12 Σεπτεμβρίου 2020

Μια 52χρονη το τελευταίο θύμα του νέου κορονοϊού - 35 θάνατοι σε 10 ημέρες

Μία 52χρονη γυναίκα, η οποία έπασχε από σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, υπέκυψε τα ξημερώματα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ευαγγελισμού, ανεβάζοντας στα 303 τα θύματα του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Οι λοιμωξιολόγοι κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, καθώς τις τελευταίες 10 ημέρες, έχουν καταγραφεί 35 θάνατοι από Covid-19, ενώ την ίδια ώρα σημαντική είναι και η αύξηση των διασωληνωμένων, που σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, πλέον αριθμούν τους 52.
Αναφορικά με τους νοσηλευόμενους, ο αριθμός τους ανέρχεται σε 481, νούμερο που αντιστοιχεί στο 16% των συνολικών ενεργών κρουσμάτων, γεγονός το οποίο δείχνει ότι ένας στους έξι που θα μολυνθούν από τον ιό, αναμένεται να νοσήσει σοβαρά και να χρειαστεί να μεταφερθεί σε νοσοκομείο.
Ιδιαιτέρως ανησυχητικό είναι και το άλμα που κατέγραψε την περασμένη Πέμπτη ο αριθμός των κρουσμάτων, ο οποίος έφθασε τα 372, μετά από μια μικρή περίοδο με σχετικά μειωμένα περιστατικά. Χθες Παρασκευή, καταγράφηκαν 287 κρούσματα, με το νομό Αττικής να έχει και πάλι την «μαύρη» πρωτιά με 158, ενώ ιδιαιτέρως ανησυχητική εικόνα παρουσίασαν η Πέλλα και η Μυτιλήνη. 
Για την Αττική, αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες πέντε ημέρες καταγράφηκαν 555 επιβεβαιωμένα κρούσματα. 
Οι επιστήμονες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο καθολικής χρήσης της μάσκας, αν χειροτερέψει η κατάσταση. 
Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στη χθεσινή ενημέρωση, τα μέτρα σε όσες περιοχές έχουν επιβληθεί θα εξετάζονται κάθε τρεις ημέρες και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της εκάστοτε περιοχής θα αποφασίζονται οι επόμενες κινήσεις.
«Για καθολική χρήση μάσκας εάν και εφόσον δούμε πιο βαριές εικόνες, είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το σκεφτούμε. Ήδη σε κάποιες περιοχές έχει εφαρμοστεί», είπε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Μαζί με την Αττική, στις επιβαρυμένες περιοχές βρίσκεται η Κρήτη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα, η Κέρκυρα, η Καρδίτσα, η Σαντορίνη, ο Βόλος και η Κως. Στις εν λόγω περιοχές, παραμένει, μεταξύ άλλων, το κλείσιμο των χώρων εστίασης στις 00:00, ενώ απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις άνω των 50 ατόμων.
Σε καθεστώς μίνι lockdown παραμένουν ακόμη Μυτιλήνη, Ζάκυνθος, Μύκονος, Χαλκιδική, Χανιά και Ηράκλειο. Αντιθέτως η επιδημιολογική εικόνα σε Πάρο και Αντίπαρο είναι καλύτερη και γι’αυτό βγαίνουν από τα περιοριστικά μέτρα, από τις 15/09.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: