30 Αυγούστου 2020

Παρασκήνιο: Τι συζήτησαν Μητσοτάκης - Τραμπ για τις τουρκικές προκλήσεις - Χωρίς τέλος οι εμπρηστικές δηλώσεις της Άγκυρας


Στα άκρα τραβάει το σχοινί η Άγκυρα με μπαράζ προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων, ενώ σε πολεμικό κλίμα έχουν μπει τα μέσα ενημέρωσης που ελέγχει ο Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση μετά την ομόθυμη στήριξη της Ε.Ε. και το σημαντικό βήμα που σημειώθηκε για την επιβολή κυρώσεων στην γειτονική χώρα, ξεκαθαρίζει πως αν δεν υπάρξει έμπρακτη αποκλιμάκωση από την Τουρκία δεν πρόκειται να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου.


Την ίδια θέση εξέφρασε ο πρωθυπουργός στις δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο. Όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να είπε στον Ντόναλντ Τράμπ. "Είμαστε διατεθειμένοι να ξαναπιάσουμε το νήμα των διερευνητικών επαφών από εκεί που σταμάτησαν το 2016, για το ένα και μοναδικό ζήτημα που είναι ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών. Και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, να καταλήξουμε σε ένα συνυποσχετικό και να πάμε στη ΧάγηΓια να ξαναρχίσουμε τις συζητήσεις όμως θα πρέπει η Τουρκία, που κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις, να σταματήσει αμέσως, ώστε να πάμε σε αποκλιμάκωση".


Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πρόθυμος να συμβάλει προκειμένου να σταματήσει η τουρκική προκλητικότητα. "Θέλω να βοηθήσω στην αποκλιμάκωση" φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό.
Η Αθήνα επιθυμεί την αποχώρηση του "Oruc Reis" και του τουρκικού στόλου από την περιοχή και να υπάρξει ένα μορατόριουμ στην ανατολική Μεσόγειο προκειμένου οι δύο χώρες να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου. Η Κυβέρνηση έχει τονίσει από την πρώτη στιγμή πως είναι πρόθυμη να συζητήσει με την γειτονική χώρα καθώς πιστεύει πως μέσα από τον διάλογο μπορούν να επιλυθούν οι όποιες διαφορές.

Νέες αναφορές Ερντογάν περί "γαλάζιας" πατρίδας
Στην Τουρκία ετοιμάζονται σήμερα 30 Αυγούστου να γιορτάσουν την νίκη τους επί των Ελλήνων στην Μικρά Ασία που είχε σαν αποτέλεσμα λίγες ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 9 Σεπτεμβρίου την καταστροφή της Σμύρνης. Στο μήνυμα του ο Ταγίπ Ερντογάν έκανε αναφορά στην "γαλάζια πατρίδα".

"Το έθνος μας δεν θα διστάσει να ακυρώσει τις επιδιώξεις τους στη "γαλάζια πατρίδα", είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος και πρόσθεσε "φυσικά δεν είναι τυχαίο ότι όσοι προσπάθησαν να αποκλείσουν τη χώρα μας από την Ανατολική Μεσόγειο και εκείνοι που προσπάθησαν να εισβάλουν στη χώρα μας πριν από έναν αιώνα είναι οι ίδιοι". Ο Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να μιλήσει σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για την σημερινή ημέρα και αναμένεται να εξαπολύσει νέες απειλές εναντίον της χώρας μας.

Αιτία πολέμου για την Άγκυρα η επέκταση στα 12 μίλια
Η Τουρκία παρά τις ισχυρές πιέσεις που έχει δεχθεί, δεν δείχνει διατεθειμένη να αποκλιμακώσει την ένταση και συνεχίζει τις προκλήσεις τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ανακοίνωσε πως το "Oruc Reis" θα παραμείνει στην ανατολική Μεσόγειο για ακόμη 90 ημέρες ενώ με συνεχείς Navtex θα δεσμεύει συνεχώς την περιοχή.

Παράλληλα χαρακτήρισε ως αιτία πολέμου την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, το οποίο προανήγγειλε ο Νίκος Δένδιας. "Στο Αιγαίο δεν μπορούν να επεκτείνουν τα σύνορά τους στα 12 μίλια. Αυτό αποτελεί αιτία πολέμου. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα από 6 σε 12 μίλια. Το λέω πολύ ξεκάθαρα", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Την ίδια άποψη εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, ενώ και ο κυβερνητικός εταίρος του Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί θεωρεί ως "casus belli" την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.


Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών υποστηρίζει πως δεν μπορεί να απειλεί η Τουρκία με χρήση βίας γειτονικές χώρες όταν αυτές ασκούν τα νόμιμα δικαιώματα τους. Παράλληλα καλεί την Τουρκία να αντιληφθεί το διεθνές δίκαιο το οποίο δεν εφαρμόζεται επιλεκτικά. "Σε κάθε περίπτωση, της υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση δικαιωμάτων κυριαρχίας της Ελλάδας δεν υπόκειται σε καμίας μορφής τουρκική αρνησικυρία" αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Νέες επικίνδυνες παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών
Τουρκικά αεροσκάφη προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τα ελληνικά F-16 που συνόδευαν το αμερικανικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος Β-52 ωστόσο για ακόμα μια φορά οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό, καθώς τα ελληνικά μαχητικά τα αναχαίτισαν.

"Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους προκλητικές ενέργειες παραβίασης των συμφωνηθέντων αφενός δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, αφετέρου καταστρατηγούν τους Διεθνείς Κανόνες Εναέριας Κυκλοφορίας, ανεβάζοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης ατυχήματος και θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο αεροπορικά μέσα και άλλων συμμαχικών κρατών" αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ.





thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια: