24 Αυγούστου 2020

Φόβοι επιστροφής στο γενικό lockdown μετά τα 284 κρούσματα κορωνοϊού

Μετά το ρεκόρ των 284 κρουσμάτων χθες σαφείς προειδοποιήσεις για την «κρισιμότητα» των επόμενων ημερών εκπέμπουν ολοένα και περισσότεροι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες ως προς την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, σε μια προσπάθεια να κινητοποιήσουν το ελληνικό φιλότιμο απέναντι στην ευλαβική τήρηση των μέτρων, η οποία καθίσταται πλέον υποχρεωτική κατά τόπους, λόγω της διασποράς του ιού.

«Οι μέρες που έρχονται είναι κρίσιμες» τόνισε χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προχωρώντας μάλιστα σε ειδικό μήνυμα προς τους πολίτες για την αναζωπύρωση της πανδημίας. «Ο ιός βρίσκεται πάντα ανάμεσά μας και η αύξηση των κρουσμάτων απειλεί όσα καταφέραμε τους προηγούμενους μήνες» επισήμανε η κ. Σακελλαροπούλου, υπογραμμίζοντας πως παρά την κοινωνική κόπωση «δεν έχουμε την πολυτέλεια να κλείνουμε τα μάτια στην πραγματικότητα, ούτε να αγνοούμε τα πορίσματα της επιστήμης που σημαίνουν παγκοσμίως συναγερμό».
Κλιμακώνοντας τον συναγερμό, «οι επόμενοι μήνες είναι εξίσου κρίσιμοι με τους δύο πρώτους της πανδημίας. Όπως τότε – με υπευθυνότητα, αυτοπειθαρχία και σύμπνοια – αναχαιτίσαμε την πανδημία, αναλόγως οφείλουμε να πράξουμε και πάλι» δήλωσε χθες και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, επισημαίνοντας παράλληλα πως «μπορεί να εμφανίζουμε πολύ χαμηλότερη έξαρση μετά την άρση του lockdown σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται».
Σύμφωνα με το protothema.gr, η εκτίναξη των κρουσμάτων προς τα πάνω θέτει σε νέο πλαίσιο και τις εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων απέναντι στο ενδεχόμενο εντατικοποίησης των μέτρων προστασίας και των ελέγχων, με πρώτο ορόσημο τις 31 Αυγούστου. Για το ενδεχόμενο να αυστηροποιηθούν άμεσα τα μέτρα κοινωνικής απόστασης τοποθετήθηκε δημόσια ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος, περιγράφοντας σχετικά πως «μπορούν να ανέβουν σε επίπεδο. Αν υπάρχει λόγος, τα μέτρα όπως κλείσιμο μαγαζιών και η χρήση της μάσκας παντού μπορεί να εφαρμοστούν σε επίπεδο χώρας». Η αποστροφή του κ. Γώγου για επιστροφή σε κατάσταση εθνικής καραντίνας προκάλεσε μούδιασμα στην κοινή γνώμη, τη στιγμή που ο ίδιος δεν απέκλεισε την πιθανότητα μετάθεσης της έναρξης του νέου σχολικού έτους. «Αν χρειαστεί να τροποποιηθεί η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς, που έχει ορίσει για τις 7 Σεπτέμβριου, θα πράξουμε αναλόγως» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος, παρόλο που τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης των εκπαιδευτικών δομών για το σχολικό και ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ανακοινώνει σήμερα στις 4 το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας.
Παρά τις απόπειρες πλήρους μετάβασης στην κανονικότητα, τα επιδημιολογικά δεδομένα εντείνουν τον «κλοιό» προστασίας γύρω από συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, με τελευταίο σταθμό τη Λέσβο. Αρχής γενομένης από σήμερα στις 6 το πρωί και για 8 ημέρες, δηλαδή μέχρι την Τρίτη, 1 Σεπτεμβρίου και την ιδία ώρα, σε εφαρμογή τίθενται στο νησί του βορείου Αιγαίου τα εξής μέτρα:
• Απαγόρευση λειτουργίας χώρων εστίασης και διασκέδασης από τα μεσάνυχτα έως τις 7 το πρωί.
• Ανώτατο όριο 50 ατόμων για όλες τις δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις και συναθροίσεις, εκτός από αυτές στις οποίες εφαρμόζονται ειδικοί κανόνες, όπως για παράδειγμα στα εστιατόρια, τα θέατρα, τα σινεμά.
• Σημειώνεται ότι σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται, είναι δυνατή η αναστολή σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.
Ο χάρτης των τοπικών περιορισμών

Στην μακρά πλέον λίστα των περιοχών, όπου εφαρμόζεται αυστηρή επιτήρηση και πρόσθετα μέτρα κοινωνικής απόστασης, εκτός από τη Λέσβο, συμπεριλαμβάνονται ακόμη:
• η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και η Περιφέρεια Αττικής,
• οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Κέρκυρας, Καρδίτσας, Πέλλας, Πιερίας και
• οι Δήμοι Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Ζακύνθου και Κω

Δεν υπάρχουν σχόλια: