19 Αυγούστου 2020

Νέα απειλή για «Grexit» από FIFA και UEFA

«Κάζο» ολκής για την ελληνική κυβέρνηση, με τις FIFA - UEFA να στέλνουν επιστολή στην ΕΠΟ, στην οποία ξεκαθαρίζουν πως αν δεν σταματήσουν άμεσα οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για τις εκλογές στην ομοσπονδία, θα υπάρξουν σοβαρές κυρώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κοινώς ποδοσφαιρικό Grexit. 

Μάλιστα, στην επιστολή της FIFA τονίζεται πως αυτό θα γίνει, έστω κι αν η ίδια η ΕΠΟ δεν φέρει ευθύνη για την κατάσταση.
Πρόκειται για ...το τραγικό τέλος της προσπάθειας στην οποία συμμετείχε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις επίσημες συναντήσεις με την UEFA στην Αθήνα, για να αποκτήσει η κυβέρνηση το πάνω χέρι στις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο. Ο πρωθυπουργός πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, που προσπαθεί σταθερά να δημιουργήσει πρόβλημα στην διεξαγωγή των εκλογών στην ΕΠΟ και παράλληλα δεν έχει κρύψει πως είχε στόχο ως και την αλλαγή του εκλογικού της συστήματος. Οι ως τώρα παρεμβάσεις των FIFA – UEFA είχαν υπάρξει ήπιες, αλλά προφανώς αυτό παρεξηγήθηκε από τον Αυγενάκη και τους ανωτέρους του στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στον σημερινό εξευτελισμό, με την ευθεία απειλή για Grexit.
Η τελευταία προσπάθεια του Αυγενάκη μέσω νομοθετικής παρέμβασης, ήταν να πάνε οι εκλογές στην ΕΠΟ τουλάχιστον στο τελευταίο δίμηνο του 2020, ενώ παράλληλα είναι σε εξέλιξη και προσπάθεια να μη γίνουν ακόμη και καθόλου μέσα στο τρέχων έτος. Όλα αυτά παίρνουν τέλος με την παρέμβαση της FIFA, ωστόσο αποτελεί κηλίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς η τελευταία τέτοια προειδοποίηση, ήταν πριν από 15 χρόνια περίπου, συμπτωματικά ξανά με κυβέρνηση Ν.Δ
Η FIFA ξεκαθαρίζει πως οι εκλογές πρέπει να γίνουν στις αρχές Οκτώβρη όπως πάει να τις κάνει η ΕΠΟ, κόντρα στα εμπόδια που βάζει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής
Τρίτη, 18 Αυγούστου 2020
Κατάσταση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας
Αγαπητέ Πρόεδρε,
Παραπέμπουμε στην αλληλογραφία σας της 31ης Ιουλίου 2020 σε σχέση με την εκλογική διαδικασία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ).
Πιο συγκεκριμένα, κατανοούμε ότι κατόπιν εισήγησης του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Ελληνικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε στις 29 Ιουλίου 2020 τροπολογία στον αθλητικό νόμο η οποία απαιτεί από όλες τις ελληνικές αθλητικές ομοσπονδίες, συμπεριλαμβανομένης της ΕΠΟ, να διεξάγουν τις εκλογές των εκτελεστικών τους οργάνων εντός των δύο τελευταίων μηνών του τρέχοντος έτος.
Ο νέος νόμος ψηφίστηκε δύο μόλις ημέρες μετά την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ να συγκαλέσει έκτακτη εκλογική Γενική Συνέλευση στις 9 Οκτωβρίου 2020. Η εν λόγω απόφαση ελήφθη σε πλήρη συμμόρφωση με το Καταστατικό της ΕΠΟ και, εξ όσων γνωρίζουμε, τις οικείες διατάξεις της εθνικής αθλητικής νομοθεσίας που ίσχυαν κατά τον χρόνο εκείνο.
Η εφαρμογή της νεοεισαχθείσης τροπολογίας στον αθλητικό νόμο αφενός θα υποχρέωνε την ΕΠΟ να τροποποιήσει το δικό της Καταστατικό και τους κανονισμούς της σύμφωνα με τους οποίους οι εκλογές πρέπει να διεξάγονται κατά τον μήνα Οκτώβριο του έτους των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ήτοι το 2020. Αφετέρου θα είχε αναδρομική ισχύ δεδομένου ότι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ να διεξάγει αρχαιρεσίες στις 9 Οκτωβρίου 2020 είχε ληφθεί πριν την ψήφιση του νέου νόμου. Κατά συνέπεια, η ΕΠΟ αυτή τη στιγμή βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νομική αβεβαιότητα, η οποία πρέπει να επιλυθεί προκειμένου να επιτραπεί η διεξαγωγή μιας διαφανούς, ανεξάρτητης και δημοκρατικής εκλογικής διαδικασίας.
Η FIFA και η UEFA προβληματίζονται σοβαρά με το ζήτημα των επαναλαμβανόμενων και συνεχιζόμενων συζητήσεων που αφορούν στην ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΠΟ, οι οποίες θέτουν τη λειτουργία των υποθέσεων της Ομοσπονδίας σε αστάθεια και αβεβαιότητα. Η FIFA και η UEFA είναι ανένδοτες ότι οι αρχαιρεσίες της ΕΠΟ πρέπει να παραμείνουν απαλλαγμένες από οποιαδήποτε αθέμιτη παρέμβαση.
Στο πλαίσιο αυτό, και όπως ήδη επισημαίνεται στην επιστολή της 29ης Ιουλίου 2020 την οποία υπογράφει ο διορισμένος παρατηρητής και σύμβουλος στην ΕΠΟ, κ. Χέρμπερτ Χούμπελ, η FIFA και η UEFA δίνουν εκ νέου έμφαση στο ότι σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 1 εδ. i) και άρθρο 19 του Καταστατικού της FIFA και άρθρο 7β παρ. 2 του Καταστατικού της UEFA, οι εθνικές ομοσπονδίες είναι υποχρεωμένες να χειρίζονται τις υποθέσεις τους ανεξάρτητα και χωρίς αθέμιτη παρέμβαση από τρίτους. Η αδυναμία συμμόρφωσης με την υποχρέωση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, όπως αυτές προβλέπονται τόσο στο Καταστατικό της FIFA όσο και της UEFA, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αναστολής ιδιότητας μέλους της ΕΠΟ, ακόμα και αν η επιρροή τρίτων δεν αποτελεί υπαιτιότητα της Ομοσπονδίας.
Εν όψει της κατάστασης αυτής, οι FIFA και UEFA σας παρακαλούν όπως γνωστοποιήσετε το περιεχόμενο της παρούσας επιστολής στους οικείους αξιωματούχους της Ελληνικής Κυβέρνησης και όπως συζητήσετε με τις αρχές τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών της ΕΠΟ σε πλήρη συμμόρφωση με το κανονιστικό πλαίσιο της ΕΠΟ και με σεβασμό στην ανεξαρτησία της ΕΠΟ. Αναμένουμε να μας ενημερώσετε για το αποτέλεσμα των συζητήσεων το αργότερο μέχρι τις 26 Αυγούστου 2020.
Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας επί των ανωτέρω, παραμένουμε στην πλήρη διάθεσή σας σε περίπτωση που απαιτείτε οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή συνδρομή και προσβλέπουμε στην άμεση ενημέρωση εκ μέρους σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: