3 Σεπτεμβρίου 2020

Δίκη για τα στημένα: Πρόεδρος της ΚΕΔ έβγαζε τους πίνακες διαιτητών στο σπίτι του

Πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ) κατήρτιζε τους πίνακες διαιτησίας στο σπίτι του!

Αυτό κατήγγειλε ο πρώην γενικός διευθυντής της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ) Χρήστος Υφαντής κατά την εξέτασή του ως μάρτυρας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, όπου εκδικάζεται η υπόθεση των στημένων ποδοσφαιρικών ματς κατά την περίοδο 2012-2015.
Κατηγορούμενοι είναι συνολικά 28 διαιτητές και ποδοσφαιρικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων και ο ισχυρός άνδρας του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης.
Η σημερινή ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης των εγγράφων της δικογραφίας.
Στη συνέχεια παρενέβη ο Εισαγγελέας της Έδρας Χαράλαμπος Λακαφώσης, ο οποίος απάντησε στον συνήγορο υπεράσπισης του Β. Μαρινάκη, Βασίλειο Δημακόπουλο, που στην προηγούμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου είχε εκφράσει τις επιφυλάξεις του ως προς την ορθότητα των καταγεγραμμένων τηλεφωνικών συνομιλιών από την ΕΥΠ κατά το επίδικο χρονικό διάστημα με τον Β. Μαρινάκη και συγκατηγορουμένους του.
Όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λακαφώσης, «αναγνωστέα έγγραφα αποτελούν οι επίσημες απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες της ΕΥΠ και όχι οι χειρόγραφες. Αυτό για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρανόηση».
Ακολούθησε η κατάθεση-βόμβα του πρώην εκτελεστικού γραμματέα της ΕΠΟ Χρήστου Υφαντή, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης του κατηγορούμενου πρώην νομικού συμβούλου της Ομοσπονδίας Θεόδωρου Κουρίδη.
Σύμφωνα με τον μάρτυρα, «οι πίνακες διαιτησίας συντάχθηκαν με νόμιμο τρόπο όπως τις προηγούμενες και επόμενες χρόνιες».
Μάλιστα ανέφερε ότι κατά το παρελθόν είχαν οριστεί πίνακες διαιτησίας στο σπίτι προέδρου της ΚΕΔ!
Ως προς τους επίδικους πίνακες διαιτησίας της αγωνιστικής περιόδου 2012-2013 ανέφερε:
ΥΦΑΝΤΗΣ: Οι πίνακες συντάχθηκαν στο γραφείο του προέδρου μέσα σε μισή ώρα.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γίνεται σε μισή ώρα μόνο;
ΥΦΑΝΤΗΣ: Υπήρξε πρόεδρος που έπαιρνε σπίτι του και έφτιαχνε μόνος του τους πίνακες στο παρελθόν. Δεν υπήρχε συγκεκριμένος τρόπος. Παλιότερα μόνο ο πρόεδρος της ΚΕΔ έφτιαχνε τους πίνακες. Αν είχε κάποιος αντίρρηση, έλεγε να δούμε την περίπτωση αυτή, μήπως δεν έχει τα προσόντα και πάνω στον πίνακα καταχωρείται η αντίρρηση. Περισσότερο προφορική συζήτηση γινόταν όπου υπήρχαν διαφωνίες. Ήταν μια πάγια διαδικασία.
Η κατάθεση του μάρτυρα για τον πρώην πρόεδρο της ΚΕΔ που... έφτιαχνε τους πίνακες διαιτησίας στο σπίτι του προκάλεσε την αντίδραση του Εισαγγελέα της Έδρας Χαράλαμπου Λακαφώση.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε κάτι που δεν περίμενα να το ακούσω. Ποια χρονιά και ποιος πρόεδρος ΚΕΔ έφτιαξε μόνος του στο σπίτι του;
ΥΦΑΝΤΗΣ: Ήταν πριν 20 χρόνια…
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Η ΚΕΔ ήταν συλλογικό όργανο τότε όπως και σήμερα;
ΥΦΑΝΤΗΣ: Ναι.
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αυτή η συλλογικότητα τηρήθηκε;
ΥΦΑΝΤΗΣ: Ναι.
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τις αντιρρήσεις του τότε μέλους της ΚΕΔ Κύρου Βασσάρα σχετικά με την κατάρτιση των πινάκων διαιτησίας, για τις οποίες είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο της ΕΠΟ και έχει καταθέσει ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη.
«Ο κ. Βασσάρας ίσως είχε κάποιες διαφωνίες στο διαδικαστικό μέρος, αλλά 5-6 μέρες μετά υπέγραψε κανονικά τους πίνακες. Δεν εξέφρασε κάποια αντίρρηση επί της ουσίας για πρόσωπα» υποστήριξε.
Για τον κατηγορούμενο πρώην πρόεδρο της ΕΠΟ Γ. Σαρρή ο μάρτυρας κατέθεσε: «Είχε δώσει εξαιρετικά δείγματα γραφής. Με την προεδρία του κ. Σαρρή η διαιτησία είχε την καλύτερη απόδοση την περίοδο 2011-2012».
Νωρίτερα κατέθεσε ο ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού Βασίλης Τοροσίδης ως μάρτυρας υπεράσπισης του Βαγγέλη Μαρινάκη.
Ο διεθνής αμυντικός κατέθεσε ότι στον επίμαχο αγώνα του Ολυμπιακού με τη Βέροια στις 6-1-2013 δεν υπήρξε συνομιλία εντός του αγωνιστικού χώρου του πρώην παίκτη της Βέροιας Νίκου Γεωργέα με οποιονδήποτε παίκτη του Ολυμπιακού.
Η δική συνεχίζεται την ερχόμενη Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου με τις καταθέσεις των υπόλοιπων μαρτύρων υπεράσπισης και στις 15/9 αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των 28 κατηγορουμένων.
Η προγραμματισμένη για τις 8/9 κατάθεση του πρώην αρχιδιαιτητή Σκοτσέζου Χιου Ντάλας δεν θα πραγματοποιηθεί, καθώς ο ίδιος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γραμματέα της Έδρας, ανέφερε πως δεν μπορεί να προσέλθει εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του λόγω του κορωνοϊού. Υπενθυμίζεται πως, αν ερχόταν στην Ελλάδα, θα έπρεπε να παραμείνει σε καραντίνα 14 ημερών για να επιστρέψει στη χώρα του...

Ρεπορτάζ: Β. Τζ.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: