5 Σεπτεμβρίου 2020

«Ψαλίδι» στο Δώρο Χριστουγέννων για χιλιάδες εργαζόμενους

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που έρχονται από την οδό Σταδίου, τότε τα μαντάτα για το Δώρο Χριστουγέννων σε όσους ήταν ή είναι ακόμη σε αναστολή, σίγουρα δεν θα ακουστούν ευχάριστα. Σύμφωνα με προεργασίες που γίνονται στο Υπ. Εργασίας, κατατίθεται τις επόμενες ημέρες, νομοσχέδιο το οποίο θα ορίζει ότι:



Για κάθε μήνα αναστολής, θα καταβάλλεται αναλογία των 534€, δηλαδή περίπου 67€ για καθένα από τους 8 μήνες που διαμορφώνουν το Δώρο (Μάιος έως Δεκέμβριος)
Θυμίζουμε ότι, ο εργοδότης δεν έχει καμία υποχρέωση να καταβάλλει αποδοχές δώρο για το διάστημα κατά το οποίο η σύμβαση του εργαζομένου βρίσκεται σε αναστολή.
Θυμίζουμε επίσης ότι η αντιμετώπιση του υπουργείου για το Δώρο Πάσχα ήταν τελείως διαφορετική και υπήρχε καθολική συμπλήρωση του πόσου ούτως ώστε ο κάθε εργαζόμενος να λάβει στο τέλος το σύνολο των αποδοχών που θα ελάμβανε αν εργαζόταν κανονικά.
Ας δούμε 2 παραδείγματα:
Γίνεται κατανοητό ότι η απώλεια του «13ου μισθού» θα κυμανθεί από 7% έως 50% ανάλογα με τους μήνες που διατηρείται ένας εργαζόμενος σε αναστολή. Γίνεται επίσης ορατό ότι η Πυθία (ναι για το υπουργείο μιλάμε …) που τόσο καιρό διατηρούσε σιγή ιχθύος, αντιμετωπίζει με διαφορετικά μέτρα και σταθμά 2 ίδιες αποδοχές (Δώρο Πάσχα & Δώρο Χριστουγέννων)
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ήδη έχουν παρέλθει 4 μήνες από την 1η ημέρα δικαιώματος αποδοχών για Δώρο Χριστουγέννων και πλήθος εργαζομένων που έχουν ήδη αποχωρήσει απ τον εργοδότη τους δεν έχουν λάβει το αναλογούν ποσό αν και η υποχρέωση για τη λήψη ολοκληρώνεται μέχρι την 21η Δεκεμβρίου. Είναι όμως συνήθης τακτική των εργοδοτών, κατά την αποχώρηση του εργαζομένου, να γίνεται και εξόφληση του Δώρου. Και εδώ έχει μεγάλη σημασία το πως θα γίνει η καταβολή των αποδοχών του Δώρου για το διάστημα της αναστολής. Διότι αν αντιμετωπιστεί με τον ίδιο τρόπο με το Δώρο Πάσχα, δηλαδή να πληρωθεί από τους εργοδότες και να το λάβουν μετά από το κράτος (εδώ να σημειώσουμε ότι ακόμη δεν έχουν λάβει το ποσό που αναλογεί στο Δώρο Πάσχα), σίγουρα θα δημιουργηθούν προβλήματα με λογαριασμούς μισθοδοσίας εργαζομένων που μπορεί να έκλεισαν μετά την αποχώρησή αυτών από την εργασία τους.
Βέβαια το σημαντικότερο και κρισιμότερο αποτελεί το θέμα των αποδοχών που θα καταβληθούν από το κράτος και εκεί θα πρέπει να αλλάξουν οι υφιστάμενες σκέψεις και να υπάρξει αντίστοιχη αντιμετώπιση με το Δώρο Πάσχα όπου ο κάθε εργαζόμενος να μην έχει την παραμικρή απώλεια.

Σιγή Ιχθύος για το Δώρο Χριστουγέννων και το Επίδομα Αδείας για το πρόγραμμα Συν-Εργασία!

Αρχικά να αναφέρουμε ότι από τις αρχικές εξαγγελίες για το πρόγραμμα Συν-Εργασία είχε τονιστεί ότι «το κράτος υποχρεούται στην καταβολή αναλογίας του επιδόματος άδειας και του επιδόματος Χριστουγέννων». Από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει καμία διάταξη που να καθορίζει τους όρους της συμμετοχής του κράτους.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ειδικά για το Δώρο Χριστουγέννων θα χορηγηθεί αναλογία του ποσού που επιδοτεί το κράτος τον εργαζόμενο που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα. Αν ισχύσει αυτό, τότε θεωρείται δεδομένη η μείωση του δώρου.
Και μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξει σύγχυση και διαφοροποίηση στις αποδοχές ανάλογα με το πως εφαρμόζεται το πρόγραμμα Συν-Εργασία. Δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος, να έχουν μεγαλύτερες απώλειες οι εργαζόμενοι που στο συν-εργασία απασχολούνται λιγότερες ημέρες/μήνα αλλά με πλήρες ωράριο σε σχέση με αυτούς που δουλεύουν καθημερινά αλλά λιγότερες ώρες/ημέρα!
Όσον αφορά το Επίδομα Αδείας, είναι αδιανόητο να μην έχει ρυθμιστεί ακόμη το θέμα το οποίο έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε εργοδότες και εργαζομένους καθώς:
· Υπάρχουν εργοδότες οι οποίοι έχουν χορηγήσει το σύνολο του επιδόματος αδείας (πληρώνοντας και τις αντίστοιχες εισφορές) ειδικά για τους εργαζόμενους που βρίσκονται στο 3ο ή μεγαλύτερο ημερολογιακό έτος
· Υπάρχουν εργοδότες οι οποίοι – βασιζόμενοι στις εξαγγελίες του υπουργείου – καθυστερούν την καταβολή του επιδόματος κινδυνεύοντας να χαρακτηριστούν παράνομοι
· Υπάρχουν εργοδότες οι οποίοι έχουν έρθει σε κόντρα με τους εργαζομένους διότι δεν γνωρίζουν τι ποσό θα πρέπει να καταβάλουν
Αντιλαμβάνεστε ότι οι αποφάσεις του Υπουργείου δεν είναι της ίδιας λογικής ενώ χαρακτηρίζονται μόνιμα από σημαντικές καθυστερήσεις οι οποίες – αδίκως – έχουν δημιουργήσει σύγχυση σε εργοδότες, εργαζομένους, μισθολόγους, λογιστές.


https://www.e-forologia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: