17 Αυγούστου 2020

Οι Βρετανοί κατακεραυνώνουν τον Ερντογάν: Διεθνείς προσωπικότητες και καθηγητές- Η επιστολή στους "Times"


Την ανησυχία τους για τις κλιμακούμενες απειλές και την ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, εκφράζουν με επιστολή τους προς τους "Times" του Λονδίνου, 25 προσωπικότητες της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών από τη Μεγάλη Βρετανία.

Στη λίστα των ονομάτων συναντά κανείς τον Stephen Fry, ο οποίος έχει δηλώσει θαυμαστής της Ελλάδας και του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ενώ είναι υποστηρικτής της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Ο Βρετανός ηθοποιός, συντάκτης, κωμικός, συγγραφέας, τηλεπαρουσιαστής και σκηνοθέτης, μεταξύ άλλων έπαιξε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Wilde, ήταν ο Μέλχετ στην τηλεοπτική σειρά Μαύρη Οχιά και είναι ο παρουσιαστής του κωμικού τηλεπαιχνιδιού, QI. Τον τελευταίο καιρό, ο Φράι έχει γίνει γνωστός στο Αμερικάνικο κοινό για τον κατά περιόδους ρόλο του ως Δρ. Γκόρντον Γουάιετ στην σειρά εγκλημάτων του καναλιού Fox, που ονομάζεται Bones. Εκτός από τη δουλειά του στην τηλεόραση, ο Φράι έχει γράψει σε στήλες και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά και έχει γράψει τέσσερα μυθιστορήματα και μία αυτοβιογραφία με το όνομα Moab Is My Washpot.

Την ανησυχία της για την τουρκική προκλητικότητα, εκφράζει μέσω της επιστολής και η συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ, η οποία μάλιστα είναι επίτιμη πολίτης της Ελλάδας.

Η Βικτόρια Χίσλοπέγινε γνωστή στη χώρα μας για το μυθιστόρημά της "Το νησί",το οποίο έγινε μπεστ-σέλεε και μεταφέρθηκε στην μικρή οθόνη, μια τηλεοπτική σειρά που συγκαταλέγεται στη λίστα με τις κορυφαίες ελληνικές σειρές.

Μάλιστα, στις 17 Ιουλίου του 2020, της απονεμήθηκε τιμητικά η ελληνική υπηκοότητα, από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου
.
Στη λίστα με τα 25 ονόματα και ο καθηγητής Richard Clogg. Ο Βρετανός ιστορικός κι ακαδημαϊκός, θεωρείται ειδικός στη σύγχρονη ελληνική ιστορία.


To 1958 επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα, φτάνοντας με τρένο από το Βελιγράδι στο συνοριακό σταθμό της Γευγελής και τελικό προορισμό την Κωνσταντινούπολη, εγκαινιάζοντας μια σχέση ζωής με τη χώρα που μελέτησε κι αγάπησε πολύ. Η έλευση της δικτατορίας των Συνταγματαρχών το 1967 τον βρήκε στην Ελλάδα να ερευνά ιστορικά αρχεία, τον πίκρανε πολύ και με την επιστροφή του στην Αγγλία εργάστηκε με την εκδότρια Ελένη Βλάχου για να αποκρούσει την προπαγάνδα της Χούντας που επιχειρούσε να εξωραϊσει την εικόνα της στο εξωτερικό. Όταν έμαθε οτι ο υπεύθυνος των δημοσίων σχέσεων της Χούντας πλήρωνε έναν Βρετανό βουλευτή του Εργατικού κόμματος, τον Γκόρντον Μπάτζιερ (Gordon Bagier), για να διαμορφώνει θετική εικόνα για τους Συνταγματάρχες ενήργησε σε συνεργασία με τη Βλάχου και το συγγραφέα κι εκπαιδευτικό Αλέξη Δημαρά για να σταματήσουν τη δράση του λομπίστα. Μάλιστα, το σκάνδαλο διέρρευσε σε πολλές εφημερίδες και τάραξε την κοινοβουλευτική ζωή της Βρετανίας.

Από το 1969 διδάσκει νεοελληνική ιστορία στο King's College του Λονδίνου, αρχικά ως λέκτορας και από το 1988 ως το 1995 ως καθηγητής βαλκανικής ιστορίας. Συνεργάστηκε με τον συγγραφέα Κρις Γούντχαους, που είχε πολεμήσει πλάι πλάι με τους αντιστασιακούς του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ στην Ελλάδα της Κατοχής, προλογίζοντας μάλιστα μερικά από τα βιβλία του. Το 1995, έγινε ανώτερος ερευνητής, καθώς και συνάδελφος του διοικητικού συμβουλίου του κολλεγίου St Antony's, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Μια κόμη ξεχωριστή ιστορία είναι και αυτή του Roderick Beaton, επίτιμου καθηγητή στην έδρα "Κοραή" στο King’s College London.


Ο Beaton πέρασε τρία χρόνια ως μέλος του Ιδρύματος "Ouranis" στα Νεοελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ πριν ενταχθεί στο King's College London το 1981 ως λέκτορας. 

Διορίστηκε καθηγητής Νεοελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο King's College το 1988 και ήταν επίσης επικεφαλής του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών από το 1988 έως το 1994 και πάλι από το 1995 έως το 1998 και διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών από το 2012 έως το 2016.

Το 2013, ο Beaton εξελέγη Μέλος της Βρετανικής Ακαδημίας, της εθνικής ακαδημίας του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2019 του απονεμήθηκε το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής, από τον τότε Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τη δια βίου συμβολή του στην προώθηση των μεσαιωνικών και σύγχρονων ελληνικών σπουδών και πολιτισμού. Οι "25" που υπογράφουν την επιστολή:

Kevin Featherstone, καθηγητής σύγχρονων ελληνικών σπουδών, London School of Economics
John Kittmer, πρώην πρεσβευτής της Βρετανίας στην Ελλάδα
Alberto Costa, βουλευτής, πρόεδρος της διακομματικής κοινοβουλευτικής ομάδας για την Ελλάδα
Denis MacShane, πρώην υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα
Λόρδος Wallace of Saltaire, εκπρόσωπος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών
Roderick Beaton, επίτιμος καθηγητής στην έδρα Κοραή, King’s College London
Ντέιμ Averil Cameron
Paul Cartledge, επίτιμος καθηγητής ελληνικού πολιτισμού, University of Cambridge
Καθηγητής Richard Clogg
Louis de Bernières, συγγραφέας
Peter Frankopan, καθηγητής παγκόσμιας ιστορίας, University of Oxford
Stephen Fry
Timothy Garton Ash, καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών, University of Oxford
Charles Grant, διευθυντής, Centre for European Reform
David Harsent, συγγραφέας, αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων
Judith Herrin, επίτιμη καθηγήτρια, King’s College London
Victoria Hislop, συγγραφέας, επίτιμη πολίτης της Ελλάδας
David Holton, επίτιμος καθηγητής σύγχρονης ελληνικής, University of Cambridge
Will Hutton, διευθυντής του Hertford College της Οξφόρδης
Michael G Jacobides, καθηγητής επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, London Business School
Peter Mackridge, επίτιμος καθηγητής σύγχρονης ελληνικής, University of Oxford
Sean O’Brien, καθηγητής δημιουργικής γραφής, Newcastle University
Ruth Padel, καθηγήτρια ποίησης, King’s College London
Gonda Van Steen, καθηγήτρια στην έδρα Κοραή, King’s College London
Sofka Zinovieff, συγγραφέας

Τι αναφέρει η επιστολή:


Στην επιστολή τους τονίζουν ότι η άρνηση της Τουρκίας να προσυπογράψει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ συνιστά εσκεμμένη απόπειρα να στερήσει δικαιώματα από νησιωτικά κράτη ενώ επισημαίνουν ότι η στάση του Ερντογάν προκαλεί ένταση στην περιοχή, τη στιγμή που ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στη Σύμβαση αποτελεί μονόδρομο για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα καλούν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της βρετανικής, να στηρίξουν την Ελλάδα και την Κύπρο, χαρακτηρίζουν ακατάλληλη στην προκειμένη περίπτωση την πολιτική ίσων αποστάσεων και ζητούν από τα μέλη του NATO να καταστήσουν σαφές πως οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν είναι αποδεκτές.

Ολόκληρη η επιστολή:

"Κύριε, ανησυχούμε κι εμείς βαθιά εξαιτίας της κλιμάκωσης της ρητορικής και της απειλής στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο από τον πρόεδρο Ερντογάν (Erdogan's Provocations, κύριο άρθρο, 15 Αυγούστου). Οι θετικές εξελίξεις στην ενέργεια είναι μια ευκαιρία για να οικοδομηθούν πιο παραγωγικές και σταθερές περιφερειακές σχέσεις, όμως απαιτούν απ' όλα τα μέρη να συμμορφώνονται προς το διεθνές δίκαιο. Άλλες περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν δείξει την προθυμία τους να διαπραγματευθούν μέσα στο πλαίσιο που ορίζεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η άρνηση της τουρκικής κυβέρνησης να αποδεχθεί τη σύμβαση είναι ένα εμπόδιο -- μια εσκεμμένη απόπειρα από την Άγκυρα να στερήσει νησιωτικά κράτη και κράτη με νησιά από τα δικαιώματά τους βάσει του διεθνούς δικαίου. Η πολιτική του κ. Ερντογάν υποθάλπει την περιφερειακή ένταση. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένης της βρετανικής, πρέπει να δώσουν ένα σαφές μήνυμα υποστήριξης σε κράτη, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, τα οποία τηρούν τους πολυμερείς κανόνες. Οι σύμμαχοι της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είναι ανάγκη να είναι κατηγορηματικοί ότι οι προκλήσεις της Άγκυρας δεν είναι αποδεκτές. Μια πολιτική ίσων αποστάσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα σ' αυτό το θέμα είναι ανάρμοστη. Ο μόνος εφικτός τρόπος για να μειωθεί η ένταση και να έρθει σταθερότητα είναι μέσω του σεβασμού για την UNCLOS και τις διαδικασίες του διεθνούς δικαίου".




thetoc

Δεν υπάρχουν σχόλια: