11 Σεπτεμβρίου 2020

Άνοιγμα σχολείων: Προβληματίζουν τα κρούσματα σε εκπαιδευτικούς - Σήμερα ανακοινώσεις από την Κεραμέως



Λίγα εικοσιτετράωρα πριν από το άνοιγμα των σχολείων και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, μεγάλο προβληματισμό προκαλούν τα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί σε εκπαιδευτικούς ανά την Ελλάδα.


Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να ανακοινώσει εντός τις ημέρας τι μέλλει γενέσθαι με τις σχολικές μονάδες στις οποίες έχει εκδηλωθεί τις προηγούμενες ημέρες κρούσμα κορονοϊού. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να αποφασιστούν για τις περιπτώσεις αυτές ειδικά μέτρα με αναβολή τη έναρξης της σχολικής χρονιάς για ένα εύλογο διάστημα.

Ανακοινώσεις στις 18:00 από τη Νίκη Κεραμέως

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, θα παρευρεθεί, ενόψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς, στη σημερινή ενημέρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη. Στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Σημειώνεται ότι σήμερα βρέθηκε θετική στον κορονοϊό μια εκπαιδευτικός σε δημοτικό σχολείο της Αγίας Παρασκευής. Τόσο στην περίπτωση αυτή, όσο και στις περιπτώσεις δύο ιδιωτικών σχολείων και τριών εκπαιδευτικών μονάδων στα Τρίκαλα, έχει γίνει απολύμανση του κτηρίου.

Αγώνας δρόμου για τις μάσκες - Προσπάθεια για να δώσουν μία σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό

Αγώνας δρόμου, στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει για την προμήθεια μασκών στα σχολεία της χώρας, καθώς η χρήση τους είναι υποχρεωτική για μαθητές και εκπαιδευτικούς και οποιονδήποτε μπαίνει σε σχολικές μονάδες.

Έχουν ήδη σταλεί σε Βόρεια Ελλάδα και μικρά νησιά, ενώ σήμερα, Παρασκευή αναμένεται να γίνει η αποστολή τους στα σχολεία σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ αναφέρει ότι το Σαββατοκύριακο οι Δήμοι σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα, θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση, ΚΕΔΕ και δήμοι έχουν επιδοθεί "σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου για την προμήθεια και διανομή των μασκών στα σχολεία", υποχρέωση που ανέλαβαν σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια στις 14/09.

Η διανομή στην Αττική αναμένεται να αρχίσει αύριο Σάββατο ενώ έχουν ήδη γίνει αποστολές σε μικρά νησιά, Βόρεια Ελλάδα, Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο.

"Από την ημέρα εκκίνησης της διαδικασίας με την ΥΑ του ΥΠΕΣ στις 24/08, η ΚΕΔΕ έτρεξε σε χρόνο ρεκόρ τον διαγωνισμό, ο οποίος έκλεισε στις 03/09 με την ανάδειξη των προσωρινών αναδόχων, κατέθεσε φάκελο προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο στις 04/09, και στις 08/09 πήρε την έγκριση για την υπογραφή των συμβάσεων.
Από την ημέρα εκείνη ξεκίνησε μία μάχη με το χρόνο από τους 20 αναδόχους του έργου, προκειμένου να γίνει η προμήθεια των 5.000.000 μασκών, που σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται στην Ελλάδα. Με δεδομένη τη δυναμικότητα της παραγωγής αλλά και το χρόνο που απαιτείται για τη μεταφορά τους, ήδη έχουν σταλεί οι απαραίτητες ποσότητες στα μικρά νησιά και τη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα Παρασκευή 11/09 αποστέλλονται σε Ήπειρο, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, λοιπά νησιά και Πελοπόννησο και αύριο Σάββατο ξεκινά η τροφοδοσία της Αττικής.
Είναι δεδομένο πως το Σαββατοκύριακο οι Δήμοι σε όλη τη χώρα, σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα, θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να φτάσει τουλάχιστον μία μάσκα για κάθε παιδί και εκπαιδευτικό στα σχολεία" καταλήγει η ανακοίνωση.

Πώς θα ανοίξουν την πρώτη μέρα τα Δημοτικά σχολεία
Σε όλα τα σχολεία έχουν γίνει οι απαραίτητες απολυμάνσεις και τα βιβλία έχουν μεταφερθεί στις συνολικά 13.000 σχολικές μονάδες, ώστε όλα να είναι έτοιμα τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου για τους περίπου 1.400.000 μαθητές και 150.000 εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων.

Σύμφωνα με διευκρινιστικές οδηγίες για τα Δημοτικά σχολεία την έναρξη του διδακτικού έτους 2020-2021, το υπουργείο Παιδείας αναφέρει:

Την πρώτη ημέρα έναρξης των μαθημάτων, Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου, οι μαθητές/τριες θα προσέλθουν στις σχολικές μονάδες (Δημοτικά Σχολεία) στις 8.15 και θα παραμείνουν μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου που θα περιλαμβάνει:

Συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
Επεξήγηση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού που έχει σταλεί (Φ.7/117703/Δ1/9-9-2020)

Διανομή μάσκας ανά μαθητή

Ιδιαίτερη έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας

Διανομή των ατομικών δοχείων νερού/ παγουριών ανά μαθητή

Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς ανά θρανίο

Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας

Υπενθυμίζεται ότι είναι αναγκαία η ενίσχυση των εφημεριών των εκπαιδευτικών.

Κατεπείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας: Σαρωτικοί υγειονομικοί έλεγχοι

Την ίδια ώρα, με κατεπείγουσα εγκύκλιό του το υπουργείο Υγείας ζητά να αρχίσουν άμεσα αυστηροί και σαρωτικοί ελέγχοι σε όλους τους χώρους των σχολικών συγκροτημάτων.

Στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματεία του υπουργείου Υγείας Παναγιώτη Πρεζεράκου, που απευθύνεται προς τους αρμοδίους των Περιφερειών, ζητείται να γίνουν Υγειονομικοί έλεγχοι στα σχολεία όλων των βαθμίδων και των ειδικών κατηγοριών, ημερήσια και νυχτερινά, δημόσια και ιδιωτικά και στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, δημόσιους και ιδιωτικούς.

Οι κανόνες υγιεινής πρέπει να τηρούνται σε όλους τους χώρους (αίθουσες διδασκαλίας, αύλειος χώρος, κοινόχρηστοι χώροι) των σχολείων, των βρεφικών, βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και περιλαμβάνουν τακτικό αερισμό των αιθουσών, τον επαρκή καθαρισμό όλων των χώρων, των θρανίων, των γραφείων σε καθημερινή βάση κ.λπ.

Ειδικότερα στα μέτρα πρόληψης και προφύλαξης για την λειτουργία των σχολικών συγκροτημάτων προβλέπονται:

-Λήψη μέτρων περιορισμού συγχρωτισμού, τήρησης αποστάσεων (π.χ. διαφορετικά διαλείμματα διαγράμμιση σε χώρους σίτισης - κυλικεία, χώρος διανομής τροφίμων σε προγράμματα σχολικών γευμάτων)

-Τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής με έμφαση στην συχνή και ορθή εφαρμογή υγιεινής των χεριών.

-Εφοδιασμός στα σημεία πλύσης των χεριών με αντισηπτικό διάλυμα

-Σωστή χρήση κατάλληλης προστατευτικής μάσκας από εκπαιδευτικούς και μαθητές με μέριμνα για την σχετική εκπαίδευση καθώς και του βοηθητικού προσωπικού και των εργαζομένων σε χώρους σίτισης.

-Τακτικός αερισμός αιθουσών και εφόσον γίνεται χρήση κλιματιστικών μηχανημάτων να ακολουθείται η εγκύκλιος "Λήψη μέτρων διασφάλισης της δημόσιας υγείας από ιογενείς λοιμώξεις κατά τη χρήση κλιματιστικών μονάδων".

-Καθαριότητα και απολύμανση επιφανειών και χώρων

-Ανάρτηση εικονογραφημένων οδηγιών σε κατάλληλα σημεία, ενημέρωση του σχολικού πληθυσμού για τον τρόπο μετάδοσης του ιού.

-Τήρηση πρωτοκόλλου ΕΟΔΥ σε περίπτωση κρούσματος.


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: