14 Σεπτεμβρίου 2020

Δολοφονία Μακρή: Ισόβια στον 32χρονο εκτελεστή, 10 χρόνια στον αδερφό του

Ένοχοι κρίθηκαν και οι δύο κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του επιχειρηματία Γιάννη Μακρή, που έχασε τη ζωή του τον Οκτώβριο του 2018 στην ενέδρα θανάτου που στήθηκε έξω από το σπίτι του στο Πανόραμα Βούλας.

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο επέβαλε ομόφωνα την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον 32χρονο και αντιστοίχως ποινή 10 χρόνων φυλάκισης για τον αδερφό του, υπήκοοι και οι δύο Βουλγαρίας.
Συγκεκριμένα, ένοχος κηρύχθηκε ο 32χρόνος για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά μόνας, της παράνομης οπλοφορίας, της παράνομης οπλοχρησίας ενώ ο 36χρόνος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.
Ο εισαγγελικός λειτουργός είχε αναφέρει στο δικαστήριο πως πέραν πάσης αμφιβολίας, ο μικρότερος αδελφός, 32 ετών, είναι ο δράστης της εν ψυχρώ δολοφονίας του επιχειρηματία ενώ ο κατά τέσσερα χρόνια μεγαλύτερος αδελφός του είναι ο συνεργός στην ανθρωποκτονία, ο οποίος μπορεί να μην βρισκόταν στην σκηνή του εγκλήματος αλλά βοήθησε στον σχεδιασμό και στην προπαρασκευή του εγκλήματος.
Κατά τον εισαγγελέα, δεν ήταν γνωστοί οι λόγοι της εκτέλεσης του επιχειρηματία με καταιγισμό πυρών, ωστόσο η άγνοια του κινήτρου δεν μπορεί να εμποδίσει το δικαστήριο να κρίνει με βάση τα αποδεικτικά μέσα τα οποία οδηγούν στους δύο κατηγορούμενους.
Παράλληλα, κατά την αγόρευσή του στο δικαστήριο είπε πως τα δύο αδέλφια ήλθαν στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία και δολοφόνησαν τον επιχειρηματία.
Την καταδίκη των κατηγορουμένων είχε ζητήσει με δηλώσεις της και η χήρα του επιχειρηματία, Βικτώρια Καρύδα, η οποία παρακολουθούσε τη δίκη.
"Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην Ελληνική Δικαιοσύνη ότι θα κάνει ορθά τη δουλειά της, όπως άλλωστε έκανε και η Ελληνική Αστυνομία. Στο δικαστήριο θα πάρουν αυτό που τους αξίζει", είχε δηλώσει πρόσφατα όταν ρωτήθηκε τι περιμένει από την εκδίκαση της υπόθεσης.
Η κ. Καρύδα είχε τονίσει στο δικαστήριο ότι ποτέ δεν είχε αντιληφθεί να φοβάται για κάτι ο 47χρονος σύζυγός της και πως αν υπήρχε κάποιος λόγος ανησυχίας, το θύμα θα της το είχε πει και θα είχε πάρει μέτρα φύλαξης. Αντίθετα, σύμφωνα με τη μάρτυρα: "Κυκλοφορούσαμε με μία βέσπα, χωρίς προστασία. Δεν είχαμε φόβο. Μόνο φύλαξη στο σπίτι μετά τις 10 το βράδυ για τους κλέφτες είχαμε. Αν υπήρχε κίνδυνος θα μου το έλεγε. Θα υπήρχε άνθρωπος να μας φυλάξει. Κυκλοφορούσε άνετα με τα παιδιά μας, δεν είχε όπλο".
Η μάρτυρας είχε απορρίψει τις ερωτήσεις από την πλευρά της υπεράσπισης σχετικά με φερόμενες παράνομες δραστηριότητες του συζύγου της στην Αυστραλία, λέγοντας πως δεν γνώριζε τίποτα για αυτά: "Ο άνδρας μου δεν είχε τίποτα όσο ήμασταν μαζί. Δεν τα ξέρω αυτά που λέτε" είχε καταθέσει.
Οι σκληρές εικόνες της εν ψυχρώ εκτέλεσης του επιχειρηματία, τον Οκτώβριο του 2018, είχαν παγώσει τη χώρα. Η επίθεση είχε καταγραφεί πό κάμερες ασφαλείας με τις Αρχές να εξετάζουν το βίντεο και να φτάνουν σε χρήσιμα συμπεράσματα.
Οι αξιωματικοί της Ασφάλειας είχαν εντοπίσει συνολικά έξι κάλυκες από το σημείο ενώ οι δράστες είχαν χρησιμοποιήσει για την εκτέλεση ένα πιστόλι 9mm, με τέσσερις από τις σφαίρες να βρίσκουν το θύμα στην ωμοπλάτη, στον θώρακα και στην κοιλιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: