10 Σεπτεμβρίου 2020

Ποια παιδιά εξαιρούνται από το μέτρο της μάσκας στα σχολεία

Aπαντήσεις για τις μάσκες στα σχολεία και τη χρήση τους από παιδιά δίνει η Ελληνική Παιδοπνευμονολογική Εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του makthes.gr, σε έκτακτη συνεδρίαση τα μέλη της συμφώνησαν ομόφωνα ότι «τα παιδιά με άσθμα που ελέγχεται ικανοποιητικά με την φαρμακευτική αγωγή, δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες για σοβαρή νόσηση από κορονοϊό, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα. Είναι ασφαλή με τη χρήση της μάσκας, όπως οι συμμαθητές τους. Τα παιδιά με βαρύ, μη επαρκώς ελεγχόμενο άσθμα, πρέπει να ζητούν σαφείς οδηγίες από τον θεράποντα ιατρό τους σχετικά με τη διαχείρισή του. Τα λίγα αυτά παιδιά, είναι πιθανό να βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση από κορωνοϊό».

Στο ερώτημα αν η χρήση της μάσκας μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στην αναπνοή ή να επηρεάσει την ανάπτυξη των πνευμόνων του παιδιού απαντούν αρνητικά τονίζοντας ότι «δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα μέχρι σήμερα που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Αρκεί η μάσκα που θα επιλεγεί να είναι από υλικό που να επιτρέπει την άνετη είσοδο αέρα». Οι παιδίατροι και πνευμονολόγοι είναι ξεκάθαροι στο αν η μάσκα εμποδίζει την εκπνοή του διοξειδίου του άνθρακα. Ομόφωνα και πάλι απαντούν "όχι". «Τα μόρια του εκπνεόμενου διοξειδίου είναι τόσο μικροσκοπικά που δεν μπορούν να παγιδευτούν σε μια μάσκα. Εξάλλου πολλοί γιατροί στα νοσοκομεία, όπως και οι οδοντίατροι, χρησιμοποιούν τις μάσκες πολλές ώρες της ημέρας και για πολλά χρόνια, χωρίς καμιά επίπτωση στην υγεία τους».

Όσο για την εναλλακτική πρόταση ορισμένων τα παιδιά να χρησιμοποιούν ασπίδες προσώπου αναφέρουν ότι «οι ασπίδες προσώπου χρησιμοποιούνται κυρίως για την προστασία των ματιών από μολυσμένα σταγονίδια. Έχει φανεί ότι παρέχουν κάποια προφύλαξη η οποία όμως είναι ΚΑΤΩΤΕΡΗ σε σχέση με τη χρήση μάσκας, καθώς σταγονίδια μπορούν να περάσουν από το πλάι της ασπίδας με αποτέλεσμα να μην προστατεύει το ίδιο το παιδί και τους γύρω του».

Τα μέλη της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας, συμφώνησαν ότι ευπαθείς ομάδες παιδιών που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή είναι αυτά με σοβαρό μη ελεγχόμενο άσθμα, με ινοκυστική νόσο, με χρόνιες διάμεσες πνευμονοπάθειες, με τραχειοστομία ή με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, με προηγούμενο ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή συμπαγούς οργάνου), με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, με σακχαρώδη διαβήτη και με μεσογειακή αναιμία. Στις περιπτώσεις αυτές η χρήση χειρουργικής μάσκας ή μασκών υψηλής προστασίας (Πχ. FFP2 ή Ν95) συνιστώνται ως πλέον αποτελεσματικές, έναντι της απλής υφασμάτινης μάσκας.

Τις επόμενες μέρες ή ώρες θα γίνουν και οι σχετικές επίσημες ανακοινώσεις στις οποίες κατέληξαν παιδίατροι και πνευμονολόγοι, κατόπιν σχετικής μελέτης όλων των τελευταίων συμπερασμάτων και επιστημονικών δημοσιεύσεων για τον κορονοϊό και τις μεταλλάξεις του.

Πηγή: makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: