόρα Μπακογιάννη όταν η τελευταία «έστησε» για σύντομο χρονικό διάστημα το κόμμα της.
Ο τελευταίος πολιτικός σταθμός του Σκυλακάκη είναι βεβαίως η συμμετοχή του στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού ηγετικού κύκλου στο Μαξίμου και την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από τα ενδότερα των έσω του κυβερνητικού κόμματος, ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας είχε αρνηθεί να επωμιστεί τον ρόλο του «διαχειριστή» των δισ. ευρώ από την Ε.Ε., οπότε η αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενη.  
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κίνηση του Κ. Μητσοτάκη να τοποθετήσει τον κ. Παπαθανάση -έως σήμερα υφυπουργό- στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης στο πλευρό του  Άδωνι Γεωργιάδη. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ως τοποθέτηση «τοποτηρητή» στο Υπουργείο Ανάπτυξης και μάλιστα στον κρίσιμο τομέα των επενδύσεων, όπου η απόδοση σήμερα του υπουργού Α. Γεωργιάδη θεωρείται ότι δεν ήταν η καλύτερη δυνατή.
Οι υπόλοιπες τοποθετήσεις-συμπληρώσεις θέσεων υφυπουργών είναι απλές κινήσεις στην εσωτερική πολιτική σκακιέρα της Ν.Δ. που αφορούν το εσωκομματικό ταμπλό των πολιτικών συσχετισμών.
Μετά από σειρά διαβουλεύσεων και τηλεφωνημάτων του πρωθυπουργού με τους υφυπουργούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τον ανασχηματισμό με τα νέα πρόσωπα, αλλά και όσους αναβαθμίζονται στο κυβερνητικό σχήμα.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συμπληρώνει το κυβερνητικό σχήμα, το οποίο παραμένει σταθερό ως προς τον αριθμό και τη μεταρρυθμιστική πολιτική του κατεύθυνση.
Με τις επιλογές του υπογραμμίζει τους στρατηγικούς άξονες που αφορούν το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας. Και επιφέρει λειτουργικές βελτιώσεις στους τομείς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός αποφάσισε:
 • Την αναβάθμιση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική.
 • Την αναβάθμιση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις Συμπράξεις του Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.
 • Την τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Τσακλόγου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης.
 • Την τοποθέτηση της κ. Ζωής Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για τα θέματα Ψυχικής Υγείας.
 • Την τοποθέτηση του κ. Νικόλαου Ταγαρά, βουλευτή Κορινθίας, στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Περιβάλλοντος.
Τι επιδιώκεται με τις εν λόγω αλλαγές 
 • Η αποτελεσματική διαχείριση των αυξημένων κοινοτικών πόρων.
 • Η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας και του ασφαλιστικού συστήματος.
 • Η οργανωτική ενίσχυση του Υπουργείου Υγείας.
 • Η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.
 • Η επιλογή από τον πρωθυπουργό προσώπων από τη Βουλή και την κοινωνία, διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας - με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές.
 • Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών, ένα ήδη επιτυχημένο κυβερνητικό σχήμα δέχεται λειτουργικές βελτιώσεις από τον πρωθυπουργό για να ανταποκριθεί, ακόμα πιο αποτελεσματικά, στις προσδοκίες των πολιτών.
Τέλος η ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί αύριο στη μία το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο, όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Η σύνθεση της κυβέρνησης (υπουργοί και υφυπουργοί)
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΙΚΡΑΜΜΕΝΟΣ 
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΑΒΒΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΠΥΡΙΔΩΝ - ΑΔΩΝΙΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΣΑΚΙΡΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΦΡΑΓΚΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΛΑΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΜΙΧΑΗΛ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΓΑΛΑΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΣΑΚΛΟΓΛΟΥ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΟΜΝΑ - ΜΑΡΙΑ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΖΩΗ ΡΑΠΤΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΑΓΑΡΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΜΕΝΔΩΝΗ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΥΓΕΝΑΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΛΙΒΑΝΙΟΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΖΑΡΙΦΟΠΟΥΛΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΦΩΤΕΙΝΗ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ: ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΟΝΣΟΛΑΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ ΠΕΤΣΑΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
ΧΡΗΣΤΟΣ - ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ


Οι γκρίνιες
Σε κανένα ανασχηματισμό ή απλή αναδόμηση δεν έλειψαν διαχρονικά οι γκρίνιες για τις επιλογές.

Στην παρούσα φάση μια δυσαρέσκεια βγαίνει από κάποια ομάδα στελεχών που θα ήθελαν ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα και αρμοδιότητες. Αν και αναγνωρίζουν ότι με όλα τα μέτωπα ανοικτά κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο.

Μια άλλου είδους γκρίνια έχει να κάνει με τις επιλογές σε σχέση με τις εκλογικές περιφέρειες. Λένε π.χ. κάποιοι γιατί δεν υπάρχει εκπροσώπηση από την Θεσσαλονίκη, γιατί επελέγη η νεοεκλεγείσα κ. Ράπτη κι όχι κάποιος πιο έμπειρος από την περιφέρεια της Αθήνας. Ή γιατί οι Σέρρες και η Κόρινθος έχουν δύο βουλευτές στην κυβέρνηση.

Επίσης, στις γκρίνιες εντάσσονται και κάποιοι κυβερνητικοί βουλευτές που τις προηγούμενες εβδομάδες ήταν έξαλλοι με νομοσχέδια που προκάλεσαν ρωγμή με την κοινωνία ή με υπουργούς που δεν είχαν φιλολαϊκό προφίλ ή δημιούργησαν πρόβλημα στην κυβέρνηση με τις κινήσεις τους.

Ηθελαν δηλαδή από το Μαξίμου να «τιμωρήσει» κυβερνητικά στελέχη που προκάλεσαν και χάλασαν την εικόνα του πρώτου έτους ή που κρίνονται ανεπαρκή για το χαρτοφυλάκιο που έχουν αναλάβει.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που μένει από τις μικρές αυτές αλλαγές είναι η στόχευση που έχει ο πρωθυπουργός σε τομείς όπως η οικονομία, η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η υγεία, η κοινωνική ασφάλιση και η αντιμετώπιση της ανεργίας.

Κι όπως έλεγε το Μαξίμου στην άτυπη ενημέρωση μετά τις ανακοινώσεις, «παρακολουθώντας τις ανάγκες και τις προτεραιότητες της συγκυρίας, η κυβέρνηση τονίζει – και σε επίπεδο διάταξης – το ειδικό ενδιαφέρον της σε τομείς που αφορούν το παρόν και το μέλλον: Οικονομία, Ανάπτυξη, Υγεία, Εργασία και Περιβάλλον. Εκεί εντοπίζονται οι λειτουργικές βελτιώσεις που αποφασίστηκαν. Σε ό,τι αφορά τον *χαρακτήρα* αυτών των βελτιωτικών κινήσεων, είναι σαφές ότι και σε αυτήν την περίπτωση αποτυπώνεται η πάγια αντίληψη του Κυριάκου Μητσοτάκη: Επιλογές προσώπων από τη Βουλή και από την κοινωνία. Διαφορετικών ηλικιών και εμπειρίας. Και με γνώμονα τις ικανότητες και τη διάθεση για προσφορά, ανεξάρτητα από ιδεολογικές καταβολές».

Η αποτελεσματικότητα της νέας κυβέρνησης θα κριθεί εκ του αποτελέσματος. Ή όπως έλεγαν βουλευτές της ΝΔ «ο χειμώνας θα είναι δύσκολος και εκεί μπορεί να γίνει ο σαρωτικός ανασχηματισμός που θα σημάνει νέο ξεκίνημα εν μέσω πολύ σοβαρών προκλήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: