7 Αυγούστου 2020

«Ταΐστρες για τα αδέσποτα»

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ-
 ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Αξιέπαινη εκ πρώτης όψεως η πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης να τοποθετήσει ταΐστρες και ποτίστρες στους πεζόδρομους και άλλα σημεία της πόλης για την διατροφή των αδέσποτων σκύλων. Η εξασφάλιση πάντως τροφής των συμπαθών και ενίοτε επικινδύνως επιθετικών τετράποδων δεν πρόκειται να επιλύσει το χρονίζον πρόβλημα της παρουσίας των αδέσποτων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Αντίθετα νομίζω ότι θα αυξηθεί ο αριθμός τους αφού θα διατρέφονται άνετα και θα συνεχίσουν να ουρούν και να αφοδεύουν στους δρόμους, τα παρτέρια και τις πλατείες εις βάρος της υγείας και ευαισθησίας των κατοίκων, καθώς είναι αδιανόητη η εγκατάσταση W.C. για ζώα.

Περαιτέρω δεν θα εκλείψει ο κίνδυνος επιθέσεων κάποιων αδέσποτων κατά περιπατητών και ιδίως μικρών παιδιών, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές με επώδυνα αποτελέσματα για τα θύματα. Αναφέρομαι εν προκειμένω σε προσωπική εμπειρία όταν προ διετίας δέχθηκα την επίθεση τριών εξαγριωμένων σκύλων καθώς βάδιζα αμέριμνος στο πάρκο της πόλης μας και σώθηκα κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την επέμβαση διερχομένων που τα απομάκρυναν δια της βίας. Προσωπικά αγαπώ όλα τα ζώα ως πλάσματα του Θεού, ίσως περισσότερο από κάποιους «φιλόζωους», που αφού χορτάσουν την συντροφιά του σκύλου τους τον εξαπολύουν άσπλαχνα στους δρόμους.

Θα πρέπει ίσως να ληφθούν πιο αποτελεσματικά μέτρα από τις «ταΐστρες» για την αντιμετώπιση του φαινομένου των αδέσποτων και την εν καιρώ εξάλειψη του, όπως συμβαίνει στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Η σύσταση ειδικού φορέα εξοπλισμένου με ειδικό όχημα μεταφοράς και εξειδικευμένου προσωπικού για την περισυλλογή και περιορισμό των αδέσποτων σε κυνοκομείο- κυνοτροφείο, καθώς και η καθιέρωση τετραψήφιου τηλεφωνικού αριθμού ειδοποίησης εκ μέρους των δημοτών προς την αρμόδια υπηρεσία για κυκλοφορία αδέσποτων μπορεί να ήταν μια αποδοτική λύση του προβλήματος.


Δεν υπάρχουν σχόλια: