10 Αυγούστου 2020

Με αντι-NAVTEX απαντά η Ελλάδα στην Τουρκία - Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ

Με αντι-NAVTEX απαντά η Ελλάδα στην τουρκική που εκδόθηκε το πρωί της Δευτέρας και δεσμεύει περιοχή νοτίως του Καστελόριζου για έρευνες, καλώντας τους ναυτιλομένους να την αγνοήσουν.

Η ελληνική NAVTEX εκδίδεται από τον Σταθμό Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού και αναφέρει πως ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει δικαιοδοσία για οδηγία στην συγκεκριμένη περιοχή και πως η τουρκική NAVTEX αφορά σε παράνομη δραστηριότητα σε περιοχή που συμπίπτει με την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Εν τω μεταξύ, λίγο πριν τις 13:30 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ την οποία είχε εκτάκτως συγκαλέσει ο πρωθυπουργός το πρωί της Δευτέρας, με αφορμή τις νέες τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του "κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα".
Η ελληνική NAVTEX
ZCZC HA28
100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN
Υπουργείο Εξωτερικών: Σοβαρή κλιμάκωση η νέα παράνομη NAVTEX
Για νέα σοβαρή κλιμάκωση που εκθέτει τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό ρόλο της Τουρκίας, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ καλεί την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομές ενέργειές της, οι οποίες, όπως αναφέρει αποδεινύουν στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας είναι προσχηματικές.
"Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας.
Έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.
Βασιζόμενη αποκλειστικά στο Διεθνές Δίκαιο, στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και στους κανόνες καλής γειτονίας, έχει έλθει σε συμφωνία μετά από διαπραγματεύσεις με γείτονες χώρες, για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της. Έχει δηλώσει δε την ετοιμότητά της για διάλογο, ώστε να προχωρήσει σε αντίστοιχες οριοθετήσεις με τους υπόλοιπους γείτονές της με βάση το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Αντίθετα, η Τουρκία αποδεικνύει στην πράξη ότι δηλώσεις περί ετοιμότητας για διάλογο είναι προσχηματικές. Επικαλούμενη την υπογραφή μιας καθόλα νόμιμης Συμφωνίας ΑΟΖ Ελλάδας- Αιγύπτου, εγκαταλείπει τον διάλογο πριν καν ξεκινήσει και καταφεύγει σε πρακτικές παρελθόντων αιώνων ακολουθώντας την αδιέξοδη τακτική απόπειρας δημιουργίας τετελεσμένων.
Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί κανέναν εκβιασμό. Θα υπερασπίσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή".
Προβληματισμός για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ
Έντονο προβληματισμό μετά τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τη τουρκική Νavtex και τις εξαγγελίες Ερντογάν για γεωτρήσεις στη περιοχή του Καστελόριζου εκφράζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας είναι σε επικοινωνία με τα στελέχη του κόμματος στους τομείς Εξωτερικών και Άμυνας για να εκτιμήσουν τα δεδομένα και τις εξελίξεις, ενώ έχει δώσει εντολή στους αρμόδιους τομεάρχες Γιώργο Κατρούγκαλο και Θοδωρή Δρίτσα να ζητήσουν άμεση ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης.
Απέπλευσε το Oruc Reis
Νωρίτερα, το πρωί της Δευτέρας, η Τουρκία, προχώρησε σε έκδοση νέας παράνομης Navtex για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή νοτίως του συμπλέγματος της Μεγίστης. Το Oruc Reis, το οποίο από την Κυριακή έχει κλείσει τους πομπούς του, απέπλευσε από την Αττάλεια, συνοδευόμενο από τα βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού Στόλου.
Ο ελληνικός στόλος είναι στις θέσεις του και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων, ενώ νωρίτερα συνεδρίασε στο ΓΕΕΘΑ το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, με θέμα την εκτίμηση της κατάστασης. Η τουρκική Navtex, ενεργοποιείται από σήμερα Δευτέρα, 10 Αυγούστου, και θα ισχύει έως και τις 23 Αυγούστου.  Επίσης, από σήμερα το πρωί, στις 05:00, ενεργοποιείται και η Navtex για την άσκηση με πραγματικά πυρά των τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Η νέα κλιμάκωση, ουσιαστικά είχε προαναγγελθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έκρυψε την οργή του για τη συμφωνία Ελλάδας - Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ.
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: