11 Σεπτεμβρίου 2020

Μόρια: Ουρές κάτω από τον ήλιο για φαγητό και ένα μπουκάλι νερό

Το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας καιγόταν επί τρεις ημέρες, με το μεγαλύτερο μέρος του να έχει πλέον καταστραφεί. Και χθες το βράδυ, οι περισσότεροι από τους 13.000 ανθρώπους που στοιβάζονταν στο ΚΥΤ, κοιμήθηκαν στην άκρη των δρόμων που φεύγουν από τον καταυλισμό, ενώ σήμερα εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί, χωρίς τα βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Με την υγρασία να δημιουργεί χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα και υψηλές την ημέρα στο νησί της Λέσβου, οι ήδη τραγικές συνθήκες διαβίωσης έχουν επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο για τους αιτούντες άσυλο.
Από το πρωί της Πέμπτης, σε όσα σημεία έσπευδαν φορτηγά για να μοιράσουν νερό και φαγητό στους ανθρώπους που βρίσκονται στους δρόμους, δημιουργούνταν τεράστιες ουρές αναμονής.
Ηλικιωμένοι, νεότεροι, οικογένειες με βρέφη περιμένουν τις διανομές εξαντλημένοι κάτω από τον ήλιο.
Για την ώρα, παρά το γεγονός πως τα δεδομένα έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση εξαθλίωσης των ανθρώπων, δεν έχουν προκληθεί μεταξύ τους εντάσεις, καθώς υπερβαίνουν εαυτόν και στέκονται καρτερικά στις ουρές μέχρι να έρθει η σειρά τους για το συσσίτιο.
Πάρα πολλά είναι τα μικρά παιδιά, τα οποία βρίσκονται είτε ξαπλωμένα στον δρόμο, είτε προσπαθούν να δημιουργήσουν παιχνίδια από ότι βρίσκουν πεταμένο μπροστά τους. 
Ανάμεσά τους, βρίσκονται και μωρά λίγων μόλις μηνών, τα οποία οι γονείς τους προσπαθούνΤο Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως ενημέρωσε, έχει προχωρήσει, στις διανομές νερού και τροφίμων, καθώς και σε είδη υγιεινής. να προφυλάξουν από τις -ακατάλληλες για αυτά- συνθήκες του δρόμου.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, στο νησί καταφθάνει υλικό όπως σκηνές, κουβέρτες αλλά και είδη πρώτης ανάγκης ώστε να μοιραστούν στους αιτούντες άσυλο.
Πολύ μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και με όσους από τους 13.000 ανθρώπους αντιμετώπιζαν ήδη προβλήματα υγείας ή τους προκλήθηκαν τέτοια από τις πυρκαγιες.
Το πρωί της Πέμπτης, το κλιμάκιο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εμποδίστηκε από κατοίκους που είχαν στήσει για μια ακόμη φορά μπλόκο στην είσοδο της Μόριας και δεν κατάφερε να πλησιάσει στο σημείο που βρίσκονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες.
Αργότερα, εντός της ημέρας, όταν μικρή ομάδα της διεθνούς ανθρωπιστικής οργάνωσης προσέγγισε τελικά τον χώρο του ιατρείου που βρίσκεται απέναντι από τη Μόρια, μπόρεσε να εξετάσει αρκετούς ανθρώπους που έχριζαν ιατρικής περίθαλψης. Ενδεικτική είναι η περίπτωση ενός βρέφους λίγων μηνών, το οποίο είχε εισπνεύσει καπνό, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες στην αναπνοή.
Οι γιατροί παράλληλα, προσπαθούν να εντοπίσουν τους ασθενείς που παρακολουθούσαν το προηγούμενο διάστημα και οι οποίοι έχουν χάσει τα φάρμακά τους. Αντίστοιχα, σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και με ψυχικά ασθενείς που πρέπει να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση.
Για τους πρώην διαμένοντες στο ΚΥΤ της Μόριας, η Παρασκευή είναι η τέταρτη ημέρα, την οποία θα αναγκαστούν να περάσουν στους δρόμους και τα χωράφια της γύρω από τη Μόρια, μην έχοντας την δυνατότητα να στεγαστούν κάπου για την ώρα.news247.grΔεν υπάρχουν σχόλια: