18 Σεπτεμβρίου 2020

Σαρώνει ο «Ιανός»: Προβλήματα σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Στερεά Ελλάδα και Ιόνιο

Μεγάλα προβλήματα από τα έντονα καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται στην Θεσσαλία. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Ιθάκη, Ζάκυνθος και Κεφαλονιά. Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι περιφερειακές ενότητες Ευρυτανίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας και Βοιωτίας.

Τα ιδιαίτερα έντονα φαινόμενα που προκαλεί ο «Ιανός», αναμένεται να πλήξουν τις επόμενες ώρες τα περισσότερα τμήματα της ανατολικής και νότιας ηπειρωτικής χώρας, την Εύβοια, καθώς επίσης τις Βόρειες και Δυτικές Κυκλάδες και παροδικά το Νότιο Ιόνιο, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν, συμπεριλαμβάνονται ο νομός Αττικής και η πόλη της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου τα φαινόμενα θα μετατοπίζονται νοτιότερα και το βράδυ θα επηρεάσουν τα δυτικά κυρίως τμήματα της Κρήτης, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές θα σταματήσουν.

Κινδύνεψαν άνθρωποι

Ο μεσογειακός κυκλώνας έδειξε τα δόντια του αρχικά στα νησιά του Ιονίου ενώ προκάλεσε προβλήματα σε περιοχές της Δυτικής Πελοποννήσου και τη Θεσσαλία.

Το βράδυ της Παρασκευής τα καιρικά φαινόμενα έπληξαν με σφοδρότητα την Καρδίτσα και την Μαγνησία. Κατέρρευσε γέφυρα στο Μουζάκι Καρδίτσας, ενώ κτηνοτρόφοι απεγκλωβίστηκαν από ποιμνιοστάσια στον Αλμυρό. Μεγάλα προβλήματα παρατηρήθηκαν και στην περιοχή Δημητριάδα Ν. Αγχιάλου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε επιχείρηση διάσωσης ατόμων που κινδύνεψαν από τα ορμητικά νερά.

Καταστροφές στο Ιόνιο

Οι καταστροφές στην Κεφαλονιά, τη Ζάκυνθο, την Ιθάκη και τη Λευκάδα, οδηγούν στη λήψη μέτρων στις περιοχές αυτές. Έτσι, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύσσονται σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας οι Περιφερειακές Ενότητες Κεφαλληνίας, Ιθάκης και Ζακύνθου (εκτός από την Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και την Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης που είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω καταστροφών που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 3 και 4 Οκτωβρίου 2019).

Βυθίστηκαν σκάφη στη Ζάκυνθο

Τέσσερα συνολικά σκάφη διαφόρων τύπων βυθίστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας στη Ζάκυνθο, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Ειδικότερα, δύο σκάφη βυθίστηκαν στο λιμενίσκο ''ΑΛΥΚΑΝΑ'' Ζακύνθου και δύο στο λιμένα Ζακύνθου, ενώ δεκατέσσερα έτερα σκάφη υπέστησαν υλικές ζημιές. Aπό τις βυθίσεις των σκαφών δεν παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση, ούτε αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός.Επίσης, ένα σκάφος βυθίστηκε, πρωινές ώρες σήμερα, στο λιμένα Νυδρίου, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ο μεσογειακός κυκλώνας άρχισε να χτυπά το νησί από το βράδυ της Πέμπτης και από τις τρεις τα ξημερώματα οι καιρικές συνθήκες επιδεινώθηκαν με ανέμους που έφταναν 10 με 11 μποφόρ και δυνατή βροχή. Ζημιές έχουν σημειωθεί στο χωριό Κατάσταρι, όπου ο δυνατός αέρας ξήλωσε στέγη από κατοικημένο σπίτι, χωρίς ευτυχώς να υπάρχουν τραυματισμοί. 

Σε όλο το νησί σημειώθηκαν πτώσεις δέντρων και ειδικά στο χωριό Λυκουδι έπεσε μεγάλο δέντρο κοντά σε παιδικό σταθμό.

Χωρίς ρεύμα η Ιθάκη

Ο «Ιανός» δοκιμάζει έντονα και την Ιθάκη, την οποία έχει βυθίσει στο σκοτάδι από τις 3 τη νύχτα. Μιλώντας το πρωί στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος του νησιού, Διονύσης Στανίτσας, ανέφερε επίσης ότι πολλά σκάφη, μικρά και μεγάλα, έχουν βουλιάξει ή κινδυνεύουν να βουλιάξουν στο λιμάνι καθώς επίσης ότι υπάρχουν κάποια πλημμυρισμένα σπίτια, ζημιές σε σκεπές και πολλά δέντρα πεσμένα στο οδικό δίκτυο. 

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αγκυροβολημένο ιστιοφόρο σκάφος, σημαίας Ελβετίας, παρασύρθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και προσέκρουσε σε βραχώδη ακτή στη θαλάσσια περιοχή Σχίνου, ανατολικά της Ιθάκης. Οι δύο επιβαίνοντες του σκάφους αποβιβάστηκαν με ιδία μέσα στην ακτή και είναι καλά στην υγεία τους. Στη θαλάσσια περιοχή όπου βρίσκεται το ιστιοφόρο πνέουν ισχυροί άνεμοι 8 μποφόρ.

Στην Αγία Ευφημία τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Κεφαλονιά

Ζημιές σε όλο το νησί της Κεφαλονιάς άφησε ο «Ιανός». Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής σημειώθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές καθώς έσπασαν πυλώνες ρεύματος. Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων σημειώθηκαν επίσης πτώσεις εκατοντάδων δέντρων και κλαδιών δημιουργώντας προβλήματα και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στην Αγία Ευφημία του δήμου Σάμης, όπου η ισχυρή βροχόπτωση σε συνδυασμό με το μεγάλη ένταση των ανέμων δημιούργησε χειμάρρους με λάσπες και φερτά υλικά.

Επίσης στην ίδια περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες από τον δήμο, οι ισχυροί άνεμοι, που κατά την διάρκεια της νύχτας έφθασαν τα 11 μποφόρ, έβγαλαν τρία ιστιοφόρα στη στεριά και μέσα στο λιμάνι έχουν βυθιστεί τουλάχιστον άλλα τέσσερα. Στη Αγία Ευφημία, από τον χείμαρρο που δημιουργήθηκε υπήρξε εισροή υδάτων σε καταστήματα.

Χτύπησε και τη Λευκάδα

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η κακοκαιρία στη Λευκάδα, όπου σήμερα δεν λειτουργούν τα σχολεία. Ιδιαίτερα το νότιο τμήμα του νησιού βρίσκεται στη δίνη του μεσογειακού κυκλώνα από τις 4 τα ξημερώματα. Θυελλώδεις άνεμοι που αγγίζουν και τα 10 μποφόρ και καταρρακτώδης βροχή έπληξαν περιοχές σε Βασιλική, Πόντι, Πόρο.

Πολλοί δρόμοι πλημμύρισαν καθώς κατέβαιναν χείμαρροι από τα γύρω βουνά. Επί ποδός η Πυροσβεστική που προχώρησε σε αντλήσεις υδάτων από ισόγεια και άλλους χώρους.

Σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης

Για την άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την κακοκαιρία, κηρύχθηκαν σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι εξής περιφερειακές ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία.

Άνοιξαν οι ουρανοί στα χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας, με κατοίκους της της περιοχής να αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «δεν έχουν ξαναδεί τέτοια βροχή». Με οχήματα της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν τα παιδιά από το δημοτικό σχολείο των Λουτρών Υπάτης αφού τα νερά που ξεπερνούσαν και το μισό μέτρο, είχαν καλύψει την ευρύτερη περιοχή.

Δεκάδες υπόγεια ξενοδοχείων έχουν πλημμυρίσει στα Λουτρά Υπάτης, με τις κλήσεις στην Πυροσβεστική να είναι συνεχείς. Αρκετοί δρόμοι έγιναν ποτάμια, κυρίως σε χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας, ενώ ορισμένα άτομα εγκλωβίστηκαν σε αυτοκίνητα, καθώς τους είχαν κυκλώσει τα νερά και χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστών για να απεγκλωβιστούν.

Ειδικότερα, πολύωρη μάχη από πυροσβέστες, αστυνομικούς και πολιτική προστασία σε 5 χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας για να σώσουν περιουσίες αλλά και ανθρώπους. Εκατοντάδες οι κλήσεις προς την πυροσβεστική για βοήθεια. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι πυροσβέστες με χωματουργικά οχήματα πλησιάζουν από σπίτι σε σπίτι για να μεταφέρουν άτομα τα οποία νιώθουν ανασφάλεια σε άλλα σπίτια συγγενών τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε να μεταφέρουν ασθενείς ή ακόμη και ηλικιωμένους οι οποίοι καλούσαν σε βοήθεια.

Το ύψος του νερού στο χωριό Λιανοκλάδι στον κεντρικό δρόμο ξεπερνά τα 60 εκατοστά και έχει ακινητοποιήσει δεκάδες αυτοκίνητα μέσα στα νερά. Οι οδηγοί τους αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν αφού είχε διακοπεί και η κυκλοφορία και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο περιμένοντας την εκτόνωση της θεομηνίας. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των πυροσβεστών για να μεταφερθούν με ασφάλεια.

Αρχικά οι έντονες βροχοπτώσεις χτύπησαν τη νότια πλευρά της κοιλάδας του Σπερχειού, τα Λουτρά Υπάτης και τις γύρω περιοχές καθώς οι ισχυρές βροχοπτώσεις ήταν στο όρος Οίτη. Από εκεί φούσκωσαν οι χείμαρροι και νερά μαζί με φερτά υλικά δημιούργησαν ποτάμια για να καταλήξουν μέσα στα χωριά και σε κατοικημένες περιοχές γεμίζοντας υπόγεια και ισόγεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερο από 15 υπόγεια και ισόγεια σε ξενοδοχεία στα Λουτρά Υπάτης πλημμύρισαν και χρειάστηκαν παρέμβαση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για άντληση υδάτων.

Στο χωριό Ζηλευτό και Λιανοκλάδι, από την απέναντι πλευρά που είναι το όρος Όρθρυς πλημμύρισαν ρέματα και σε ορισμένες περιπτώσεις οι δρόμοι έγιναν τα ποτάμια και οδήγησαν τα νερά σε σημεία που να δημιουργούν προβλήματα στο δρόμο Λαμίας Καρπενησίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την μία το μεσημέρι και μετά η μεγάλη προσπάθεια επικεντρώθηκε στο χωριό Λιανοκλάδι όπου υπήρξαν και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τους ανθρώπους να μην μπορούν να βγουν από τα σπίτια τους για τα νερά να έχουν δημιουργήσει τους νέους χειμάρρους.

Οι δρόμοι έγιναν αδιάβατοι ακόμη και στο χωριό Στίρφακα από τα νερά τα οποία έφτασαν εκεί από το όρος Ορθρυ. Μάλιστα τα νερά μετά το χωριό κατευθύνθηκαν στη σιδηροδρομική γραμμή και από 4.30 το απόγευμα είχε σαν αποτέλεσμα να διακοπεί η σιδηροδρομική συγκοινωνιακά από το Λιανοκλάδι μέχρι το Δομοκό. Ετσι από την Αθήνα τα τρένα έρχονται μέχρι το Λιανοκλάδι και από κει μεταφέρονται οι επιβάτες με λεωφορεία μέχρι το Δομοκό για να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

H έντονη βροχόπτωση στην περιοχή οδήγησε την Τροχαία σε διακοπή της κυκλοφορίας στην εθνική οδό Λαμίας – Καρπενησίου, στο 15ο χλμ στο ύψος της διασταύρωσης με τα Λουτρά Υπάτης, εξαιτίας του μεγάλου όγκου νερού που υπάρχει στο οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δρόμος από τη Λαμία προς το Καρπενήσι έχει κλείσει καθώς σε μία απόσταση που ξεπερνά τα 15 χλμ έχουν δημιουργηθεί ποτάμια που ουσιαστικά έχουν ακινητοποιήσει δεκάδες οχήματα κατά μήκος του δρόμου.

Επίσης, διακόπηκαν τα δρομολόγια της σιδηροδρομικής γραμμής Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, λόγω των πλημμυρικών φαινομένων, πριν από τη σήραγγα Όθρυος, η σιδηροδρομική γραμμή έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και είναι απροσπέλαστη.

Ζημιές στην Ηλεία 

Μικρής έκτασης ζημιές σε περιοχές του Κατακόλου, της Ανδραβίδας και των Λεχαινών προκλήθηκαν, σύμφωνα με την περιφέρεια, από το κύμα της κακοκαιρίας, που πλήττει την Ηλεία. Σημειώθηκαν αρκετές πτώσεις δέντρων, με τις υπηρεσίες του δήμου να παρεμβαίνουν άμεσα και να δίνουν λύσεις.

Παράλληλα, έγιναν προληπτικές παρεμβάσεις από τα μηχανήματα που εργάζονται στο αντιπλημμυρικό έργο που εκτελείται στην περιοχή, «Μπρινιάς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: