15 Αυγούστου 2020

"Oruc Reis": Άξονας στήριξης Γαλλίας και ΗΠΑ υπέρ της Ελλάδας - Αντίθετο το Βερολίνο


Ενισχυμένη διπλωματικά απέναντι στην Άγκυρα βγαίνει η Αθήνα μετά από ένα 24ωρο κρίσιμων επαφών και διαβουλεύσεων. Ο Μάικ Πομπέο στήριξε ανοικτά τις ελληνικές θέσεις, όπως και οι υπουργοί εξωτερικών στην έκτακτη σύνοδο.


 Παραφωνία υπήρξε από την πλευρά του Βερολίνου που διαφώνησε με την σύνταξη κοινής δήλωσης των "27" η οποία θα καταδίκαζε τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας. Μία κίνηση που ενόχλησε την ελληνική πλευρά. Την ίδια στιγμή ο Ταγίπ Ερντογάν μετά το διπλωματικό τείχος που έστησε απέναντι του η Αθήνα, αρχίζει να ρίχνει τους τόνους αλλά δεν δίνει εντολή να απομακρυνθεί το "Oruc Reis" που εξακολουθεί να κινείται για πέμπτη ημέρα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

"Κλειδί" για την αποκλιμάκωση η αποχώρηση του "Oruc Reis"
Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως για να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης θα πρέπει να αποχωρήσει το τουρκικό ερευνητικό πλοίο από την περιοχή, από την άλλη πλευρά ο Ταγίπ Ερντογάν επιμένει πως το "Oruc Reis" θα παραμείνει μέχρι τις 23 Αυγούστου κάτι που δεν δέχεται η ελληνική πλευρά. "Οφείλει να αποχωρήσει άμεσα από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Αυτό είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση ώστε να μπορέσουμε να έχουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης" τόνισε ο Νίκος Δένδιας. Άλλωστε ο πρωθυπουργός έχει τονίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο χωρών υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών, ζητώντας έμπρακτες κινήσεις αποκλιμάκωσης από την Άγκυρα.

Κλείνει τα μάτια στις προκλήσεις το Βερολίνο
Λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ – Ερντογάν, ο Γερμανός ΥΠΕΞ διαφώνησε με την σκληρή γραμμή που ζητούσε η ελληνική πλευρά να υιοθετήσουν οι "27" απέναντι στην Άγκυρα. Η στάση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρξει κοινή δήλωση καταδίκης για την στάση της Τουρκίας. Άλλωστε η εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΕΞ Μαρία Άντεμπαρ είχε τονίσει πως αν υπάρξει κοινή δήλωση των "27" θα είναι μόνο για τις εξελίξεις στην Λευκορωσία.

Ο Χάικο Μας δεν έκρυψε την ενόχληση του Βερολίνου για την συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου λίγες ημέρες πριν αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Τουρκίας – Ελλάδας. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ουσιαστικά έκλεισε τα μάτια απέναντι στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο αλλά και τις συνεχείς προκλητικές ενέργειες σε βάρος της χώρας μας, αλλά έθεσε ζήτημα για μια συμφωνία νόμιμη που σέβεται τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

Το Βερολίνο είχε προϊδεάσει για την στάση του στην σύνοδο την οποία επιχείρησε να υποβαθμίσει. Η εκπρόσωπο του Γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών είχε υποστηρίξει πως η έκτακτη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ γίνεται για τις εξελίξεις στην Λευκορωσία. "Βέβαια θα συζητηθούν και άλλα θέματα. Μπορούμε να υποθέσουμε πως θα τεθεί το θέμα της Ελλάδας και της Τουρκία" δήλωσε η Μαρία Άντεμπαρ.

Στήριξη από ΗΠΑ – Γαλλία
Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μάικ Πομπέο. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ άκουσε τον Έλληνα ομόλογο του να του παραθέτει με συγκεκριμένα στοιχεία τις συνεχείς παραβιάσεις του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ ο Νίκος Δένδιας τον ευχαρίστησε και για την πρόσφατη στήριξη από το State Department. Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δεν έκρυψε την ανησυχία του και τον προβληματισμό του για την τεταμένη κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση State Department που εκδόθηκε αμέσως μετά την συνάντηση τονίζεται πως στο επίκεντρο βρέθηκε η επείγουσα ανάγκη για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα οι δύο υπουργοί συζήτησαν επίσης την ισχυρή διμερή σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας. Ο Μάικ Πομπέο την Κυριακή αναμένεται να συναντηθεί με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Την ίδια στιγμή ο Εμμανουέλ Μακρόν που στηρίζει έμπρακτα την χώρα μας ενισχύοντας τις γαλλικές δυνάμεις στην Μεσόγειο, επικοινώνησε με τον Ντόναλντ Τράμπ και συζήτησε τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την Λιβύη. "Μίλησα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Λίβανο. Οι απόψεις μας συγκλίνουν. Το ενδιαφέρον μας για την ειρήνη και την ασφάλεια εκεί είναι κοινό. Θα το κάνουμε να γίνει σεβαστό" ανέφερε στο Twitter ο Γάλλος Πρόεδρος.

Τουρκικές προκλήσεις με αποδείξεις
Παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία και φωτογραφικά ντοκουμέντα ο Νίκος Δένδιας ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις προκλήσεις της Άγκυρας στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως είναι η μόνη υπαίτια για την ένταση που επικρατεί στην περιοχή. Παράλληλα αναφέρθηκε στο παρ’ ολίγον "θερμό" που σημειώθηκε την Πέμπτη, όταν η τουρκική φρεγάτα "Κεμάλ Ρέις" προσέκρουσε στην ελληνική "Λήμνος". Αποτέλεσμα ήταν να υποστεί σημαντικές ζημιές στην πρύμνη του σε αντίθεση με το ελληνικό πολεμικό πλοίο το οποίο συμμετείχε κανονικά χθες στην κοινή ελληνογαλλική άσκηση, παρά τα όσα υποστήριξε ο Ταγίπ Ερντογάν που δήλωσε ότι "οι Έλληνες επιτέθηκαν στο "Oruc Reis" και πήραν απάντηση γι’ αυτό".

Ευχολόγια από τις Βρυξέλλες – Επιμένει σε διάλογο ο Μπορέλ
Η λίστα για τις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας μπορεί να συντάσσεται από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες όμως ο Ζοζέ Μπορέλ επιμένει στην συνέχιση του διαλόγου με τον Ταγίπ Ερντογάν προσπαθώντας να αποφύγει την λήψη μέτρων κατά της Άγκυρας. Σε ανάρτηση του στο twitter αφού τονίζει πως στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο αναφέρει "καλούμε την Τουρκία να προχωρήσει άμεσα σε αποκλιμάκωση και να επιστρέψει στον διάλογο".

Οι υπουργοί Εξωτερικών εξέφρασαν την στήριξη τους στην χώρας μας καλώντας την Άγκυρα να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης. "Οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας τις τελευταίες ημέρες. Τρεις λέξεις αντικατοπτρίζουν το αποτέλεσμα της συζήτησης: αλληλεγγύη, αποκλιμάκωση και διάλογος". Ταυτόχρονα, "οι υπουργοί τόνισαν ότι η σοβαρή επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία έχει εκτεταμένες στρατηγικές συνέπειες για ολόκληρη την Ε.Ε., πολύ πέρα από την Ανατολική Μεσόγειο", σημειώνει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης.





πηγή: thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: