20 Σεπτεμβρίου 2020

Νεκρός εντοπίστηκε ο αγνοούμενος στην Καστανιά Καρδίτσας - Βιβλική καταστροφή στην περιοχή

Στους τρεις ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από την θεομηνία που έπληξε την Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο, καθώς εντοπίστηκε ο αγνοούμενος από την Καστανιά Καρδίτσας.

Ο άτυχος 62χρονος έμενε μόνος του στην περιοχή και από χθες είχε ξεκινήσει αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό του.

Σήμερα το πρωί, δυστυχώς, άνδρες της πυροσβεστικής εντόπισαν τον άνδρα νεκρό μέσα στο σπίτι του, το οποίο καταπλακώθηκε κυριολεκτικά από δέντρα, λάσπη και φερτά υλικά από την κακοκαιρία. Υπενθυμίζεται ότι ο «Ιανός» έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε μία ηλικιωμένη στα Φάρσαλα, 86 ετών, και έναν 63χρονο κτηνοτρόφο στην Καρδίτσα.  

Παράλληλα υπάρχει μία 40χρονη γυναίκα αγνοούμενη, η οποία παρασύρθηκε με το αυτοκίνητό της από τον Πάμισο ποταμό στο Μουζάκι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ακόμη ένας αγνοούμενος. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες βοσκοί που βρίσκονται σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μακρυχώρι, παραμένουν στον χώρο και δεν επιθυμούν να τους μεταφέρουν σε άλλο σημείο. Σήμερα θα γίνει προσπάθεια από τις αρμόδιες αρχές να τους προμηθεύσουν με είδη πρώτης ανάγκης.

Μια ολόκληρη περιοχή σε απόγνωση

Οι εικόνες από την Καρδίτσα είναι δραματικές με την οικονομία της περιοχής να δέχεται ισχυρότατο πλήγμα, ενώ υπολογίζεται ότι η καταστροφή στις αγροτικές καλλιέργειες είναι ολοκληρωτική. Χαρακτηριστικό είναι ότι χιλιάδες στρέμματα βαμβακιού, που ήταν έτοιμο για συγκομιδή, έγιναν καπνός μέσα σε λίγες ώρες. Χαρακτηριστική είναι και η αποστροφή του Ευθύμη Λέκκα στην ΕΡΤ, ο οποίος έκανε λόγο για «τελειωμένη πόλη».

Όλοι οι δήμαρχοι της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, επιθυμούν από την πολιτεία ταχείς διαδικασίες, που θα οδηγήσουν άμεσα σε αποζημιώσεις των πληγέντων όλων των κατηγοριών, προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά η τοπική κοινωνία και να επανέλθει έτσι σε μια κατάσταση κανονικότητας.

Εκατοντάδες είναι οι κλήσεις που γίνονται από κατοίκους για αντλήσεις νερού σε κατοικίες και επιχειρήσεις, ενώ από χθες οι καταστηματάρχες και οι κάτοικοι της πόλης της Καρδίτσας δίνουν το δικό τους αγώνα, για να επανέλθουν στην κανονικότητα. 

Το νερό που μετατράπηκε σε λάσπη «τρύπωσε» σε καταστήματα και σπίτια, ενώ το τραγικό τοπίο συμπληρώνουν μισογκρεμισμένα κτίρια, κυρίως στο κέντρο της πόλης. 

Στον δήμο Μουζακίου η εικόνα του γκρεμισμένου κτιρίου του Κέντρου Υγείας δείχνει τη σφοδρότητα και την ένταση της κακοκαιρίας, ενώ τεράστιες και ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές γενικότερα στις υποδομές. Στον δήμο Παλαμά, η στάθμη του νερού στις κοινότητες Βλοχού και Μεταμόρφωσης είναι σε οριακό σημείο. Πρόκειται για περιοχές που το 1994 πλημμύρισαν με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες. Επίσης, στον ίδιο δήμο, δύσκολη είναι η κατάσταση και στην κοινότητα Καλογριανών, τα οποία έχουν πλημμυρίσει.

Λουκέτο στα σχολεία του Μουζακίου

Τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα παραμείνουν κλειστά Δευτέρα και Τρίτη, ενώ το ίδιο θα ισχύσει και με τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία του Δήμου Μουζακίου.

Όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Φάνης Στάθης, αποφασίστηκε το κλείσιμο των σχολικών μονάδων καθώς η κακοκαιρία έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε υποδομές και κυρίως στο οδικό δίκτυο των περιοχών του δήμου, κάνοντας δυσχερή έως αδύνατη τη μετακίνηση των μαθητών.

Στην Καρδίτσα θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες ο πρωθυπουργός

O Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί τις επόμενες ημέρες, πριν από τη Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην Καρδίτσα.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στις συναντήσεις του με τους τοπικούς φορείς θα γίνει αποτίμηση των ζημιών και θα αναλυθούν τα μέτρα και το σχέδιο αποκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: