11 Σεπτεμβρίου 2020

11η Σεπτεμβρίου: Τα 102 λεπτά που άλλαξαν τον κόσμο - Οι δραματικές στιγμές μέσα στους Δίδυμους Πύργους

Ένα νέο είδος πολέμου... Αυτό εισήγαγαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ημέρα που άλλαξε τον κόσμο, ημέρα που έκανε τη Γη να σταματήσει να γυρίζει. Εικόνες απόλυτης καταστροφής, ολέθρου, θανάτου, θρήνου. Εικόνες που κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι εκτυλίσσονταν πραγματικά μπροστά στα μάτια του ή στις οθόνες της τηλεόρασής του μέσω της παγκόσμιας μετάδοσής τους.
Η στιγμή που τα αεροσκάφη χτύπησαν το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, τους διάσημους Δίδυμους Πύργους, που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη όλων, όπως και οι άνθρωποι που πηδούσαν από τα τζάμια αφού δεν άντεχαν την υψηλή θερμοκρασία και τους καπνούς. Η Αμερική δέχτηκε σφοδρή επίθεση στο ηπειρωτικό έδαφός της για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η καρδιά της μάτωσε και μαζί της χτυπήθηκε και ολόκληρη η Δύση. Αυτά τα 102 λεπτά, όσο δηλαδή διήρκεσε η επίθεση ως την κατάρρευση των Πύργων, άλλαξαν τις διεθνείς σχέσεις, την κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο.
Δεκαεννιά αεροπειρατές με τέσσερα αεροσκάφη, δύο των American Airlines (πτήση 11 και πτήση 77) και δύο των United Airlines (πτήση 175 και πτήση 93), ανέλαβαν να εκτελέσουν το σχέδιο της μεγαλύτερης τρομοκρατικής επίθεσης που έχει συντελεστεί ποτέ.

Κάθε ομάδα αεροπειρατών αποτελείτο από 5 άτομα, σε κάθε μια από τις οποίες υπήρχε ένα άτομο που είχε εκπαιδευτεί στην οδήγηση των αεροσκαφών, χωρίς όμως να έχουν πείρα σε αληθινά αεροσκάφη (κάτι που εξηγεί την μετάδοση μηνυμάτων άθελά τους). Εξαίρεση αποτελούσε η ομάδα της πτήσης 93 της United Airlines, όπου η ομάδα των τρομοκρατών αποτελείτο από 4 άτομα, καθώς το πέμπτο μέλος, ο Μοχάμεντ αλ Καχτάνι, δεν είχε εξασφαλίσει την είσοδό του στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2001, επειδή είχε θεωρηθεί ύποπτος από υπαλλήλους ασφαλείας του αεροδρομίου του Orlando International Airport της Φλόριντα.

Οι αεροπειρατές χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σπρέι πιπεριού για να επιτεθούν, ενώ απείλησαν (τουλάχιστον σε τρεις περιπτώσεις) πως έχουν παγιδεύσει με βόμβα τα αεροπλάνα. Κάποιοι από αυτούς είχαν εξεταστεί ξεχωριστά στον έλεγχο κατά την επιβίβαση, αλλά δεν είχε προκύψει κάτι σημαντικό.

Το χρονικό των επιθέσεων

Η πτήση 11 της American Airlines, ένα Boeing 767-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστώνης με 81 επιβάτες στις 7:59 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία στην πτήση εκδηλώθηκε στις 8:14. Στις 8:27 το αεροπλάνο άλλαξε κατεύθυνση προς τον Νότο.

Η πτήση 175 της United Airlines, ένα Boeing 767-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Logan International Airport της Βοστόνης με 56 επιβάτες στις 8:14 π.μ. τοπική ώρα, με προορισμό το Λος Άντζελες. Στις 8:42 ανέφερε πως έπιασε μια ύποπτη μετάδοση από ένα άλλο αεροπλάνο, το οποίο αποδείχθηκε πως προερχόταν από την πτήση American 11. Η αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της United εκδηλώθηκε μεταξύ 8:42 και 8:46 τοπική ώρα. Στις 8:58 το αεροπλάνο απέκτησε πορεία προς τη Νέα Υόρκη.

Η πτήση 77 της American Airlines, ένα Boeing 757-223, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Dulles International Airport της Ουάσινγκτον, Π.Κ. με 58 επιβάτες στις 8:20 τοπική ώρα, με κατεύθυνση το Λος Άντζελες. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε μεταξύ 8:51 και 8:54.

Η πτήση 93 της United Airlines, ένα Boeing 757-222, απογειώθηκε από τον διάδρομο του αεροδρομίου Liberty International Airport του Νιούαρκ στο Νιου Τζέρσεϊ με 37 επιβάτες στις 8:42 τοπική ώρα (με καθυστέρηση 25 λεπτών), με κατεύθυνση το Σαν Φρανσίσκο.

Στις 9:24 οι πιλότοι της πτήσης έλαβαν μήνυμα από το έδαφος να είναι προσεκτικοί καθώς δύο αεροπλάνα είχαν προσκρούσει στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε στις 9:28. Στις 9:32 οι αεροπειρατές ενημέρωσαν τους επιβάτες πως το αεροπλάνο ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά και αφού έκλεισαν τον αυτόματο πιλότο, έστριψαν το αεροπλάνο με κατεύθυνση προς τα ανατολικά.

Στις 9:39 οι αεροπειρατές μετέδωσαν μήνυμα προς τους επιβάτες πως επέστρεφαν στο αεροδρόμιο, το οποίο όμως δεν ακούστηκε από αυτούς. Οι επιβάτες πληροφορήθηκαν από τηλεφωνήματα για τις επιθέσεις στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Στις 9:57 ξεκίνησε η αντεπίθεση των επιβατών. Στις 9:59, ο Ζιάντ Τζιράχ, που εκτελούσε χρέη πιλότου μετά την αεροπειρατεία, πραγματοποιεί ελιγμούς ανεβοκατεβάζοντας την μύτη του αεροπλάνου για να εμποδίσει τους επιβάτες να εισβάλουν στο πιλοτήριο. Στις 10:02 δίνεται η εντολή στον Τζιράχ να καταρρίψει το αεροσκάφος, καθώς οι επιβάτες είναι έτοιμοι να εισέλθουν στο πιλοτήριο.

Η διάρκεια από τη στιγμή της πρόσκρουσης του πρώτου αεροπλάνου στον Βόρειο Πύργο μέχρι την ολοκλήρωση της επίθεσης με την κατάρρευση του, ήταν 102 λεπτά.

- Η πτήση 11 της American Airlines συνετρίβη πάνω στον Βόρειο Πύργο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στις 8:46:40 π.μ. τοπική ώρα (15:46:40 ώρα Ελλάδας), μεταξύ των ορόφων 93 και 99.
- Η πτήση 175 της United Airlines συνετρίβη επάνω στον Νότιο Πύργο στις 9:02:59 π.μ. τοπική ώρα (16:02:59 ώρα Ελλάδας), γεγονός που μεταδόθηκε ζωντανά από τα περισσότερα τηλεοπτικά δίκτυα ανά τον κόσμο, που μόλις είχαν διακόψει το πρόγραμμά τους για να ενημερώσουν για την προηγούμενη πρόσκρουση.

- Η πτήση 77 της American Airlines, έπεσε στο Πεντάγωνο της Αμερικής, στις 9:37:46 π.μ. τοπική ώρα (16:37:46 ώρα Ελλάδας).

- O Νότιος Πύργος κατέρρευσε στις 9:59 π.μ (16:59 ώρα Ελλάδας).

- Η πτήση 93 της United Airlines συνετρίβη σε ανοικτή περιοχή στη νοτιοδυτική Πενσιλβάνια στις 10:03:11 π.μ. τοπική ώρα (17:03:11 ώρα Ελλάδας). Όπως ανακοινώθηκε αργότερα, η πτήση αυτή κατευθυνόταν προς την Ουάσινγκτον με πιθανό στόχο το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών ή τον Λευκό Οίκο, ενώ η αποτυχία των αεροπειρατών να φθάσει το αεροπλάνο στο στόχο του οφείλεται στους επιβάτες της πτήσης που προσπάθησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο του αεροσκάφους.

- Ο Βόρειος Πύργος κατέρρευσε στις 10:28 π.μ. (17:28 ώρα Ελλάδας).

- 09:17 η ομοσπονδιακή υπηρεσία της πολιτικής αεροπορίας διέταξε να κλείσουν όλα τα αεροδρόμια της χώρας. Παράλληλα στην περιοχή της Νέας Υόρκης έκλεισαν τα λιμάνια, οι γέφυρες και τα τούνελ.

- 10:10 για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν ο Λευκός Οίκος, το Καπιτώλιο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και όλα τα Ομοσπονδιακά κτίρια των ΗΠΑ.

- Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις μπορεί να ταρακούνησαν τα θεμέλια των μεγαλύτερων κτιρίων μας, αλλά δεν μπορούν να αγγίξουν τα θεμέλια της Αμερικής». Η ουσία όμως ήταν ότι ο Βορράς είχε χτυπηθεί. Πέρα από τους 19 αεροπειρατές, στις επιθέσεις σκοτώθηκαν συνολικά 2.973 άνθρωποι, τραυματίστηκαν περίπου 6.000 και 24 μένουν αγνοούμενοι.
Η αμερικανική απάντηση

Οι ΗΠΑ απάντησαν με δύο πολεμικές επιθέσεις σε Αφγανιστάν (7 Οκτωβρίου 2001) και Ιράκ (20 Μαρτίου 2003) αντίστοιχα, στο πλαίσιο του πόλεμου ενάντια στην τρομοκρατία.

Ο "εγκέφαλος" πίσω από τις επιθέσεις στη Νέα Υόρκη φέρεται να ήταν ο αρχηγός της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν, ο οποίος ήταν καταζητούμενος από τις ΗΠΑ για προηγούμενες επιθέσεις που είχε πραγματοποιήσει η οργάνωσή του εναντίον αμερικανικών στόχων. Επί 10 χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου οι επιχειρήσεις εξόντωσής του δεν είχαν αποδώσει, έως τις 2 Μαΐου του 2011 οπότε τον εντόπισαν στο Πακιστάν, οπότε και εκτελέστηκε επιτόπου κατά την επιδρομή Αμερικανών καταδρομέων στο σπίτι του.

Λίγα χρόνια μετά δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες μέσα από τον Λευκό Οίκο, από την 11η Σεπτεμβρίου 2001, αμέσως μετά την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους. Στις φωτογραφίες καταγράφονται οι πρώτες αντιδράσεις, των τότε κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους, της Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Κοντολίζα Ράις, του αντιπροέδρου Ντικ Τσένεϊ, αλλά και του διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ κυρίως μέσα από το κέντρο επιχειρήσεων.
Συγκλονίζουν τα τελευταία μηνύματα μέσα από τα αεροπλάνα ή τους Δίδυμους Πύργους
Ένα τελευταίο τηλεφώνημα, μία τελευταία επικοινωνία, ένα τελευταίο μήνυμα. Ελπίζω να σε ξαναδώ, σ' αγαπώ. Σύζυγοι, σύντροφοι, φίλοι, γονείς, παιδιά...Όσοι βρέθηκαν μέσα στα μοιραία αεροσκάφη ή μέσα στους Δίδυμους Πύργους που φλέγονταν, βλέποντας ότι το τέλος πλησιάζει άφησαν ή έστειλαν μηνύματα στους αγαπημένους τους ανθρώπους. Ηχογραφημένη μηνύματα αποκαλύπτουν όλο τον φόβο, τη θλίψη, την αγωνία.

Τον Μάρτιο του 2017 το FBI έδωσε στη δημοσιότητα νέες φωτογραφίες λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση στο Πεντάγων, στις οποίες φαίνεται ότι έχει απομείνει από το αμερικανικό αεροσκάφος της πτήσης 77 της American Airlines που έπεσε στο Πεντάγωνο σκορπώντας τον θάνατο. Στις εικόνες που σοκάρουν φαίνονται μεταξύ άλλων πυροσβέστες που προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά που έχει εκδηλωθεί στο σημείο μετά τη συντριβή του αεροσκάφους και πράκτορες του FBI φορώντας ειδικές στολές να συλλέγουν ευρήματα για τη μετέπειτα έρευνα.
Στo μουσείο που έχει δημιουργηθεί στη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 έχουν αναρτηθεί οι φωτογραφίες των 3.000 ανθρώπων που βρήκαν φριχτό θάνατο από την πτώση των Δίδυμων Πύργων. Πλέον στη θέση τους είναι το νέο Κέντρο Εμπορίου και το μνημείο για τα θύματα.
Οι φωτογραφίες από την Daily Mail
enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: