3 Σεπτεμβρίου 2020

Χιούμορ: Ο «σύμμαχος» της καθημερινότητας

Η αίσθηση του χιούμορ χαρίζει απλόχερα μια υποστηρικτική αλλά και αμυντική γραμμή απέναντι στο στρες της καθημερινότητας, το οποίο, δυστυχώς, είναι αναπόφευκτο. Ωστόσο, ακόμα και αν δεν μπορείτε να το εξαλείψετε, δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να προετοιμαστείτε καλύτερα για να το αντιμετωπίσετε. Πολλές είναι οι στρατηγικές διαχείρισης του άγχους και το χιούμορ φαίνεται να αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές, αφού μας βοηθά να συνειδητοποιήσουμε ότι για την επίλυση ενός προβλήματος θα ήταν καλό να ξεκινήσουμε από την αλλαγή της στάσης μας προς αυτό.

Πώς βοηθά το χιούμορ
Για να αντιμετωπίσετε πιο ψύχραιμα και ομαλά τις προκλήσεις της καθημερινότητας, δοκιμάστε να ξεκινήσετε αναπτύσσοντας την προσωπική αίσθηση του χιούμορ, καθώς αυτό συμβάλλει στην ανθεκτικότητα απέναντι στο άγχος ενώ έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την συνολική σωματική αλλά και συναισθηματική υγεία. Ταυτόχρονα το χιούμορ θα σας επιτρέψει:
  • Να συνδεθείτε με τα άτομα γύρω σας.
  • Να δείτε την κατάσταση διαφορετικά.
  • Να ομαλοποιήσετε την εμπειρία, την οποία βιώνετε.
  • Να διατηρήσετε τις σχέσεις σας υγιείς κι ακμαίες.
Πώς μπορείτε να ξεκινήσετε
Δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο να αναπτύξει κανείς μια υγιή αίσθηση του χιούμορ, ωστόσο, όπως πολλά πράγματα, «απαιτεί» λίγη εξάσκηση. Μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε, περιλαμβάνουν:
*Ξεκινήστε με ένα χαμόγελο
Ακόμα και ένα ψεύτικο χαμόγελο μπορεί να οδηγήσει στο αίσθημα της ευτυχίας και αυτό διότι το χαμόγελο ως πράξη, η κίνηση που προσδίδει το φυσικό του σχήμα, είτε πραγματική είτε ψεύτικη προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών στο σώμα, που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Επιπλέον, συνήθως το ψεύτικο χαμόγελο διαδέχεται το γνήσιο, καθώς με την πάροδο του χρόνου θα χαμογελάτε αυθόρμητα και πιο φυσικά, με αποτέλεσμα το άγχος να μειώνεται εξίσου. 


*Μπείτε στο ρόλο του παρατηρητή

Τα ατυχήματα, τα απρόοπτα και οι δύσκολες καταστάσεις αποτελούν αναπόφευκτο κομμάτι της καθημερινότητας. Ορισμένες φορές όταν βρισκόμαστε ακριβώς στην μέση μιας δύσκολης ή κατάστασης, μπορεί να αισθανθούμε έντονα συντριπτικό άγχος, φόβο ή και πανικό. Αυτά τα αρνητικά συναισθήματα όχι μόνο μας καταπονούν σωματικά και ψυχικά αλλά δεν μας αφήνουν να δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία και λογική. Όταν λοιπόν, νιώθετε τον θυμό, το άγχος ή τον φόβο να κυριαρχεί δοκιμάστε να κάνετε ένα βήμα πίσω και να μπείτε στο ρόλο του παρατηρητή. Δείτε την κατάσταση ως ένα «τρίτο» μη εμπλεκόμενο πρόσωπο, καθώς τότε πιθανότατα να δείτε πτυχές τις καταστάσεις που προηγουμένως δεν είχατε καταφέρει.

*Επιστρατεύστε τους φίλους σας
Η κοινωνική υποστήριξη αποτελεί ένα ζωτικό στοιχείο της διαχείρισης του άγχους για αυτό και είναι σημαντικό να διαμορφώνετε φιλίες, επικοινωνώντας με αξιόπιστα άτομα με τα οποία μπορείτε να μοιραστείτε τις απογοητεύσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε. Μην ξεχνάτε όμως ότι οι φίλοι δεν είναι.. μόνο για τα δύσκολα αλλά και για τα πιο ευχάριστα, αφού μπορείτε να γελάσετε μαζί τους. Ορισμένες φορές αρκεί η σκέψη των αγαπημένων μας προσώπων για να μας κάνει να χαμογελάσουμε, αποσπώντας έστω για λίγο την προσοχή μας από τις δυσκολίες.

*Δοκιμάστε εναλλακτική.. yoga
Μπορείτε να διαχειριστείτε το άγχος μέσω ποικίλων τεχνικών χαλάρωσης, όπως η yoga του γέλιου, που συνδυάζει την εκ προθέσεως αναπνοή και φυσικά το γέλιο, γνωστή και ως “pranayama”. Έτσι όχι μόνο εκτονώνετε την ένταση μέσα από την ρύθμιση της αναπνοής αλλά καταφέρνετε να χαμογελάσετε περισσότερες φορές μέσα στην μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: