15 Σεπτεμβρίου 2020

"Οι πιτσιρικάδες στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης νίκησαν τον ρατσισμό και την ξενοφοβία"



Του Παναγιώτη Σαββίδη 
Την ώρα που ανώνυμα κείμενα, θρασύδειλων, στο διαδίκτυο, βρίθουν από μνησικακία και μισανθρωπισμό για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, οι πιτσιρικάδες στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης δίνουν την απάντηση τους
Χωρίς προκαταλήψεις, στερεότυπα και σκοταδισμό, χωρίς να έχουν οδηγό τα «fake» news, συκοφαντίες και λασπολογίες, που θέλουν να παρουσιάζουν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε ακοινώνητα τέρατα, με βάναυσες και επιθετικές συμπεριφορές, που δεν σέβονται τίποτα, οι νέοι της πόλης μας κάθε βράδυ γίνονται μια αγκαλιά με τον Κούρδο, τον Σύριο, τον Αφγανό και παίζουν μαζί ποδόσφαιρο, κάνουν ποδήλατο και επιχειρούν κόλπα με τα πολλά σκέιτ που υπάρχον εκεί.

Η πλατεία φαίνεται να ενώνει πέρα από θρησκείες, φυλές και εθνότητες , με τους νέους της πόλης μας να δίνουν τον παλμό, και άθελά τους, αφού για αυτούς είναι το αυτονόητο, να δίνουν απάντηση στον ρατσισμό, τον φασισμό και την ξενοφοβία που θέλει να δηλητηριάσει τις συνειδήσεις της νεολαίας και του λαού.

Στην πλατεία δεν έχουν θέση οι ανορθολογικές και οι μεταφυσικές προσεγγίσεις, το σκοτάδι, αφού η δύναμη για ζωή και η διεκδίκηση για το δικαίωμα αυτό, είναι που καθορίζει τις κοινωνικές σχέσεις και συμπεριφορές και αναδεικνύει το κύριο, ότι οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα και θέλουν να ζήσουν ειρηνικά, ευτυχισμένα, να ευημερούν και να προοδεύουν κοινωνικά.

Όταν κάτσεις και συζητήσεις με πρόσφυγες και μετανάστες θα καταλάβεις ότι καμιά σχέση δεν έχον με αυτά που αναπαράγουν συγκεκριμένα «blog» και «σάιτ» στο διαδίκτυο, ότι δήθεν είναι εισβολείς, που στόχο είναι να ζούνε παρασιτικά με επιδόματα και να αλλοιώσουν τον πολιτισμό μας, επιβάλλοντας την θρησκεία τους.

Δεν το βρίσκεις πουθενά αυτό παρά μόνο στην νοσηρή φαντασίωση των ρατσιστών και φασιστών, που εκμεταλλεύονται υπαρκτά αντικειμενικά προβλήματα, για να προωθήσουν τις απάνθρωπες - αντιδραστικές τους απόψεις, χρήσιμες σε αυτή την φάση για το σύστημα, ως εμπόδιο για την πολιτικοιδεολογική χειραφέτηση του λαού από την αστική πολιτική και αστική ιδεολογία.

Όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θέλουν να οργανώσουν την ζωή τους και νοιώθουν παραιτημένοι και εγκλωβισμένοι εδώ στην Ελλάδα.

Καταλαβαίνουν ότι έχει στηθεί μια φάμπρικα εκμετάλλευσης στις πλάτες τους, με χορό εκατομμυρίων να εισέρχονται από την ΕΕ, με στόχο η χώρα μας να γίνει δεσμοφύλακας αυτών.

Η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα είναι έκδηλη σε αυτούς τους ανθρώπους μαζί με την ψυχική κούραση και την απογοήτευση που νοιώθουν.

Ανάμεσα τους δάσκαλοι, καθηγητές, τεχνίτες, επιπλοποιοί, μηχανικοί, μανάβηδες, υπάλληλοι, άνθρωποι που είχαν τις δουλειές τους, την ζωή τους, και ρημάχτηκαν όλα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Άνθρωποι που δεν έχουν σχέση με μισθοφόρους και τυχοδιώκτες φανατικούς μουσουλμάνους, υπενθυμίζοντας μου κάποιος, ότι αυτοί είναι δημιουργήματα των Αμερικανών από την εποχή των «Μουτζαχεντίν» και των «Ταλιμπάν» που τους εξόπλιζαν και τους εκπαίδευαν για να πολεμούν τους Σοβιετικούς.

Τα καταραμένα πετρέλαια και οι Αμερικανοί τα κάνουν όλα, μου λέει ένας Κούρδος της Συρίας, παρακαλώντας μου παράλληλα αν έχω κάποια δουλειά να του δώσω γιατί έχει 3 μικρά παιδιά να ταΐσει.

Γνωρίζουν ότι και ο Ελληνικός λαός έχει προβλήματα, για αυτό και η πλειοψηφία θέλει να φύγει, αλλά λένε ότι δεν ευθύνονται αυτοί για αυτό, αφού είναι οι απάνθρωπες συμφωνίες Ελλάδας – Τουρκίας και ΕΕ τους κρατάνε εδώ εγκλωβισμένους.

Κουβέντες που διακόπηκαν αφού ξεκινούσε ένα νέο ποδοσφαιρικό παιχνίδι στην πλατεία. Ώρα για μπάλα μου είπαν μετά από κάλεσμα νεαρών Ελλήνων φίλων τους.

Παίζουμε κάθε βράδυ με τα παιδιά, είναι καλοί, κάνουμε βόλτες με τα ποδήλατα και μας μαθαίνουν σκέιτ, είμαστε φίλοι.

Εκείνοι την στιγμή κατάλαβα ότι οι πιτσιρικάδες στην πλατεία είχαν νικήσει τον ρατσισμό και την ξενοφοβία και ας μην αισθανόταν ότι έδιναν καμιά μάχη για αυτό, κάνοντας μόνο το αυτονόητο, να συμπεριφερθούν σαν άνθρωποι με αίσθημα αλληλοβοηθείας και αλληλεγγύης.

Για να γεμίσουν οι πλατείες με χαρές και χαμόγελα, χωρίς διακρίσεις, ανισότητες και ρατσισμούς θέλει πολύ δουλειά ακόμη.

Λαϊκή επαγρύπνηση και ετοιμότητα γιατί οι ιμπεριαλιστικοί τυχοδιωκτισμοί και σχεδιασμοί δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό.

Οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις των καπιταλιστών για οικονομική κυριαρχία και έλεγχο των ενεργειακών πηγών και αγωγών δεν πρέπει παρασύρουν τους λαούς σε πολέμους και να τους πνίξουν στο αίμα ανάγοντας τα ταξικά – οικονομικά συμφέροντα των αστικών τάξεων σε «εθνικά» συμφέροντα.

Ο πατριωτισμός του κάθε λαού κρίνεται σήμερα στην οργάνωση της πάλης ενάντια στο πολεμοκάπηλο ΝΑΤΟ, στην ληστρική ΕΕ, στις ΗΠΑ και στον κάθε ιμπεριαλιστικό πόλο (Ρωσία -Κίνα).

Κρίνεται στην εργατική - λαϊκή πάλη ενάντια στις εγχώριες αστικές τάξεις, που παίρνουν μέρος στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, για να αυγατίσουν τα πλούτη τους από την αναδιανομή της ενεργειακής πίττας, με τα μερίδια του λέοντος να παίρνουν ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι, εις βάρος των λαϊκών αναγκών και συμφερόντων.

Οι λαοί αυτό τον δρόμο πρέπει να ακολουθήσουν σε κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης, μέσα από τα ανυπότακτα – ριζοσπαστικά – ταξικά κινήματα, για να απαλλαγούν από τους εκμεταλλευτές και από τους βαστάζους ιμπεριαλιστές, που τους καταδυναστεύουν και τους δυστυχούν, για να διαιωνίζονται τα κέρδη των λίγων.



Δεν υπάρχουν σχόλια: