7 Σεπτεμβρίου 2020

Κορονοϊός: «Οι αρνητές να υπογράψουν ότι εάν νοσήσουν θα μείνουν εκτός του ΕΣΥ»

Προβληματίζει η αυξητική τάση των κρουσμάτων κατά τον τρέχοντα μήνα. Τα σενάρια για το εμβόλιο και τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν.
Ανησυχία προκαλεί η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού την ώρα που εντείνονται οι ελπίδες για εύρεση εμβολίου.

Ωστόσο δεν είναι λίγα τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας που πιστεύουν ότι το εμβόλιο μπορεί να μην είναι έτοιμο τόσο γρήγορα όσα διακηρύττουν τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα ανά τον πλανήτη.

Την ανησυχία του εκφράζει στο Sputnik ο Στέλιος Χατζηπαναγιώτου, Βιοπαθολόγος, Αν. Καθηγητής Μικροβιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και Διευθυντής του Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου του Αιγινήτειου Νοσοκομείου.

«Τον Δεκέμβριο είναι πολύ πιθανό να μην έχει ολοκληρωθεί η παρασκευή του εμβολίου. Αν δείτε τις φάσεις παρασκευής ενός εμβολίου, αξίζει να σημειωθεί ότι σε κανένα δεν είχαμε τόσο γρήγορα αποτελέσματα. Θα μπορούσε να πάρει οριστικήάδεια ακόμα και σε τέσσερα ή και σε πέντε χρόνια. Ο τρόπος δοκιμής ενός εμβολίου θέλει χρόνο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ως παράδειγμα φέρνει το εμβόλιο κατά του Έμπολα που ξεκίνησε να αναπτύσσεται το 2014 και πήρε άδεια στο τέλος του 2019.

«Το εμβόλιο μηνιγγίτιδας έκανε πάνω από δέκα χρόνια για να αναπτυχθεί» προσθέτει.

Η ιστορία έδειξε, όπως λέει, ότι εμβόλια που βγήκαν βιαστικά αποσύρθηκαν καθότι είχαν ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Ακόμα και τα πιο προχωρημένα εμβόλια, είναι όντως πολλά υποσχόμενα, ωστόσο ακόμα δεν γνωρίζουμε την πιθανή παρεμβολή που μπορεί να έχουν στον γενετικό κώδικα του ανθρώπου. Ακόμα πιο σημαντική είναι η δοκιμή τους σε ευπαθείς ομάδες».

Στη συνέχεια, όπως αναφέρει, αφού ένα εμβόλιο αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, θα αρχίσει να δίνεται και σε συγκεκριμένες ηλικίες ομάδες. Στο τέλος θα φτάσει στα παιδιά.

«Η πληροφόρηση για το εμβόλιο πρέπει να ελαττωθεί. Να είμαστε επιφυλακτικοί και οι υπεύθυνοι να μιλούν μόνο με ασφαλή στοιχεία».

Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι ο ιός μεταλλάσσεται όπως και της γρίπης, οπότε και δημιουργούνται «νέα στελέχη. Μπορεί να φτιάξουμε ένα εμβόλιο, αλλά σε έξι μήνες να χρειαστεί να φτιάξουμε κάτι άλλο. Βλέπετε ότι έχει μετατεθεί το όριο ηλικίας και έχουν νοσήσει και αρκετοί νέοι. Άγνωστο τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια».

Αναφορικά με τον ιό υποστηρίζει ότι μένει να διευκρινιστούν ζητήματα κομβικής σημασίας. «Αυτό οφείλεται και στο ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα τι ισχύει όσον αφορά την ανοσία. Έχουμε άτομα που μετά τη νόσηση δεν έχουν σχηματίσει αντισώματα. Ακόμα δεν ξέρουμε αν η ανοσία είναι προστατευτική ή βραχείας διάρκειας».

Την ίδια στιγμή υπάρχουν και αρνητές της πανδημίας, οπότε ακόμα και εμβόλιο να αναπτυχθεί, δημιουργείται η εύλογη απορία για το πώς θα σταματήσει να μεταδίδεται ο ιός.

«Για να σταματήσει η μετάδοση του ιού, θα πρέπει να έχει ανοσοποιηθεί το 70%-75%του πληθυσμού. Θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ένα "ανοσιακό τείχος" αυτό που κάποιοι ονόμασαν "ανοσία της αγέλης". Ο μόνος πολιτισμένος τρόπος για να γίνει αυτό είναι ο εμβολιασμός.

Όσον αφορά τους αρνητές του κορονοϊού, καλό θα ήταν να υπογράψουν ένα χαρτί ότι αν νοσήσουν και πρέπει να διασωληνωθούν, τότε να μην τους υποστηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας».

Σχετικά με τη θεραπεία τονίζει ότι είναι δύσκολο να βρεθεί φάρμακο, αλλά γενικότερα για τους ιούς δεν υπήρξαν ποτέ φάρμακα που να τους σκοτώνουν. Απλώς αναστέλλουν την ανάπτυξή τους.
Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

Ανησυχητική χαρακτήρισε επίσης την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

«Υπάρχει μια αύξηση του αριθμού που μας ανησυχεί και δεν γνωρίζουμε πώς ακριβώς θα σταματήσει. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να γίνει ένα lockdown όπως την άνοιξη, καθώς θα καταστραφεί η οικονομία και η κοινωνία. Δεν έπρεπε η κατάσταση να φτάσει ως εδώ».

Ερωτηθείς αναφορικά με τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν, απαντά ότι έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερος έλεγχος σε όλους όσοι εισέρχονται στη χώρα.

«Οι λύσεις που ακολουθήθηκαν ήταν επιπόλαιες. Επίσης παρατηρήθηκαν φαινόμενα εισόδου στη χώρα από κράτη που δεν επιτρεπόταν μέσω τρίτων χωρών. Κάποιοι ήρθαν στην Ελλάδα από ΗΠΑ μέσω Γερμανίας, χωρίς κανένα απολύτως εμπόδιο.

Απ' ό,τι φαίνεται επίσης, ο κόσμος δεν εκπαιδεύτηκε όπως έπρεπε, παρά τη συνολική καθημερινή ενημέρωση που γινόταν για να καταλάβει πόσο πρέπει να προσέχει. Σε συνδυασμό με τον συνωστισμό σε πανηγύρια, εκδηλώσεις και πλατείες, αλλά και με τη χαλάρωση των μέτρων βρεθήκαμε εδώ που είμαστε σήμερα.

Κορονοϊός: Ο ιός δεν θα φύγει ποτέ, σύμφωνα με επιστήμονες


Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι κατά περίπτωση αυστηρά μέτρα.Παραμένουν ως σημαντικά μέτρα η χρήση μάσκας, η φυσική απόσταση και υγιεινή των χεριών.

Και φυσικά θα πρέπει να σταματήσουν οι εκδηλώσεις που περιλαμβάνουν συνωστισμό. Γάμοι, βαπτίσεις και γιορτές ας γίνουν σε πολύ στενό οικογενειακό κύκλο».

Για όσους έρχονται από το εξωτερικό ζητά να καθιερωθεί η ύπαρξη υγειονομικού διαβατηρίου στα πρότυπα του διεθνούς κίτρινου βιβλιαρίου των εμβολιασμών όπου θα φέρει σφραγίδα διαπιστευμένου φορέα που θα πραγματοποιεί την εξέταση τουλάχιστον τρεις μέρες πριν μπουν όλοι.

Αναφορικά με τον χρόνο του ανοίγματος των σχολείων, τόνισε ότι είναι αμελητέος αφού η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει σύντομα. «Μακάρι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών να μπορέσει να συμμορφωθεί με αυτά τα μέτρα. Τότε θα αποδώσουν».

Σε ό,τι αφορά την τηλεργασία, τη θεωρεί ένα αποτελεσματικό μέτρο ώστε να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊού. «Φυσικά δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος που έχουμε μάθει, καθότι χάνεται η κοινωνικοποίηση και η φυγή από το περιβάλλον του σπιτιού. Από την άλλη μεριά είναι ίσως ό,τι καλύτερο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: