12 Αυγούστου 2020

Oruc Reis: Κίνηση "ματ" από Αθήνα - Πιθανή συμμετοχή Πομπέο στο Συμβούλιο των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ


Κλιμακώνεται η διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας που έρχεται ως απάντηση στο σκηνικό έντασης εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, που έχει στήσει ξανά η Τουρκία δοκιμάζοντας τις αντοχές και τις ανοχές της διεθνούς κοινότητας.

To Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να ακολουθεί από κοντά τις κινήσεις του ερευνητικού πλοίου που συνοδεύεται από τουρκικές φρεγάτες. Το Πεντάγωνο βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή με τις συνεδριάσεις να είναι συνεχείς.

Στον πόλεμο νεύρων στον οποίο επιδίδεται η Άγκυρα, η Ελλάδα απαντά με ένα μαραθώνιο διπλωματικών διεργασιών με σκοπό να σταλεί στη γείτονα χώρα ένα διεθνές μήνυμα τερματισμού της παραβατικότητας και των συνεχών προκλήσεων.

Η ελληνική διπλωματική αντεπίθεση κινείται με βασικό άξονα τη διεθνοποίηση των τουρκικών προκλήσεων, μέσα από τη σύγκληση ευρωπαϊκών, ακόμη και διεθνών οργάνων. Ο στόχος των κινήσεων της Αθήνας στη διπλωματική σκακιέρα είναι ξεκάθαρος και το μήνυμα που θέλει να περάσει σαφές: Επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ζήτησαν να υπάρξει "κατάλογος κυρώσεων" στην περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει ξανά να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Το ζήτημα των κυρώσεων που είχε τεθεί από την ελληνική πλευρά μετατοπίστηκε στις καλλένδες αφού τότε οι ""27" είχαν επιλέξει την στρατηγική του διαλόγου απέναντι στον Ερντογάν.

Διπλό διπλωματικό χτύπημα της Αθήνας στην Άγκυρα - Δενδιας και Μπορέλ μαζί στην έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ

Ο διπλωματικός πυρετός στον οποίο έχει επιδοθεί η Αθήνα φαίνεται πως αποφέρει καρπούς. Έχοντας στο πλάι του τον Μάικ Πομπέο, ο Νίκος Δένδιας θα πάρει μέρος μέσω τηλεδιάσκεψης στην έκτακτη σύνοδο των ΥΠΕΞ της Ε.Ε. Πρόκειται για ένα διπλό διπλωματικό χτύπημα της Αθήνας προς την Άγκυρα, καθώς από την μία η Ελλάδα πέτυχε την άμεση σύγκληση της Συνόδου και την ίδια στιγμή ο Νίκος Δένδιας θα είναι μαζί στη Βιέννη με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Με αυτό τον τρόπο η χώρα μας στέλνει μήνυμα ισχύος τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς τον Ταγίπ Ερντογάν που φαίνεται απομονωμένοςσε διπλωματικό επίπεδο. Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιβολή κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας οι οποίες θα είναι κυρίως οικονομικού χαρακτήρα, αλλά παράλληλα να γίνει σαφές προς την Τουρκία πως η Ε.Ε. δεν θα δεχθεί άλλες παράνομες ενέργειες εναντίον μιας χώρας κράτους – μέλους.

Σημειώνεται πως την αμερικανική υποστήριξη σε έναν διάλογο της Ελλάδας με την Τουρκία εξέφρασε την Τρίτη και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρεϊ Πάιατ, με την ευκαιρία συνάντησης την οποία είχε με τον κ. Δένδια. "Ως ζήτημα αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύσουν ειρηνικά τα θέματα οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο – αποφεύγοντας τυχόν ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τη δυσπιστία", συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ.

Το παρασκήνιο των διπλωματικών κινήσεων

Το ραντεβού του Μάικ Πομπέο με τον Νίκο Δένδια στη Βιέννη στις 14 Αυγούστου ουσιαστικά "κλείδωσε" μετά την συνάντηση που είχε ο υπουργός Εξωτερικών με των πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ. Είχε προηγηθεί η σύσκεψη στο Μαξίμου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού στην οποία αποφασίστηκε να ζητηθεί άμεσα η έκτακτη σύγκληση της συνόδου των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
Ερώτημα αποτελεί πλέον η στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο απέναντι στην Άγκυρα καθώς η Άνγκελα Μέρκελ είχε μεσολαβήσει τον Ιούλιο προκειμένου η Τουρκία να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή ενώ παράλληλα είχε φέρει τις δύο χώρες κοντά στο τραπέζι του διαλόγου. Ωστόσο ανάλογη πρωτοβουλία δεν έχει αναλάβει μέχρι στιγμής η Γερμανίδα Καγκελάριος με τις πληροφορίες που έρχονται από το Βερολίνο να είναι διφορούμενες.

Την ίδια στιγμή,ο Εκπρόσωπος της Ένωσης, Πίτερ Στάνο, δήλωσε ότι ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, ετοιμάζει κυρώσεις κατά της Άγκυρας. Ωστόσο μέχρι στιγμής ο κ. Μπορέλ δεν έχει τοποθετηθεί προχωρώντας σε νέα καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας, με τον κ. Στανό να μεταφέρει τις προθέσεις του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διεθνοποίηση του ζητήματος από τον πρωθυπουργό
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, που από την πρώτη στιγμή διεθνοποίησε το ζήτημα, συνεχίζει τις επικοινωνίες του με ευρωπαίους ομολόγους του, επισημαίνοντας τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή με τις συνεχείς παράνομες ενέργειες απέναντι σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Ο πρωθυπουργός αφού ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις, είχε τηλεφωνική επικοινωνία ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο με αφορμή τις δραστηριότητες του "Oruc Reis" και τις αυεχόμενες τουρκικές προκλήσεις, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Παράλληλα, συνεκλήθη έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου. Η συνεδρίαση διήρκησε τρεις ώρες και όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η σύγκληση του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε προκειμένου να αποτιμηθεί η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή και ο συνολικός επιχειρησιακός σχεδιασμός. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία, καθώς και ο γ.γ. Αντώνιος Οικονόμου.

Παρέμβαση Ισραήλ με μήνυμα πλήρους υποστήριξης της Ελλάδας

Το κλίμα στην νοτιοανατολική Μεσόγειο είναι ιδιαιτέρως τεταμένο με το Oruc Reis να είναι ουσιαστικά περικυκλωμένο από ελληνικά και τουρκικά πολεμικά πλοία. Ο πρωθυπουργός βρίσκεται διαρκώς σε ανοιχτή γραμμή με τον Νίκο Δένδια και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο οι οποίοι τον ενημερώνουν για όλες τις εξελίξεις.

Παράλληλα, την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, τόσο στις θαλάσσιες ζώνες της όσο και στο δικαίωμα καθορισμού της ΑΟΖ της, εκφράζει το Ισραήλ.

πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: