4 Σεπτεμβρίου 2020

3η Σεπτέμβη – ΠΑΣΟΚ: «Τα όνειρα μας είναι πιο ισχυρά από τις αναμνήσεις μας»

Γράφει ο Παύλος Χρηστίδης*
Έχουν τα ορόσημα σημασία; 1974, 1981, 1989, 2004, 2030 ; Έχουν, γιατί προσδιορίζουν την πορεία και νοηματοδοτούν το αύριο για τον καθένα και καθεμία από εμάς.

Το ΠΑΣΟΚ βαδίζει την 5η -σχεδόν- δεκαετία του. Και συνεχίζει κόντρα στον άνεμο. Στο μεταίχμιο των ιστορικών κύκλων, στην αλληλουχία των εποχών. Πάντοτε στην πρώτη γραμμή της μάχης.
Το ΠΑΣΟΚ εξελίσσεται, νοσταλγεί αλλά πάνω από όλα προσδιορίζει με την μοναδική ταυτότητά του το αύριο του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα. Τα όνειρα μας είναι πιο ισχυρά από τις αναμνήσεις μας.

Ειδικά της δίκής μας γενιάς. Αλλά και τα δυο μαζί, ως ενα ισχυρό μείγμα, μας δένουν, μας μαθαίνουν και μας εξελίσσουν. Η 3η του Σεπτέμβρη δεν είναι μόνο η γενέθλια ημέρα ενός κινήματος που έμελλε να αλλάξει το ρου της ιστορίας σ’ αυτό τον τόπο και στην Ευρώπη. Είναι μια επαναστατική διακήρυξη, ένα σημαντικό ιστορικό ντοκουμέντο, είναι η αφετηρία δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φαινομένου που προσδιόρισε την Ελλάδα και την Ευρώπη καταλυτικά και καθοριστικά.

To ραντεβού με την ιστορία συνεχίζεται και αναμένεται πιο ανατρεπτικό παρά ποτέ. Για να γίνει αυτό όμως πράξη πρέπει να υπερβούμε τον εαυτό μας. ό,τι μέχρι χθες θεωρούσαμε δεδομένο και κατοχυρωμένο, αλλάζει.

Μετακινούνται οι τεκτονικές πλάκες στο παγκόσμιο, στο εθνικό, οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό, ιδεολογικό και ηθικό υπόστρωμα. Οι κοινωνικές δυνάμεις δεν είναι οι ίδιες με χθες και βέβαια δεν εκπροσωπούνται η κυβερνιούνται με τον παλιό τρόπο. Οι μηχανισμοί της κοινωνικής κινητικότητας και ανέλιξης που δημιούργησε το ΠΑΣΟΚ τώρα είναι σε στασιμότητα. Τώρα, είναι η ώρα της αλήθειας.

Μετά την κρίση χρέους, τους διχασμούς, τις πολώσεις, τα μνημόνια και την πανδημία, καλούμαστε να σταθούμε στα πόδια μας ξανά, μπροστά στην αλήθεια της νέας εποχής. Και αυτό θέλει σύγκρουση με τις αιτίες όσων μας οδήγησαν εδώ. Θέλει πολιτικές επιλογές που παράγουν για την Ελλάδα και τις επόμενες γενιές, δεν καταστρέφουν για μικροκομματικά οφέλη. Θέλει μεταρρυθμίσεις που ανοίγουν νέες ευκαιρίες, όχι απορρυθμίσεις που κλείνουν το μάτι στα κλειστά συμφέροντα, στους ελιτιστες, τους διαχειριστές.

Η Δημοκρατική Παράταξη και το νέο συμβόλαιο

Το ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκε και με τα αιτήματα των πολιτών για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική απελευθέρωση και δικαιοσύνη, αλλά και με τις απαντήσεις των αιτημάτων. Ο Ανδρέας Παπανδρέου συνέχισε την παράδοση της Δημοκρατικής Παράταξης και ταυτίστηκε με την πρόοδο της πατριδας και των πολιτών. Υποστήριξε αταλάντευτα την πίστη στη Δημοκρατία, το σεβασμό των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των πολιτών.

Η χώρα έχει ανάγκη από ριζικές αλλαγές, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις που θα της προσδώσουν τη δυναμική της νέας εποχής. Σαράντα έξι χρόνια μετά, τα γεγονότα δείχνουν ότι οι κοινωνικοί αγώνες είναι απαραίτητοι.

Για ευκαιρίες, δικαιοσύνη, ισότητα, ανάπτυξη, εθνική υπερηφάνεια και οικονομική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, ισονομία, διαφάνεια, λογοδοσία, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τη χώρα και τους πολίτες της, στην αυγή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

Ένα συμβόλαιο που περιλαμβάνει ένα πλέγμα πολιτικών που θα ενισχύουν και θα υποστηρίζουν όλα τα τμήματα του πληθυσμού στην προσπάθειά τους να εξελιχθούν, να παράξουν, να προσαρμοστούν και να ακολουθήσουν τις επιταγές της νέας εποχής.

Ένα συμβόλαιο που διευρύνει τη δια βίου εκπαίδευση, οδηγεί στην άμβλυνση των ανισοτήτων, και αξιοποιεί την τεχνολογία, ως καταλυτική δύναμη της νέας εποχής.

Ένα συμβόλαιο που στηρίζει τη διαγενεακή μεταφορά γνώσης, αλλάζει το εκπαιδευτικό μοντέλο και ανοίγει τις ψηφιακές δυνατότητες για όλους, σπάζοντας τα δεσμά της γραφειοκρατίας, της αναξιοκρατίας, της καθυστέρησης απονομής δικαιοσύνης. Άλλωστε, η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση δε μπορεί να γίνει προνόμιο των λίγων, αλλά να αξιοποιηθεί προς όφελος του συνόλου των πολιτών, με τους μικρότερους δυνατούς αποκλεισμούς.

Σήμερα είναι απαραίτητο ένα Κίνημα που θα θεμελιώσει αφενός την κοινωνική πρόοδο και Ειρήνη και αφετέρου θα προστατεύσει τα εθνικά συμφέροντα, ένα κίνημα που θα φέρει την ελπίδα και την ορμή της ριζικής ανανέωσης, του νεωτερικού του προσώπου, του ανανεωμένου και δυναμικού προσώπου που είχε πάντα το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα είναι απαραίτητη μια νέα πρόταση, που ανατρέπει τα δεδομένα και συσπειρώνει τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, στο όραμα της ισχυρής Ελλάδας του 2030.

Για τη δικιά μας γενιά, που βίωσε την παρακμή του πολιτικού συστήματος , η αναγέννηση του πολιτικού μας χώρου έχει πολλαπλή σημασία. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν θα γίνουμε όλοι ίδιοι.
Οσα μας χωρίζουν με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ξέρουμε τι μας χωρίζει και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά το σημαντικό είναι πως ξέρουμε ότι η παράταξη μας υπάρχει για να πρωταγωνιστεί. Και αυτή είναι η πρόκληση της επόμενης περιόδου. Να δημιουργήσουμε με τους πολίτες μια μεγάλη πλειοψηφική, προοδευτική παράταξη, που δημιουργεί νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη. Σε αυτό τον δρόμο θέλουμε να συμπορευτούμε με όσους πολίτες μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τα ίδια οράματα. Και αυτούς που έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές τα προηγούμενα χρόνια, με διαφορετικά κριτήρια.

Απέναντι στην λογική των χαμηλών ταχυτήτων και προσδοκιών, μπορούμε να διαμορφώσουμε μια πλειοψηφία που οραματίζεται και υλοποιεί την Ελλάδα που πρωταγωνιστεί και δίνει στον κάθε Έλληνα την ελευθερία, την προοπτική, τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή του προς το καλύτερο.

*Ο Παύλος Χρηστίδης είναι Εκπρόσωπος Τύπου Κινήματος Αλλαγής

Δεν υπάρχουν σχόλια: