27 Αυγούστου 2020

Ελληνική Διπλωματία - Εξωτερική Πολιτική (EOK και ΝΑΤΟ.....)

Γκούνας Αθανάσιος

Είναι γεγονός ότι τούτες τις ώρες η Εθνικιστικές ρητορικές και η ένταση που δημιουργεί η Τουρκία στο Αιγαίο και στα χερσαία σύνορα μας, με στρατιωτικές ενέργειες ,ή με την εμπορευματοποίηση του μεταναστευτικού και την εκμετάλλευση ψυχών, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ προτιμάνε να παίζουν τον ρόλο του ¨Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω...".

Η Ελληνική Κυβέρνηση έπρεπε-πρέπει άμεσα να συγκαλέσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε Εθνικό Πολιτικό Συμβούλιο παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και να χαράξει άμεσα ενιαία εξωτερική και στρατιωτική πολιτική.

Οι φωνές των πρετεντέρηδων, για θυσία του Καστελόριζου, για αποφυγή στρατιωτικής σύρραξης με την Τουρκία είναι άκρως προδοτικές και ραγιάδικες.
Οι χθεσινές φωνητικές διαρροές (κλειστά μικρόφωνα!) από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας κ. Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίδας Υπουργού Άμυνας κ. Καρενμπάουερ ότι ο «Σουλτάνος...» Ερντογάν θύμωσε από τους αναξιόπιστους Έλληνες λόγω της συμφωνίας με την Αίγυπτο, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ μας αφήνουν άφωνους. Εάν οι Έλληνες είμαστε αναξιόπιστοι, τότε ο κ. Ερντογάν όταν υπέγραφε την συμφωνία με την Λιβύη, τι είναι;;; Αναρωτιέμαι, τι απάντησαν οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι;;; Ο τρόπος του διαλόγου στα ανοικτά μικρόφωνα αφήνει ερωτηματικά, όχι του τι Ευρώπη θέλουμε αλλά του τι Ευρώπη έχουμε. Δεν αναρωτήθηκαν, οι ίδιοι πως μπορούν οι Έλληνες να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με αυτού του είδους την πολιτική της Τουρκίας;
Πρέπει να κατανοήσουμε ότι απαιτείται ισχυρή διπλωματία από μέρους μας και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων της χώρας μας.
Φαίνεται ξεκάθαρα ότι οι Ευρωπαίοι Εταίροι μας, εκτός της Γαλλίας, επιλέγουν τον ρόλο του ''Πόντιου Πιλάτου'' με την μέθοδο και τακτική προς την Τουρκία να είναι του ''μαστίγιου και καρότου''. Δεν μπορούν να τιμωρήσουν «πολύ» τους Τούρκους, γιατί τα Γερμανικά συμφέροντα είναι άνω των 36 δις ευρώ ετησίως στην Τουρκία. 
Ξεκάθαρα λοιπόν είμαστε μόνοι μας. Οι μόνοι που συστρατεύονται μαζί μας είναι η Γαλλία και αυτό διότι έχει διαφορετικά συμφέροντα και η Κύπρος φυσικά.

Αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό είναι και το ΝΑΤΟ.

Πάντοτε τα συμφέροντα είναι αμοιβαία, αλλά τα ζυγίζεις

Εφόσον θέλουμε στήριξη στην διπλωματίας μας, απαιτείται η αποφυγή λαθών.

Απαιτείται όμως πάνω από όλα Εθνική ομοψυχία και αυτό απαιτεί άμεσα Εθνικό Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Η πολιτική, του υποτιθέμενου κομματικού συμφέροντος και η άσκηση αυτής μονομερώς, σε τέτοιου είδους θέματα, είναι χείριστο Εθνικό λάθος.

Ήδη ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε ότι «θα συνεχιστούν οι έρευνες επ’αόριστον και ότι Ελλάδα – Αίγυπτος έχασαν και οι δυο τους…..ως ένοπλες δυνάμεις θα είναι εκεί».

Πλέον γίνεται αντιληπτό ότι η Τουρκία δεν υπολογίζει κανέναν και πλέει σε επικίνδυνα νερά για όλους…..και για την Ευρωπαική Ένωση!!!

Η απάντηση μας πρέπει να είναι η Εθνική ομοψυχία και οι Εθνικές Αποφάσεις!! Χάραξη ενιαίας εθνικής στρατηγικής τώρα!!

Γκούνας Αθανάσιος
Καθηγητής Εφ. Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος
Σύμβουλος Ανάπτυξης & Μάρκετινγκ

Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια: